Faptul că pentru unii dintre noi nu mai există o delimitare între spațiul de lucru și casă, ne face să ne dorim tot mai mult să adoptăm un stil de viață minimalist și aerisit. Curățenia de primăvară nu mai este doar o expresie învechită, ci o necesitate pentru eliberarea spațiului în care trăim și locuim.
Curățenia de primăvară benefică sănătății tale mentale
Pe parcursul lui 2020, „curățenia de primăvară” a părut să se fi transformat la nivel mondial într-un „sport” pe rețelele de socializare.
Multe dintre obiectele care ne sufocau inutil și nu mai erau de mult folosite au sfârșit prin a fi donate. În marile orașe americane semnalându-se creșteri masive ale donațiilor cu până la 40%. Cu siguranță să faci donații și să ajuți alte persoane îți conferă o stare de bine, însă e mai mult de atât; deoarece dezordinea influențează nivelul de calitate al vieții.
Există un sentiment de mulțumire care vine odată cu organizarea lucrurilor. Ne simțim ușurați, revigorați, există o greutate ridicată de pe umerii noștri
– Joseph R. Ferrari, profesor de psihologie la DePaul University, citat de Allure Magazine.
Dacă acest lucru nu te stimulează suficient de mult, ar fi bine să afli cum curățenia de primăvară poate avea chiar un impact direct asupra îmbunătățirii productivității.
Dezordinea ne încetinește. Așadar, posibilitatea de a renunța la lucruri și de a avea un spațiu mai liber ne face de fapt mai eficienți
– Carolyn Rodriguez, profesor asociat al departamentului de Psihiatrie și Științe comportamentale, al Universității Stanford
Desigur, nimeni nu a spus că e ușor să te desparți de tricoul pe care îl purtai în liceu sau de cele 10 gloss-uri expirate; mulți dintre „colecționari” având mari dificultăți să renunțe la bunuri lor uzate sau inutile.
Evaluează situația
Golește sertarele pentru a evalua care dintre obiecte ocupă loc degeaba și de ce ai cu adevărat nevoie. Începe cu lucrurile voluminoase, efectul pe care îl vei obține te va motiva pentru curățenia de primăvară. Pentru a te organiza eficient și ușor, află care sunt obiceiurile care îți pot îngreuna rutina de curățenie.
Renunță la tot ce a expirat deja; odată deschise, majoritatea produselor trebuie folosite pe parcursul unui an, înainte ca bacteriile să înceapă să se adune.
Organizează totul în mod strategic
Funcționalitatea este esențială. Dacă ai o serie de produse cosmetice, să zicem, pe care le folosești zilnic, atunci acestea trebuie să fie depozitate la îndemână. Grupează articolele și separă-le în funcție de cât de des ai nevoie de ele.
Nu ceda în fața consumerismului
Nu cumpăra mai mult decât consumi. Nu are rost să îți cumperi trei cutii de paste când de fapt ție îți place doar una singură, în speranța că într-o zi bună zi vei avea chef să mănânci paste integrale. Fii realistă cu nevoile tale și nu cumpăra lucruri pe care știi că nu le vei folosi.