Reclamă

De ce nu e recomandat să dormi cu telefonul lângă pat. Ce spun specialiștii despre acest obicei

Sigur și ție ți s-a întâmplat să adormi cu telefonul în mână sau lângă tine. Specialiștii spun că acest obicei ar putea fi nociv pentru tine. Află de ce nu e recomandat să dormi cu telefonul lângă pat.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 11 mai 2024, 6:20

În zilele noastre tot mai mulți oameni sunt dependenți de dispozitivele lor mobile. Dacă în trecut copiii adormeau cu ursulețul de pluș lângă ai, astăzi mulți micuți adorm cu telefonul la capul patului. Specialității susțin că acest obicei este nociv pentru sănătatea copiilor, dar și a adulților.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce nu e recomandat să dormi cu telefonul lângă pat

Un sondaj din 2019 a constatat că 29 % dintre adolescenți au dormit cu telefonul lângă pat. Mai mult de două treimi dintre dispozitivele avute la îndemână erau telefoane.

Părinții nu s-au descurcat nici ei mai bine. 74 % au păstrat un dispozitiv mobil la îndemână, iar 24 % au dormit cu telefonul lângă pernă.

Specialiștii spun că dormitul cu telefonul lângă tine sau chiar pe pernă nu este deloc o idee bună.

Experții spun că ochii sunt cei mai afectați de acest obicei nesănătos.

Reclamă

Regula de aur a somnului spune că patul ar trebui folosit doar pentru somn. Specialiștii recomandă să te duci la culcare fără să ai telefonul lână pat sau pernă.

Studiile din 2020 au arătat că reducerea utilizării telefonului înainte de culcare timp de patru săptămâni a îmbunătățit calitatea și durata somnului.

Alte studii au arătat că persoanele care își foloseau telefoanele înainte de culcare aveau mai multe șanse să doarmă prost.

Reclamă

Cum este afectat organismul de folosirea telefonului înainte de culcare

Specialiștii spun că utilizarea telefonului înainte de culcare este extrem de periculoasă. Oamenii pot dezvolta un comportament de timpul „vânează și vei fi recompensat”.

Folosirea telefoanelor duce la un comportament de căutare care este recompensat periodic cu o descoperire „fascinantă”.

Acest tip de comportament oferă creierului dopamină pentru termen scurt. În loc să te odihnești, creierul tău devine activ și caută un nou videoclip sau o nouă imagine care să-i trezească interesul. Telefoanele sunt, de asemenea, strălucitoare, iar lumina albastră suprimă melatonina.

Lumina albastră suprimă producția de melatonină mai mult ca orice alte surse de lumină, cum ar fi lumina monocromatică cu o singură lungime de undă.

Oamenii pot observa o scădere a calității somnului, a somnului profund în special. Somnul este vital pentru sănătatea ta, iar telefonul mobil lângă pat îl poate perturba. Există și alte riscuri pentru sănătate legate de dormitul cu telefonul lângă pat.

Telefoanele mobile sunt o sursă de câmpuri electromagnetice neionizante. Spre deosebire de sursele ionizate, sursele neionizate pot emite radiații de nivel scăzut. Aceste radiații de nivel scăzut sunt considerate, în general, ca fiind sigure pentru oameni.

Totuși, expunerea constant poate deveni o problemă. Mai multe studii au arătat că dormitul cu telefonul constant lângă pernă poate crește riscul de apariție a tumorilor la creier sua măduva spinării. Telefoanele sunt nelipsite din viața noastră, însă utilizarea lor înainte de culcare ar trebui limitată cât mai mult.

Specialiștii de la Parade recomandă ca telefoanele să fie trecute pe modul „nu deranjați” înainte de a merge la culcare. Oprirea notificărilor este un pas important pentru un somn care să nu fie perturbat. Totodată, specialiștii recomandă să nu depozitezi telefonul în apropiere de pat. Lasă-l pe birou sau la o distanță considerabilă de tine. Stabilirea limitelor este importantă pentru o bună calitate a somnului

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×