Deși doar dermatologul te poate îndrepta către cel mai potrivit tratament în funcție de gradul de severitate al afecțiunii, poți să previi și tu agravarea acneei chistice și să nu îți prelungești suferința.
Cum poți să previi agravarea acneei chistice
Deși oricine poate dezvolta acnee, acneea chistică tinde să apară la persoanele cu pielea uleioasă prin secretarea în exces a sebumului de către organism. De obicei, chisturile apar pe față, gât, spate, umeri și brațe.
Află câteva trucuri și sfaturi care te vor ajuta să ameliorezi apariția acestei afecțiuni a pielii.
Nu îți mai atinge fața și bărbia
Deoarece iritațiile sunt cauze de infiltrarea bacteriilor în pori, trebuie să eviți cât mai mult cu putință să intri în contact cu suprafețe purtătoare de bacterii. Cel mai simplu mod prin care poți face asta este să nu îți atingi fața cu mâinile. Mâinile noastre intră zilnic în contact cu suprafețe pline de bacterii precum clanța de la ușă sau întrerupătorul. Nu sprijini fața pe palme și nici nu atinge coșurile. Curăță în profunzime tenul înainte de culcare pentru a îndepărta impuritățile adunate pe parcursul zilei.
Igienizează telefonul
La fel ca atingerea feței, telefoanele mobile nu sunt cauza acneei, dar o pot agrava prin prezenței bacteriilor de pe ecranul telefonului mobil. Asigură-te că îți cureți telefonul zilnic pentru a evita contactul bacteriilor cu pielea.
Combate stresul
„Stresul determină organismul să producă hormoni precum cortizolul, ceea ce determină glandele din piele să producă mai mult ulei”, explică dermatologul Debra Jaliman pentru InStyle, iar excesul de ulei agravează acneea. Dermatologul recomandă scăderea niveului de stres prin meditație, exerciții fizice și mai multe ore de somn.
Folosește regulat exfoliant
Îndepărtarea celulelor moarte prin exfoliere este importantă, este de părere esteticianul Renee Rouleau. Ceulele moarte rețin uleiul sub piele, ceea ce cauzează inflamație. Exfolierea chimică cu alfa hidroxi acizi (AHA), precum acidul glicolic și acidul lactic, și beta hidroxi acizii (BHA), precum acidul salicilic sunt recomandările specialistului.
Nu abuza de măști faciale și de tratamente
Dacă te confrunți cu acneea, poate consideri că cel mai eficient mod de a o combate este să folosești multe tratamente și măști faciale. Procedând astfel vei ajunge în locul din care ai pornit. Utilizarea zilnică și în profunzime a tratamentelor faciale usucă piele și poate stimula producția de sebum.
Evită zahărul
Carbohidrații rafinați sunt prietenii acneei. Aceștia sunt absorbiți rapid în fluxul sanguin, ceea ce crește nivelul zahărului din sânge și, implicit, al insulinei care ajută la transferul zaharurilor din sânge în celule. Nivelul ridicat de insulină crește producția de sebum.
Pe de altă parte, dietele cu conținut scăzut de glucoză, care nu cresc în mod accelerat zaharurile din sânge, sunt asociate cu dezvoltarea unei forme mai ușoare de acnee, potrivit Healthline.com.