Dacă stresul este un factor declanșator al migrenelor, diverse schimbări ale stilului tău de viață pot ajuta la ameliorarea acestora. În cazul în care petreci prea mult timp în fața laptopului, întreprinzi mai multe sarcini deodată, sau nu dormi suficient, s-ar putea să ai un nivel ridicat de stres în corp.
Spre deosebire de cefaleea de tensiune, o migrenă cauzate de stres afectează de obicei doar pe o parte a capului. Împreună cu aceasta, e posibil să experiemntezi și simptome precum: greaţă, să ai sensibilitate la lumină sau sunet.
Cum recunoști o migrenă
Stresul este unul dintre cei mai frecvenți factori declanșatori ai migrenelor. Potrivit American Migraine Foundation, citată de Insider.com, aproximativ 70% dintre persoanele care suferă de migrene consideră că stresul este un factor declanșator al acestora.
Există șanse mai mari ca migrenele să apară în rândul persoanelor care au o predispoziție pentru acestea. Iar cei care suferă de anxietate sau tulburări ale sănătății mentale prezină cel mai mare risc pentru asta, avertizează Tanya Bilchik, medic specialist al Facultății de Medicină din cadrul Universității Yale.
Stresul care cauzează migrenele poate fi cronic, putând fi reprezentat în cotidianul zilnic de stresul financiar sau de îmbinarea vieții de familie cu o carieră stresantă, sau acut, cum ar fi cazul unui proiect extrem de solicitant la locul de muncă.
„Deși cauza migrenelor nu a fost stabilită cu exactitate, cercetătorii consideră că acestea pot fi determinate de modificări ale anumitor substanțe chimice din creier”
– Tanya Bichik, medic specialist
Serotonina este substanța chimică considerată a fi responsabilă de apariția migrenelor cauzate de stres. Serotonina este un hormon responsabil de reglarea stării de spirit, inclusiv de nivelurile de anxietate. Nivelurile scăzute de serotonină sunt de obicei asociate cu scăderea moralului și o anxietate mai mare.
Cortizolul este un alt hormon asociat stresului. Atunci când ești stresată nivelul cortizolului crește. Există o relație inversă între serotonină și cortizol, ceea ce ar putea însemna că producția de serotonină ar putea fi redusă de cortizol. Nivelurile scăzute de serotonină sunt asociate migrenelor. Cortizol cauzat de stres scade nivelul serotoninei, fapt ce duce la apariția migrenei.
Sfaturi pentru a scăpa de dureri
Cauzele stresului și anxietății diferă de la persoană la persoană. Există însă o serie de factori declanșatori comuni, precum: problemele de sănătate și relație, conflictele interpesonale, problemele emoționale, schimbările de viață, situația financiară. Pare că stresul te poate afecta în orice plan. Este important însă să îți analizezi emoțiile și la ce reacționezi cel mai mult pentru a putea determina sursele de stres, recomandă experții citați de Greatest.com.
O migrenă cauzată de de stres se tratează în același fel ca orice altă durere de cap. Pentru medicamentația corespunzătoare, apelează cu încredere la medicul de familie. Pentru eliminarea factorilor de stres însă e necesară efectuarea unui bilanț al vieții.
Există, de asemenea, o serie metode la care poți apela, pentru a te relaxa mai mult. Experții recomandă:
- Să meditezi într-o cameră liniștită, în care lumina și zgomotele din jur nu sunt intense
- Să aplici unui cub de gheață pe cap și tâmple
- Să te hidratezi coespunzător
Prevenirea migrenelor cauzate de stres depinde de frecvența acestora. În plus, ideal ar fi să abordezi și factorul declanșatorul migrenei: stresul. Pentru a reduce nivelul de stres se recomandă:
- Meditaţia
- Yoga
- Exercițiile fizice
- Să dormi între șapte și opt ore de somn în fiecare noapte
Un jurnal de dureri de cap te poate ajuta să îți notezi frecvența migrenelor, să identifici factorii de stres din viața ta. Datorită acestor date îți vei dezvolta un plan eficient pentru prevenirea și reducerea durerii de cap cauzate de stres. Stresul afectează corpul tău pe toate planurile. Un alt organ afectat de stres este pielea. Efectele nocive ale stresului asupra pielii nu trebuie nici ele neglijate.