Deși există multe produse și soluții pentru refacerea pielii, nu toate sunt la fel, iar unele ar putea fi chiar periculoase. A știi ce să cauți te poate ajuta să alegi o opțiune sigură dacă îți dorești un ten uniform.
De ce apar pete maronii pe față
Hiperpigmentarea sau petele pot fi cauzate de cicatricile de la acnee, expunerea excesivă la soare sau modificările hormonale, potrivit David E. Bank, medic la NewYork-Presbyterian Hospital.
„Există o varietate de creme și seruri pe care pacienții le pot folosi pentru a ajuta la diminuarea petelor în timp”, a spus el. Fiecare dintre aceste opțiuni de tratament vine cu anumite riscuri. Află de asemenea când e mai bine să exfoliezi pielea: înainte sau după epilat.
Creme și seruri cu hidrochinonă
Poate cea mai populară soluție pentru iluminarea pielii punct cu punct sunt soluțiile topice care conțin hidrochinonă.
Un studiu din 2013 a descoperit potențiale beneficii pentru melasma facială, care provoacă pete. Deși anterior disponibilă fără prescripție medicală (OTC), Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a schimbat statutul hidrochinonei în 2021 și acum este disponibilă doar pe bază de rețetă.
Deși este considerată sigură pentru utilizare în produsele cosmetice, concentrația de hidrochinonă este limitată, deoarece prezintă riscuri mai mari la concentrații ridicate.
Există îngrijorări că acest ingredient ar putea provoca cancer, dar cercetarea existentă este limitată. Se recomandă ca oamenii să folosească numai produse care conțin hidrochinonă pe termen scurt, ori chiar deloc. Dacă ai iritații, pete neobișnuite ale pielii sau orice alte reacții adverse, oprește imediat utilizarea.
Soluții cu retinoizi
Produsele care conțin acid retinoic ajută la creșterea revoluției celulare, la accelerarea exfolierii și la promovarea refacerii pielii. Există cercetări clinice care leagă retinoizii și îmbunătățirile în fotoîmbătrânirea pielii, inclusiv pe pielea mai închisă la culoare.
Aceste ingrediente pot usca considerabil și pot face pielea mai sensibilă la razele soarelui. Dacă optezi pentru aceste soluții, înțelege că pot dura câteva luni sau mai mult până la rezultate. Asigură-te că porți protecție solară în fiecare zi.
Tratamente cu laser și peeling
O opțiune mai agresivă pentru iluminarea petelor întunecate este tratamentul cu laser, care folosește energie luminoasă concentrată. Unele tratamente cu laser vizează pigmentul în sine, în timp ce altele funcționează prin îndepărtarea pielii strat cu strat.
Cu această metodă, straturile întunecate ale pielii sunt arse. Există mai multe tipuri diferite de tratament cu laser. Această soluție funcționează mai rapid decât produsele topice. Dar există riscuri.
Dacă alegi iluminarea pielii cu laser, te poți confrunta cu:
- umflătură;
- roşeaţă;
- etanşeitate;
- cicatrici;
- infecţie;
- modificări ale texturii pielii.
Exfolianți chimici
Produsele chimice de exfoliere folosesc în mod obișnuit diferite tipuri de acizi pentru a sparge celulele moarte ale pielii sau stratul superior al pielii. Îndepărtarea acestui strat poate ajuta refacerea pielii.
Exfolianții chimici folosesc ingrediente precum:
- acid alfa hidroxi (AHA);
- acid azelaic;
- beta hidroxi acid (BHA);
- acid glicolic;
- acid lactic;
- acid mandelic;
- acid salicilic.
Este important să utilizezi exfolianții chimici cu moderație, deoarece pielea are nevoie de timp pentru a se reconstrui și repara. Utilizarea unui produs mai des decât a fost prevăzut poate duce la iritații sau inflamații.
Unele tipuri de piele sunt mai sensibile la diferite produse chimice. Dacă ai reacții adverse, întrerupe utilizarea produsului respectiv.
Prevenirea petelor întunecate
Pentru majoritatea oamenilor, efectele produselor cosmetice sunt minime în comparație cu riscurile.
Evitarea leziunilor pielii este de obicei cea mai bună soluție. Dacă ai grijă să îți protejezi pielea chiar și după ce ai pete, le poți împiedica să se agraveze.
„Protecția împotriva soarelui este esențială în estomparea petelor. Folosirea produselor cu ingrediente care blochează, cum ar fi oxidul de zinc și dioxidul de titan, este crucială, altfel petele pot reveni chiar și după îndepărtare”.
Sfaturile unui dermatolog te pot ajuta să vezi opțiunile cu cea mai bună perspectivă și cu cele mai puține riscuri.