Pudra proteică este folosită de iubitorii de sală. Aceștia o folosesc pentru a susține creșterea musculară și a îmbunătăți recuperara mai rapidă după exercițiile dizice. Aceasta este un element de bază din rutina persoanelor care își urmăresc cu strictețe obiectivele în fitness.
Cum poate influența pudra proteică creșterea în greutate
Pudra proteică poate fi obținută din zer concentrat, cazeină sau alte surse de proteine pe bază de plante. Este, de cele mai multe ori, o modalitate convenabilă și eficientă de a satisface nevoile organismului de proteine, mai ales dacă nu obișnuiești să-ți iei necesarul zilnic din alimentele pe care le consumi.
Însă tot mai mulți oameni au devenit sceptici cu privire la folosirea acestui supliment. Aceștia au început să se întrebe dacă pudra poate duce la creșterea în greutate.
În ciuda numeroaselor sale beneficii pentru sănătate, consumul în exces de pudră proteică poate avea efecte adverse asupra sănătății, inclusiv creșterea nedorită în greutate.
Trebuie reținut faptul că pudra proteică este un supliment alimentar, astfel că nu trebuie să înlocuiască mesele principale ale zilei.
Cât de multă pudră proteică e recomandat să consumi
Aportul zilnic recomandat de proteine poate varia în funcție de mai mulți factori. Factorii care influnețează aportul sunt dați de: vârstă, nivel de activitate fizică, sez, istoric medical, dar și obiectivele de sănătate.
Doza alimentară recomandată este de 0,8 grame de proteine pe kilogram de greutate corporală pentru un adult mediu sănătos. Cu toate acestea, unele studii arată că nevoile de proteine pot varia. Nevoile variază mai ales la persoanele care au o activitate fizică intensă.
Cercetările au arătat că un adult sănătos mediu are nevoie de 1 – 1,2 grame de proteine per kilogram de greutate corporală și până la 1,5 g/kg pentru persoanele cu activitate fizică intensă, citează Healthline.
Un nutriționist a fost cel care a înregistrat și a determinat necesarul zilnic de proteine în funcție de vârstă, solicitare fizică și istoric medical.
Cum poate duce consumul de pudră proteică la creșterea în greutate
Pudra de proteine nu provoacă în sine creșterea în greutate. Gestionarea greutăți depinde de un sistem de factori și poate implica dieta, activitatea fizică, alegerile stilului de viață și multe altele. Totuși, pudra proteică poate contribui la creșterea în greutate prin diferite mecanisme.
Surplusul de calorii poate apărea dacă este consumată în exces. Gestionarea greutății corporale este influențată de echilibrul caloric. Adaugarea de pudră de proteine fără a ajusta aportul zilnic de calorii poate duce la un exces caloric și implicit la creșterea în greutate.
Unele studii spun că pudra proteică poate provoca apariția balonării dacă conține ingrediente adăugate cum ar fi zahărul. Specialiștii spun că porția de pudră proteică trebuie măsurată cu atenție.
Fiecare producător oferă o lingură de măsurare pentru a obține cantitatea dorită de proteine și a putea beneficia de proprietățile acesteia.
Nefolosirea porției recomandate poate duce la un dezechilibru al macronutrienților și, eventual, la creșterea în greutate.
Consumul de pudră proteică trebuie să vină la pachet și cu activitate fizică. Când cererea de energie este scăzută, proteinele suplimentare din organism pot fi convertite în glucoză și în cele din urmă pot fi stocate sub formă de grăsime, spun specialiștii.
Riscuri și contraindicații ale consumului de pudră proteică
La fel ca orice alt supliment alimentar, pudra proteică nu este lipsită de anumite efecte adverse sau riscuri ale folosirii sale în exces. Administrația pentru Alimente și ;Medicamente nu reglementează pulberile de proteine.
Totuși, organizația lasă producătorului să evalueze siguranța și calitatea produselor lor.
Astfel, produsele achiziționate ar trebuie testate de o terță parte pentru a te asigura că mențiunile de sănătate ale produsului sunt valide și nu există probleme în ceea ce privește siguranța consumului de pudră proteică. Unele pudre proteice conțin zahăr adăugat.
Citește cu mare atenție eticheta înainte de a cumpăra un produs. Consumul excesiv de zahăr poate duce la creșteri nedorite ale zahărului din sânge și la creșterea treptată în greutate, dar și la apariția altor probleme de sănătate.