Untul de arahide este un aliment care nu este procesat. Este doar din arahide, adesea coapte și mai apoi măcinate până se transformă într-o pastă. Aceste lucruri nu sunt însă suficiente pentru producători. În funcție de compania care îl produce, acesta mai poate avea în compoziție zahăr, uleiuri vegetale sau grăsimi trans.
Acest lucru nu este deloc benefic organismului. Zahărul adăugat și grăsimile trans au fost de-a lungul timpului legate de mai multe afecțiuni ale organismului sau de boli ale inimii.
Ce conține untul de arahide și ce beneficii are
Untul de arahide este o sursă bună de proteine. Acesta este o sursă de energie destul de echilibrată care furnizează toți cei trei macronutrienți majori. O porție de 100 de grame de unt de arahide conține:
- Carbohidrați: 22 de grame de carbohidrați (14% din calorii), dintre care 5% fibre;
- Proteine: 22,5 grame de proteine (14% din calorii), ceea ce este destul de mult în comparație cu majoritatea altor alimente vegetale;
- Grăsimi: 51 de grame de grăsime, însumând aproximativ 72% din calorii;
- Vitamina E: 60% din valoarea zilnică recomandată;
- Vitamina B3 (niacina): 84% din valoarea zilnică recomandată;
- Vitamina B6: 29% din valoarea zilnică recomandată;
- Folat: 18% din valoarea zilnică recomandată;
- Magneziu: 37% din valoarea zilnică recomandată;
- Cupru: 56% din valoarea zilnică recomandată;
- Mangan: 65% din valoarea zilnică recomandată.
Chiar dacă untul de arahide este destul de bogat în proteine, are un conținut scăzut de metionină, un aminoacid esențial.
Alunele aparțin familiei leguminoaselor, care include și fasolea, mazărea și lintea. Proteina din leguminoase este mult mai scăzută în metionină și cisteină în comparație cu proteina animală. Deficitul de metionină este de obicei asociat cu o deficiență de proteine sau cu anumite afecțiuni ale organismului. Deficitul de metionină este extrem de rară pentru persoanele care sunt în general sănătoase.
Cu ce se mănâncă untul de arahide
Untul de arahide nu este potrivit doar pe o felie de pâine făcută la toast. În realitate, acesta poate fi consumat în mai multe variante. Se potrivește deopotrivă în mâncărurile sărate, dar și în deserturi, iar aroma lui va schimba gustul preparatelor.