Potrivit specialiștilor, poke bowl face furori din motive întemeiate. Cuvântul poke înseamnă a tăia sau a felia în hawaiană, referindu-se în general la pește crud precum tonul ahi sau somonul. Bucățile de pește sunt marinate într-un sos de susan și soia.
Cum să faci poke bowl acasă
Poke bowl este extrem de apreciat pentru că de fapt este sănătos. Și pentru că acum vei afla cum să-l faci acasă, o să fie și mai simplu să mănânci curat. Rețeta aceasta de poke conține pește proaspăt, legume, edamame și cereale de înaltă calitate precum orezul brun.
Dacă ai rămas în pană de idei pentru petrecerile de vara aceasta, atunci ia în considerare să îi lași pe invitați să facă propriile poke bowl. Le poți pune ingredientele la dispoziție și ai rezolvat cu mâncarea.
Ingredientele speciale pe care trebuie să le cumperi pentru a obține un poke bowl ca la carte
- Folosește maioneza clasică, nu o versiune cu conținut scăzut de grăsimi sau un înlocuitor de maioneză.
- Sos Sriracha – nu există niciun înlocuitor pentru acest sos asiatic dulce, acidulat și savuros.
- Sos de susan-soia
- Tamari – sosul de soia tarmari are arome pure.
- Oțet de orez asiatic – se găsește în magazinele cu specific asiatic.
- Uleiul de susan prăjit asiatic – acest ulei special de susan este maro închis și foarte parfumat. E important ca el să fie în stil asiatic, deoarece uleiurile de susan „obișnuite” sunt complet diferite.
- Ghimbir măcinat.
- Pastă de Wasabi.
- Orez brun.
- Ton, somon sau alt pește de calitate.
- Legume: salată verde, castraveți, ardei gras sau morcovi mărunțiți.
- Condimente: coriandru, ceapă verde, semințele de susan prăjite.
Cu ce poți înlocui anumite ingrediente de mai sus
- Sos de soia: Dacă nu găsești sos tamari, poți folosi sos de soia obișnuit.
- Orez: Poți alege tipul care îți place cel mai mult: bob scurt, bob mediu, alb sau maro.
- Pește/proteine: În afară de ton și somon, poți folosi creveți fierți sau scoici prăjite. Pentru cei care nu consumă fructe de mare, puiul la grătar este delicios. Cuburile de tofu fierte sunt o altă opțiune sănătoasă.
- Fructe/Legume: Folosește orice fel de fructe sau legume dorești.
Vestea bună este că poți face acasă acest sos Sriracha Mayo. Amestecă maiaua și Sriracha într-un castron mic. Acoperă și pune-l la frigider până în momentul utilizării lui.
Bolurile se asamblează în funcți de preferințe și de ingredientele pe care le-ai ales. Împărte orezul în boluri. Umple uniform fiecare bol cu: salată verde, ton, castraveți, morcovi. Ornează cum dorești.
Pentru ca totul să fie mai simplu poți face maiaua sriracha cu 2-3 zile înainte. Tot ce trebuie să faci este să o lași acoperită și la frigider până când este gata de utilizare. Sosul de susan de soia poate fi preparat și el cu 2-3 zile înainte.
Legumele și fructele pot fi tocate sau feliate cu o zi înainte. Garniturile precum coriandru tocat sau ceapa verde pot fi tocate mai devreme și ele. Orezul poate fi gătit mai devreme în aceeași zi. În acest fel, are șansa să se răcească la temperatura camerei și să fie și proaspăt.