Indiferent că alegi să coci ardei capia, ardei gras sau gogoșari, este important să cunoști metodele de coacere a acestora. Există mai multe metode de coacere a ardeilor, în funcție de cantitatea acestora. Cea mai populară metodă este cea a coacerii ardeilor pe grătar. Copți astfel, ardeii sunt și cei mai gustoși. Însă, nu toți avem posibilitatea să-i coacem pe grătar.
Mai există și metoda coacerii ardeilor pe flacăra de la aragaz. Pentru această metodă, ai nevoie de o tavă de fontă sau de un grilaj metalic, rezistent la foc. Grilajul oferă ardeilor o coacere asemănătoare cu cea a grătarului.
A treia metodă este și cea mai simplă. Aceasta implică coacerea ardeilor în cuptor. Este cea mai simplă și mai ușoară pentru că nu mai este nevoie să stai lângă ardei, să-i întorci periodic să nu se ardă, așa cum procedezi în cazul celorlalte metode de coacere. Din păcate, ardeii copți în cuptor nu vor fi la fel de gustoși.
Cum se coc corect ardeii
Gustul delicios al ardeilor copți provine de la zonele ușor carbonizate, rezultate în urma contactului direct cu grătarul încins sau cu tava de fontă încinsă.
Cum se coc corect ardeii pe grătar
Metoda grătarului presupune mai mult timp și răbdare, dar și puțină îndemânare. Pentru această metodă ai nevoie de un grătar cu suprafață mai mare și de lemne de brad care să producă jar. Poți folosi și cărbuni, ca în cazul grătarului clasic.
Pentru această metodă, este nevoie să alegi ardei cărnoși. Dacă sunt subțiri, aceștia se pot arde rapid și nu va mai rămâne suficientă pulpă din legumă.
Spală ardeii înainte de a-i coace și șterge-i bine. Lasă lemnele sau cărbunii să ardă bine, până când se formează jar. Așază ardeii pe grătar și lasă-i să se coacă uniform pe prima parte, după care îi vei întoarce.
Este important să se ardă pelicula protectoare pentru o coacere uniformă. Imediat după coacere, pune ardeii într-o tavă și presară sare peste ei. Apoi, acoperă-i și îi lasă să se tempereze înainte de a-i curăța.
Descoperă aici și un articol despre cum se curăță perfect ardeii copți. Sunt sfaturi pentru a-ți ușura munca.
Cum se coc ardeii folosind flacăra aragazului
Pentru această metodă, ai două variante. În prima variantă, poți folosi grilajul, de care am amintit la începutul articolului.
Înainte de a așeza grilajul pe flacăra aragazului, îți recomandăm să protejezi aragazul cu folie de aluminiu. Odată ce încep să se coacă ardeii, se pot sparge și se va scurge din lichidul lor pe aragaz. Chiar și bucăți din coaja lor arsă va cădea pe aragaz și va trebui curățat. Dacă îl învelești în folie de aluminu, îți ușurezi munca.
Pentru a coace ardeii pe grilaj, procedează ca în cazul preparării la grătar. Ai în vedere că aici va fi necesară mai multă atenție la flacără. Ardeii se pot arde rapid la exterior, dacă flacăra este mare, dar interiorul nu se va cioace suficient. De reținut că și pentru acest tip de preparare ai nevoie tot de ardei cărnoși.
Dacă folosești o tavă de fontă sau o tigaie, las-o mai întâi să se încingă și apoi așază ardeii. Întoarce-i de pe o parte pe cealaltă când sunt bine rumeniți.
Cum se coc corect ardeii la cuptor
Pentru această metodă, ai nevoie de tava cuptorului și de hârtie de copt. Așază hârtia în tavă și ardeii peste ea. Poți coace ardeii folosind funcția de ventilație, la o temperatură de 220 de grade Celsius.
Ardeii se vor coace în aproximativ o oră. Hârtia de copt va proteja tava și nu va fi nevoie de muncă în plus pentru curățarea acesteia. Chiar dacă nu vor avea gustul ardeilor copți la grătar, atunci când coci mai mulți ardei, metoda este mai eficientă.
Ardeii copți se folosesc la salate, la diferite rețete de preparate, dar mai ales la rețetele de zacuscă. Descoperă aici și rețeta clasică de zacuscă pentru iarnă.