Proteina este unul dintre cei trei macronutrienți dietetici necesari pentru o sănătate bună. Este asociată cu creșterea și dezvoltarea corespunzătoare a pielii, oaselor și mușchilor. Ea crește nivelul de sațietate, ceea ce poate ajuta la gestionarea greutății. Odată consumată, este descompusă în aminoacizi pe care organismul îi folosește pentru diferite funcții.
Proteina din mazăre și proteina din zer: care e mai sănătoasă
Doza recomandată pentru proteine este de 0,8 grame de proteine zilnic per kilogram de greutate corporală, conform Ghidurilor dietetice din 2015-2020. Într-o dietă echilibrată, proteinele ar trebui să reprezinte între 10 și 35% din toate caloriile consumate.
Dacă îți e greu să atingi acest punct de referință zilnic, utilizarea pudrei proteice poate fi de ajutor. Dar numărul mare de opțiuni te poate face să crezi că nu iei decizia potrivită. Prima decizie majoră pe care trebuie să o iei este: proteine de origine animală sau vegetală?
Proteina din zer și din mazăre sunt unele dintre cele mai populare surse de proteine animale și vegetale. Ambele sunt surse excelente de proteine și sunt extrem de versatile în dietă. Cu toate acestea, ele se și deosebesc destul de mult.
Care este diferența dintre proteina din zer și proteina din mazăre
Ambele sunt fără gluten, sunt bogate în nutrienți și oferă o modalitate ușoară de a adăuga mai multe proteine în dieta ta. Dar există câteva diferențe principale între cele două tipuri de proteine:
Proteina din zer este de origine animală, în timp ce proteina din mazăre este de origine vegetală.
Proteina din zer poate fi mai ușor de absorbit, dar deoarece este derivată din produse lactate, este posibil să nu fie tolerată de persoanelor cu intoleranță la lactoză sau cazeină. Proteina din mazăre este hipoalergenică și lipsită de alergeni, ceea ce o face o sursă opțională pentru persoanele cu alergii și intoleranțe alimentare.