Reclamă

De ce nu e recomandat să dormi cu telefonul lângă pat. Ce spun specialiștii despre acest obicei

Sigur și ție ți s-a întâmplat să adormi cu telefonul în mână sau lângă tine. Specialiștii spun că acest obicei ar putea fi nociv pentru tine. Află de ce nu e recomandat să dormi cu telefonul lângă pat.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 11 mai 2024, 6:20
O femeie frumoasă care doarme cu telefonul în mână
Specialiștii spun că acest obicei ar putea fi nociv pentru tine. Află de ce nu e recomandat să dormi cu telefonul lângă pat / Shutterstock

În zilele noastre tot mai mulți oameni sunt dependenți de dispozitivele lor mobile. Dacă în trecut copiii adormeau cu ursulețul de pluș lângă ai, astăzi mulți micuți adorm cu telefonul la capul patului. Specialității susțin că acest obicei este nociv pentru sănătatea copiilor, dar și a adulților.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce nu e recomandat să dormi cu telefonul lângă pat

Un sondaj din 2019 a constatat că 29 % dintre adolescenți au dormit cu telefonul lângă pat. Mai mult de două treimi dintre dispozitivele avute la îndemână erau telefoane.

Părinții nu s-au descurcat nici ei mai bine. 74 % au păstrat un dispozitiv mobil la îndemână, iar 24 % au dormit cu telefonul lângă pernă.

Specialiștii spun că dormitul cu telefonul lângă tine sau chiar pe pernă nu este deloc o idee bună.

Experții spun că ochii sunt cei mai afectați de acest obicei nesănătos.

Reclamă

Regula de aur a somnului spune că patul ar trebui folosit doar pentru somn. Specialiștii recomandă să te duci la culcare fără să ai telefonul lână pat sau pernă.

Studiile din 2020 au arătat că reducerea utilizării telefonului înainte de culcare timp de patru săptămâni a îmbunătățit calitatea și durata somnului.

Alte studii au arătat că persoanele care își foloseau telefoanele înainte de culcare aveau mai multe șanse să doarmă prost.

Reclamă

Cum este afectat organismul de folosirea telefonului înainte de culcare

Specialiștii spun că utilizarea telefonului înainte de culcare este extrem de periculoasă. Oamenii pot dezvolta un comportament de timpul „vânează și vei fi recompensat”.

Folosirea telefoanelor duce la un comportament de căutare care este recompensat periodic cu o descoperire „fascinantă”.

Acest tip de comportament oferă creierului dopamină pentru termen scurt. În loc să te odihnești, creierul tău devine activ și caută un nou videoclip sau o nouă imagine care să-i trezească interesul. Telefoanele sunt, de asemenea, strălucitoare, iar lumina albastră suprimă melatonina.

Lumina albastră suprimă producția de melatonină mai mult ca orice alte surse de lumină, cum ar fi lumina monocromatică cu o singură lungime de undă.

Oamenii pot observa o scădere a calității somnului, a somnului profund în special. Somnul este vital pentru sănătatea ta, iar telefonul mobil lângă pat îl poate perturba. Există și alte riscuri pentru sănătate legate de dormitul cu telefonul lângă pat.

Telefoanele mobile sunt o sursă de câmpuri electromagnetice neionizante. Spre deosebire de sursele ionizate, sursele neionizate pot emite radiații de nivel scăzut. Aceste radiații de nivel scăzut sunt considerate, în general, ca fiind sigure pentru oameni.

Totuși, expunerea constant poate deveni o problemă. Mai multe studii au arătat că dormitul cu telefonul constant lângă pernă poate crește riscul de apariție a tumorilor la creier sua măduva spinării. Telefoanele sunt nelipsite din viața noastră, însă utilizarea lor înainte de culcare ar trebui limitată cât mai mult.

Specialiștii de la Parade recomandă ca telefoanele să fie trecute pe modul „nu deranjați” înainte de a merge la culcare. Oprirea notificărilor este un pas important pentru un somn care să nu fie perturbat. Totodată, specialiștii recomandă să nu depozitezi telefonul în apropiere de pat. Lasă-l pe birou sau la o distanță considerabilă de tine. Stabilirea limitelor este importantă pentru o bună calitate a somnului

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un copil care ține un fluture în palme
Horoscop
Cea mai norocoasă zi din această vară pentru fiecare semn zodiacal. Află când te vei bucura de succes
Vara este aproape, iar lucrurile par mai frumoase pe măsură ce ne îndreptăm atenția către următoarele luni distracție. Dacă ai căutat momentul perfect pentru a face pauză în ceea ce privește responsabilitățile și pentru...
2
Victoria Silvstedt surprinsă într-o fotografie portret la Festivalul de Film de la Cannes 2024
Divertisment
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a lăsat multe zone la vedere
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a artistei a lăsat multe zone la vedere. Aceasta a avut nevoie de ajutor pentru a depăși momentul jenant de pe...
3
O femeie frumoasă cu urechi de elf și coroană pe cap
Horoscop
Când ești cea mai norocoasă persoană din lume. Află anul, luna și ziua în care astrele sunt de partea ta
Numărul tău destin te poate ajuta să descoperi cele mai bune momente pentru a-ți manifesta visele. Deși nu poți prezice viitorul, se pare că îl poți calcula. Când ești cea mai norocoasă persoană din...
4
Cuplu care face sport
Sănătate
Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi. Ce spun specialiștii despre exercițiile fizice
Pentru că sezonul de plajă se apropie cu pași rapizi, mulți oameni probabil se întreabă dacă pot recupera timpul pierdut făcând exerciții fizice în fiecare zi până la vacanța de vară. Răspunsul este mai...
5
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru mic dejunuri savuroase într-o tavă metalică așezată pe un grătar
Rețete
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru un mic dejun savuros
Dacă nu mai știi cu ce să-ți surprinzi familia la micul dejun, încearcă o rețetă simplă pentru chifle pufoase cu brânză și mărar. Se prepară ușor, iar ingredientele sunt simple și mereu la îndemână....
PARTENERI
×