Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere

Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.

Publicat: 23 ianuarie 2022, 7:27
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă / Shutterstock

Compostul este deseori folosit de către fermieri. Cu toate acestea, poate fi ideal și pentru grădinarii amatori care își doresc o mică grădină la ei pe balcon. Compostul reprezintă modalitatea excelentă de a recicla deșeurile pe care le produci acasă.

Cum poți face compost acasă

Există câteva reguli generale care te pot ajuta să ajungi la un compost perfect pentru fertilizarea solului. Pentru a avea un randament cât mai bun specialiștii recomandă folosirea mai multor găleți sau a unui coș de gunoi dublu. În acest fel, în timp ce primul coș va fi plin cu materialele care au intrat în procesul de descompunere, în cel de-al doilea coș vei putea arunca resturile menajere pe care le produci între timp.

Compostul are nevoie de un anumit ”echilibru” pe care în timp ajunge să-l atingă singur. Pentru un proces de descompunere ai nevoie de mai multe tipuri de deșeuri. Vei avea nevoie de deșeuri de culoare ”maro”, care au un conținut ridicat de carbon și deșeuri ”verzi” care au un conținut ridicat de azot. Pe lista deșeurilor ”maro” se înscriu frunzele uscate, paiele și hârtia mărunțită. Când ne referim la deșeurile ”verzi„ aici trebuie să amintim cojile de fructe și legume, zațul de cafea sau cojile de ouă.

Specialiștii recomandă combinarea a trei părți de deșeuri de culoare ”maro” cu o parte a deșeurilor de culoare ”verde” pentru a atinge echilibrul în procesul de compostare. De aici mai ai de urmat doar doi pași. Este necesară să adaugi apă pentru că procesul de descompunere are loc într-un mediu cât mai umed.

Dacă pui prea multă apă, atunci nu va mai exista oxigen suficient pentru ca bacteriile să înceapă procesul de descompunere. Pentru a reduce excesul de apă poți adăuga frunze uscate sau hârtie mărunțită. Oxigenul este ultimul element de care trebuie să ții cont în producerea de compost.

Pe măsură ce compostul tău se descompune este necesar să-l amesteci pentru a aer toate părțile sale. Dacă beneficiezi de un spațiu în grădină, atunci compostul poate fi lăsat într-o groapă neacoperită. Însă dacă ți-ai propus să faci compost la bloc, poți apela la gălețile pentru compost speciale din comerț. Acestea vin cu un capac special pentru a nu lăsa mirosurile neplăcute să se împrăștie în apartament.

Beneficiile compostului

Dacă îți dorești să ai un impact pozitiv asupra mediului chiar de la tine din bucătărie, atunci producerea de compost acasă s-ar putea să fie soluția ideală. Compostarea nu este destinată doar fermierilor, ea poate fi realizată chiar și la bloc. Odată ce ai învățat elementele de bază ale compostatului, acest lcuru ți se va păre o joacă. Compostul conferă un mediu ideal bacteriilor și ciupercilor, dar și a altor organisme responsabile pentru descompunerea materiei organice. El ajută la fertilizarea solului. Substanțele rezultate în urma procesului de compostare pot fi nutritive pentru dezvoltarea și creșterea plantelor.

În loc să arunci alimentele la gunoi le poți găsi o nouă întrebuințare prin reciclarea lor. Alimetele care ajung la groapa de gunoi emit în aer metan și alte gaze periculoase. În gropile de gunoi, alimentele pot sta chiar și zeci de ani, informează specialistul și activistul pentru mediu, Rob Greenfield. Conform lui, gropile de gunoi nu sunt proiectate pentru descompunerea alimentelor, astfel ele ajungând să putrezească în interiorul lor pentru  foarte mult timp. În schimb, Greenfield propune reciclarea și transformarea alimentelor într-un compost bogat care să ajute la regenerarea pământului epuizat.

Ce nu este potrivit să folosești pentru producerea compostului

Deși la prima vedere pare vedere pare că poți adăuga la realizarea compostului orice fel de rest menajer, lucrurile nu stau chiar atât de ușor. Specialiștii nu recomandă să se folosească resturile de origine animală, alimentele grase sau produsele lactate.

Pe măsură ce se descompun acestea vor elimina mirosuri extrem de neplăcute și vor atrage în jurul lor dăunători precum gândacii. Deșeurile de origine animală pot la rândul lor să provoace nenumărate boli.  Totodată, specialiștii spun că nu trebuie să adaugi în găleata ta de compost tot timpul deșeuri proaspete. În acest fel resturile pe care le-ai pus la compostat nu vor avea timp să-și finalizeze procesul și nu vei ajunge niciodată la rezultatul dorit.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de tensiuni pe plan amoros în această perioadă. Horoscopul săptămânii 13 mai – 19 mai 2024 vine să aducă vești pentru toate cele 12 zodii în parte. Vor avea loc transformări...
2
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Un nou capitol se deschide în fața lor
Specialiștii în astrologie vin cu informații prețioase în această perioadă. Află care sunt cele 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Celelalte sunt pregătite să-și asculte propriile sentimente și să nu se îndepărteze...
3
Sănătate
Pași pentru a scăpa de grăsimea de pe burtă. Obiceiurile pe care specialiștii le interzic
Renunță la aceste obiceiuri dacă vrei să scapi de grăsimea viscerală. Dacă reușești să o elimini poți reduce și riscul de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul. Ai mai jos...
4
Horoscop
Cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea Lunii. Ce arată astrele
Nu de puține ori, mișcările astrale i-au influențat pe nativi. Află cum se manifestă fiecare zodie săptămâna aceasta folosind puterea lunii. Atrag după sine noi începuturi, asta dacă există dorințe de schimbare. Optimismul și...
5
Rețete
Șarlotă de căpșuni. Rețetă de tort cu pișcoturi și cremă de frișcă
Este sezonul căpșunilor și dorești inspirație pentru deserturi savuroase în care să le incluzi? Poți începe cu o rețetă simplă și rapidă de șarlotă de căpșuni. Este rețeta unui tort fără coacere, având ca...
PARTENERI