Arată bine ca decor, are un miros care te îmbie să savurezi cu fiecare ocazie, iar gustul lui nu are cum să fie egalat. Da, dovleacul este o legumă care cu greu poate avea un corespondent care să îndeplinească toate aceste criterii de mai sus.
De ce e recomdandat să consumi dovleac plăcintar toamna
Toamna este sezonul când revenim în case și simțim nevoia să ne cuibărim pe canapea, să ne uităm la filme și să savurăm ceva bun și cald. Plăcinta cu dovleac este una dintre preferatele care iubesc această legumă, iar sezonul lor este lung, un prilej numai bun ca să te bucuri de aroma și beneficiile lui cât mai mult timp.
Ai mai jos câteva dintre cele mai importante beneficii ale dovleacului.
Contribuie la sănătatea ochilor
Dovleacul este bogat în beta caroten, un antioxidant pe care corpul tău îl transformă în vitamina A. Vitamina A ajută la menținerea unei vederi bune, permițându-ți să vezi mai clar în lumină slabă. De asemenea, ajută la menținerea sănătății retinei și a corneei. Dovleacul este, de asemenea, bogat în vitamina C, ceea ce reduce riscul de a dezvolta degenerescență maculară și cataracte.
Scade riscul de cancer
„Dovlecii sunt plini de nutrienți și antioxidanți. Aceștia îi fac un aliment care luptă împotriva cancerului”, a spus Joshua George, manager de nutriție clinică și servicii pentru pacienți la Inspira Health. „Deoarece sunt bogați în vitamina A, dovlecii scad, de asemenea, riscul pentru anumite tipuri de cancer. Inclusiv cancerul de prostată și cel pulmonar.” În plus, dovleceii conțin carotenoizi, un pigment care funcționează ca un antioxidant. Carotenoizii pot reduce riscul de a dezvolta cancer de gât, pancreas, stomac și sân.
E un aliment sănătos pentru inimă
„Dovleceii sunt bogați în potasiu. Acesta poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, scăzând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral”, a mai spus medicul menționat mai sus. „Conțin, de asemenea, vitamina C, fibre și antioxidanți, care pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă.”
Poate oferi o creștere a imunității
Includerea dovleacului în dieta ta poate ajuta sistemul imunitar să devină mai eficient în lupta împotriva germenilor. Dovlecii conțin vitaminele C și E, beta caroten, acid folic și fier, toate cele care ajută la întărirea sistemului imunitar.
Îți oferă senzație îndelungată de sațietate
„Dovlecii sunt bogați în fibre, dar au un conținut scăzut de calorii. Asta înseamnă că pot ajuta să te simți mai plină fără a crește aportul alimentar general”, a mai spus Joshua George. „Deoarece sunt o sursă atât de bună de fibre, dovlecii te pot ajuta, de asemenea, să îți reduci apetitul.”
Cea mai bună modalitate de a te bucura de beneficiile pentru sănătate de la acest super-aliment sezonier este evitarea nivelurilor ridicate de zahăr și aromelor artificiale găsite în deliciile cu aromă de dovleac. În schimb, coace dovleacul pentru a face o supă sau o prăjitură savuroasă.