Cum se îngrijește corect un cactus. Cele mai bune trucuri recomandate de experți

Cactușii sunt una dintre cele mai populare plante de interior, fiind iubiți pentru aspectul lor captivant și bobocii colorați. Au un aspect destul de atipic și se dezvoltă în nenumărate forme neobișnuite. Orice iubitor de plante ornamentale ar trebui să dețină măcar unul în colecția sa. Află de la experți cum se îngrijește corect un cactus, această plantă exotică care are nevoie de anumite condiții.

Andreea Ivana
Publicat: 23 aprilie 2024, 6:00
Cactușii sunt una dintre cele mai populare plante de interior, fiind iubiți pentru aspectul lor captivant și bobocii colorați / Shutterstock

Este de la sine înțeles că un cactus are nevoie de multă lumină solară. Originar din deșerturi, unde este permanent expus în bătaia soarelui, cactusul are câteva exigențe de îngrijire, prima fiind lumina naturală, radiantă din abundență.

Cum se îngrijește corect un cactus

În opinia expertului în plante de interior Vladan Nikolic, citat de Homesandgardens, date fiind caracteristicile sale, cactusul are nevoie zilnic de 8 sau chiar multe ore de expunere la lumină solară directă.

Cu cât primește mai multă lumină, cu atât procesul său de dezvoltare este mai rapid. Evoluția plantei este accelerată, ca și rezistența sa în fața bolilor și a paraziților, punctează expertul. 

Dacă ai un cactus acasă, poți observa cu ușurință că dacă nu primește suficientă lumină în poziția sa curentă, acesta va crește neregulat înspre sursa de lumină. De asemenea, culoarea lui poate păli în lipsa luminii optime.

O fereastră însorită, cum sunt cele îndreptate spre sud, este cadrul ideal pentru a te asigura că planta ta primește suficientă expunere la lumină solară pe tot parcursul zilei. Totuși, dacă remarci o tentă maronie la cactusul tău, cauza este excesul de lumină solară.

Udă bine cactusul cu apă călduță

A ști cum să uzi corect plantele de apartament este o artă care cere timp. Udatul excesiv este una dintre cele mai des întâlnite greșeli legate de îngrijirea plantelor ornamentale, afectând inclusiv cactușii.

Udatul este un secret cheie, însă nu trebuie exagerat, remarcă expertul în plante de interior Evan Torchio pentru aceeași sursă. Cactusul fiind o plantă de deșert, el jinduiește ocazional la udări în profunzime. Însă iubește apoi ca apa să se usuce complet până la următoarea udare, punctează acesta.

Dacă preferi să lași planta în apă din abundență, asigură-te totuși să nu fie în exces. Apreciază corect de câtă cantitate de apă are nevoie cactusul pe măsură ce observi cum reacționează la procesul de udare. 

În mod alternativ, verifică dacă solul este uscat până la fundul vasului. Cea mai ușoară modalitate este cu ajutorul unui simplu bețișor. Îl introduci în interiorul ghiveciului, îl împingi până la capăt și tragi. Dacă iese uscat și fără sol lipit de el, este timpul să uzi planta.

Să ții cont că udatul în exces poate cauza putrezirea rădăcinilor cactusului, dar și aspectul de plantă suferindă, fără vlagă.

Folosește pământ bine drenat

Indiferent de soiul de cactus pe care îl ai, nu neglija să ai la dispoziție pământ bine drenat. Cactușii rețin bine umezeala. Așadar este important să le oferi un sol cu un drenaj bun, astfel încât planta să nu stea într-unul îmbibat cu apă.

Potrivit experților, cel mai bun tip de sol este cel special pentru plante suculente. Însă poți pregăti acasă un amestec de o parte de sol de la magazinele de specialitate cu o parte de substrat cu perlit, sol de piatră ponce sau nisip grosier, completează Vladan Nikolic.

În egală măsură, ai grijă să îți procuri ghivece cu găuri de aerisire pentru o bună ventilare a plantei.

Cum ajuți cactusul să înflorească

Multe tipuri de cactus au flori captivante, care fascinează ochiul. Deseori au nuanțe vibrante de roșu, purpuriu, galben sau multe alte culori. 

Înflorirea depinde de specia de cactus, deci trebuie să te documentezi atunci când cumperi un anumit soi de cactus. Dar ca regulă generală, trebuie să îi furnizezi condiții optime, ținând cont de iluminare, temperatură și nevoile sale de udare.

Dacă nu îi asiguri aceste condiții, mugurii florilor se pot usca până să apuce să înflorească.

Poți înmulți cactusul tău prin tăierea lăstarilor. Este cea mai simplă metodă de a multiplica colecția ta de cactuși. Mulți cactuși produc deseori astfel de lăstari tineri. Îi poți tăia cu ajutorul unor instrumente curate și apoi îi plantezi în sol.

Oferă-le căldură, lumină și apă din abundență. Noul cactus va începe să-și dezvolte rădăcinile și va crește treptat. 

În funcție de varietate, noua plantă are nevoie de aproximativ câteva săptămâni pentru a crește. Dacă iubești cactușii, poate fi util, de asemenea, să afli cum să îngrijești corect plantele suculente.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Cea mai norocoasă zi din această vară pentru fiecare semn zodiacal. Află când te vei bucura de succes
Vara este aproape, iar lucrurile par mai frumoase pe măsură ce ne îndreptăm atenția către următoarele luni distracție. Dacă ai căutat momentul perfect pentru a face pauză în ceea ce privește responsabilitățile și pentru...
2
Divertisment
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a lăsat multe zone la vedere
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a artistei a lăsat multe zone la vedere. Aceasta a avut nevoie de ajutor pentru a depăși momentul jenant de pe...
3
Horoscop
Când ești cea mai norocoasă persoană din lume. Află anul, luna și ziua în care astrele sunt de partea ta
Numărul tău destin te poate ajuta să descoperi cele mai bune momente pentru a-ți manifesta visele. Deși nu poți prezice viitorul, se pare că îl poți calcula. Când ești cea mai norocoasă persoană din...
4
Sănătate
Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi. Ce spun specialiștii despre exercițiile fizice
Pentru că sezonul de plajă se apropie cu pași rapizi, mulți oameni probabil se întreabă dacă pot recupera timpul pierdut făcând exerciții fizice în fiecare zi până la vacanța de vară. Răspunsul este mai...
5
Rețete
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru un mic dejun savuros
Dacă nu mai știi cu ce să-ți surprinzi familia la micul dejun, încearcă o rețetă simplă pentru chifle pufoase cu brânză și mărar. Se prepară ușor, iar ingredientele sunt simple și mereu la îndemână....
PARTENERI