Pentru că prețurile la energie sunt într-o creștere constantă, anumite persoane preferă să limiteze consumul folosind programe mai scurte de spălare sau temperaturi mai mici. Află care sunt dezavantajele și care este cea mai bună variantă pentru a spăla rufele.
De ce nu este indicat să speli rufele la 40 de grade
În cazul în care și tu obișnuiești să programezi ciclurile mașinii de spălat la temperatura de 40 de grade, ar fi indicat să renunți la acest obicei. Pentru multe dintre persoane, spălarea hainelor este o activitate de zi cu zi. De asemenea, este extrem de simplă și diferă în funcție de nivelul de energie economisit.
Mașinile de spălat moderne au o serie de setări specifice care îți pot ușura viața. De aceea, programele și ciclurile de spălare sunt diferite. În funcție de nevoia materialelor hainelor pe care vrei să le cureți mașina, alegi și temperatura apei. Mai precis, de la bumbac, până la sintetice, lână sau spălări rapide, temperatura apei folosite diferă de la caz la caz. În ceea ce privește temperatura apei, mașinile de spălat au variabile de la 20 la 90 de grade. Cu toate acestea, nu toată lumea pare să cunoască cea mai bună opțiune de spălare.
Temperatura călduță a apei și consumul de energie explică de ce nu este indicat să speli rufele la 40 de grade. Există atât opinii pro cât și contra ciclurilor de spălare la 40 de grade. În funcție de materialele pe care le bagi în mașina de spălat, nevoile țesăturilor sunt diferite, scrie In The Wash.
Chiar dacă pare nesemnificativ din punctul de vedere al energiei consumate, spălarea hainelor de la 30 la 40 de grade are un impact mare asupra cheltuielilor lunare. Mai precis, mașina de spălat are nevoie de două ori mai multă energie pentru a încălzi apa de la 30 la 40 de grade, scrie site-ul Ariel.
Spălarea la temperaturi scăzute
S-a creat un mit nefondat cum că hainele spălate la temperaturi scăzute nu se curăță cum trebuie. Tehnologia actuală a acestor electrocasnice au capacitatea de a folosi cicluri de spălare la temperaturi scăzute cu rezultate foarte bune.
Cel mai fierbinte progra este cel la 90 de grade. Acesta este recomandat pentru a obține un alb strălucitor sau pentru a distruge bacteriile din țesătură. Cu toate acestea, apa caldă poate deteriora hainele. De asemenea, această tempereatură poate să provoace decolorarea rufelor în cazul anumitor țesături.
Spălarea la o temperatură de 20 de grade, spre exemplu, contribuie la salvarea energiei. Acest program de spălare este recomandat pentru hainele mai puțin murdare, fără pete prea serioase sau în cazul țesăturilor delicate. Cu toate acestea, specialiștii susțin că dacă speli des hainele la 20 de grade sunt șanse mari de apariție a mucegaiului.
În același timp, ciclurile de spălare la 30 de grade este potrivită pentru lână, țesături vopsite sau articole vestimentare colorate. Această temperatură spală cu grijă hainele. De asemenea, dacă vrei, poți folosi un detergent mai bun pentru a te asigura că obții rezultatul așteptat.
Află cum să cureți eficient mașina de spălat rufe.