Rigatoni, fusilli, bucatini, să nu mai vorbim de spaghete și penne, iar ultima dată când ai ieșit la magazin ai cumpărat noodleși. Dulapul tău este neîncăpător de ceva timp și te întrebi dacă nu se vor irosi toate aceste paste delicioase. Uite cum poți scăpa de această dilemă.
Cum să depozitezi corect pastele făinoase în funcție de tipul lor
Cutiile cu paste pot se pot menține în stare bună mult mai mult decât alte alimente perisabile, cum sunt legumele și carnea. Nu se vor înmuia și nici nu vor face mucegai, ceea ce le permite să se păstreze la un nivel optim timp de doi ani. Totuși, dacă vorbim despre pastele proaspete sau cele deja gătite lucrurile nu stau tocmai la fel.
Pentru a afla cum să depozitezi corect pastele, trebuie să știi că datele de expirare variază de starea în care se găsesc ele în acel moment. Termenele de valabilitate de pe cutiile de carton sunt doar o aproximare pe care o pun fabricanții pe spatele ambalajului. Poți urmări aceste indicații dacă vrei să consumi făinoasele pentru mai mult timp.
Pastele uscate
Dacă nu știi cum să depozitezi corect pastele uscate pentru a le păstra în siguranță, Purewow.com sugerează să le pui pur și simplu în dulap. Departe de căldură și umiditate, dacă sunt încă nedesfăcute, acestea rezistă timp de doi ani. În cazul în care le-ai desfăcut deja, nu trebuie să-ți faci griji pentru ele pentru un an întreg. Totuși, după această perioadă, nu vor mai fi chiar așa de calitative.
Pastele proaspete
S-a întâmplat să gătești o cantitate mai mare de paste aseară și nu ai reușit să le termini de mâncat. Pastele proaspete ar trebui consumate în maxim două zile, dacă sunt păstrate la frigider, și în două luni dacă le pui la congelator. Trebuie așezate la rece altfel se usucă, iar ingredientele se strică.
Resturile de paste
Întrebându-te cum să depozitezi corect pastele după ce ai terminat de servit pe toată lumea, vei afla că puse la frigider vor rezista timp de două zile, iar la congelator două luni.
Cum îți dai seama dacă pastele au expirat
Deși pastele făinoase pot rezista bine pe un timp îndelungat, pot apărea totuși câteva semne că își pierd din calitate la un moment dat. Textura schimbată și mirosul rânced sunt semne că pastele nu ar mai trebui consumate. Cele care deja au fost gătite pot dezvolta mucegai sau se pot lipi, iar în acest caz evită să le mănânci.
Riscurile în cazul consumului de paste vechi
Dacă mănânci preparatele după ce au stat o vreme neatinse, există șanse destul de mari să ți se facă rău sau să ai toxiinfecție alimentară.
Cum să depozitezi corect pastele pentru mai mult timp
Pentru rezerve îndelungate de paste cel mai bine este să le așezi într-un loc ferit de lumină și de umezeală. Dulapul din bucătărie este perfect, iar pentru extra precauție le poți transfera din cutia originală într-un recipient etanș din plastic. Pastele gătite pot fi puse într-un bol în frigider, dar nu trebuie uitate acolo.