Dacă îi selectezi cu atenție și îi depozitezi în condiții adecvate vei reduce risipa de alimente, vei economisi bani și vei scurta timpul petrecut la magazin. Cu puțin spirit de observație și răbdare îți poți menține fructele în stare bună mai mult timp.
Cum păstrezi strugurii proaspeți
Datorită multiplelor beneficii pentru sănătate, strugurii se regăsesc des pe mesele oamenilor. Consumul acestora îți poate proteja pielea împotriva razelor ultraviolete, pot îmbunătăți sănătatea inimii și a ochilor, reduc inflamația și cresc capacitatea de memorare. De aceea, este de preferat să nu-i irosești.
Strugurii ținuți la frigider se pot menține 3 săptămâni, iar cei ținuți în congelator pot fi consumați chiar și peste un an.
Există o mulțime de modalități prin care îi poți depozita în siguranță.
Totul pornește de la momentul în care îi achiziționezi sau îi culegi până când îi aduci acasă pentru a-i pune în frigider sau în congelator. Este indicat să fii atentă la felul cum păstrezi strugurii proaspeți.
Verifică strugurii înainte de a-i cumpăra
Când mergi la cumpărături, ai grijă ca toți strugurii aleși să fie în stare bună. Un singur strugure stricat îi poate contamina și pe ceilalți.
Așa că este indicat să analizezi toate detaliile pentru a fi sigură că le maximizezi valabilitatea, potrivit Better Homes & Gardens.
Fii atentă la boabe
Caută strugurii cu boabe rotunde, pline, ferme și fără mucegai. Aruncă orice struguri moi sau cu textură încrețită. În timp ce mucegaiul este un semn al unui aliment stricat, o peliculă albă subțire pe fiecare strugure nu trebuie să te îngrijoreze. Mulți struguri prezintă o acoperire naturală cu ceară care îi menține într-o stare mai bună. O poți înlătura ușor când îi speli.
Caută-i pe cei cu tulpină
Dacă te întrebi cum păstrezi strugurii proaspeți, ai grijă la unele aspecte încă înainte de a-i cumpăra. Alege-i pe cei ce au o tulpină bine atașată. Strugurii legați de tulpini uscate și casante tind să cadă mai ușor de pe ciorchine, așa că se pot risipi oricând.
Ai grijă la culoare
Selectează strugurii cu o culoare potrivită. Evită strugurii de culoare maro. În acest caz, nu lăsa denumirile să-ți creeze confuzie. Strugurii verzi ar trebui să fie ușor galbeni. Strugurii roșii sunt cei mai buni atunci când devin roșii-violet, fără a avea pete verzi. Iar strugurii negri ajung la maturitate când capătă o culoare violet intens.
Amintește-ți că strugurii proaspeți nu miros
Încearcă să alegi struguri care nu miros deoarece aceștia sunt cei mai proaspeți și au cele mai mari șanse să reziste în timp. Pe măsură ce strugurii se strică, deseori, încep să emane un miros neplăcut și înțepător de oțet sau acid.
Păstrează-i într-un loc rece
Este indicat ca strugurii să nu stea la aceeași temperatură a camerei. Depozitează-i într-un frigider imediat ce-i cumperi sau îi culegi din grădină. Aceștia au nevoie de umiditate și de o circulație constantă a aerului.
Dacă te mai întrebi cum păstrezi strugurii proaspeți, poți să-i pui în frigider, în aceeași cutie sau pungă în care i-ai cumpărat. Evită să-i pui într-un recipient etanș sau într-o pungă de plastic, deoarece aceste ambalaje împiedică circulația aerului, scriu specialiștii Real Simple.
Pune strugurii într-un sertar, într-un recipient bine ventilat sau deasupra unui prosop de hârtie curat. Aceștia pot absorbi mirosurile aromate de la alimentele depozitate în apropiere, așa că încearcă să-i ții departe de ceapă, praz, usturoi sau orice alte resturi care emană un miros puternic.
Imediat ce speli strugurii, usucă-i și păstrează-i în frigider. Când îi lași la temperatura camerei, acest lucru poate accelera alterarea, din cauza excesului de umiditate. Clătește strugurii cu apă rece chiar înainte de a-i mânca, fie că-i gătești sau îi coci. Poate fi util dacă îi pui într-o strecurătoare sau plasă pentru a păstra boabele intacte.