Deși brânza este un aliment adorat de foarte multă lume, dacă vrei să slăbești, află că acesta ar putea avea efecte negative asupra taliei tale.
Avantajele consumului de brânză
Potrivit nutriționistei Lisa Young, autoarea cărților Finally Full, Finally Slim și The Portion Teller Plan, brânza poate avea atât un impact pozitiv, dar și negativ asupra taliei tale, scrie eatthis.com.
Dacă ar fi să vorbim prima dată despre aspectele pozitive, brânza poate oferi două beneficii. Furnizează proteine și ajută la pierderea în greutate.
„Pentru aspectele pozitive, brânza este o sursă bună de proteine care te ajută să obții senzația de sațietate mai mult timp”, spune dr. Young. „Și dacă vrei să slăbești, cel mai bine este să folosești o brânză parțial degresată”.
Proteinele sunt digerate mai mult decât carbohidrații. Aacestea rămân în stomac mai mult timp, făcându-te să te simți plină pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru te poate ajuta să eviți orice gustare nedorită sau supraalimentare la următoarea masă. Acești doi factori pot duce la o potențială creștere în greutate.
Dacă ești în căutarea unui tip de brânză bogată în proteine, încearcă brânza de vaci cu conținut scăzut de grăsimi. O cană conține aproximativ 24 de grame de proteine. Este o opțiune excelentă pentru mic dejun sau pentru o gustare pe parcursul zilei.
Află de aici mai multe despre brânza cottage în alimentație. Ce beneficii are pentru organismul tău și cum o poți include în dieta ta.
Cum influențează consumul de brânză talia ta
Cu toate acestea, prea multă brânză poate provoca acumularea de kilograme.
„Caloriile din brânză se adună rapid, așa că ai grijă la porție și nu consuma o felie mai groasă de 2 degete”, spune Dr. Young. „Brânza poate contribui la acumularea de kilograme atunci când e consumată în exces”.
Două felii de brânză înseamnă 110 calorii. Deși s-ar putea să nu pară mult la prima vedere, gândește-te la cât de des folosești brânză la masă. Fie că o adaugi în sandvișul tău, sau peste un bol de paste, caloriile se adaugă.
Mai mult, într-un studiu publicat în jurnalul Nutrients, s-a demonstrat că o cantitate în exces de lactate, care include brânza, crește greutatea corporală la adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani. De asemenea, Young sugerează să nu adaugi brânză la masă atunci când mânci alte alimente bogate în proteine.
„De exemplu, nu folosi brânza pe un burger sau un sandviș cu curcan”, sugerează ea. „Sau, dacă ai o salată cu ou și fasole, omite brânză”.