Se pare că untul s-ar putea să nu fie atât de nesănătos pe cât credeam. Oamenii care beau vin roșu au mai puțină grăsime în stomac decât cei care consumă băuturi alcoolice. Există și mai multe motive pentru a mânca pâine.
Descoperiri în materie de nutriție făcute de oamenii de știință în 2022
De asemenea, mai sunt și alte lucruri pe care oamenii de ștință le-au scos la iveală despre dietă și sănătate în 2022. Află care sunt acestea și cum te pot ajuta să-ți păstrezi starea de sănătate în parametri normali.
Consumul variat de proteine poate reduce riscul de hipertensiune arterială
Consumul unei game variate de alimente bogate în proteine, cum ar fi fasolea, fructele de mare, cerealele integrale și carnea slabă poate ajuta la scăderea riscului de hipertensiune arterială. Aceste informații au fost scoase la iveală de un studiu publicat în martie în jurnalul Hypertension.
Cercetătorii au comparat obiceiurile alimentare ale a 12.117 adulți chinezi cu tensiunea lor arterială. Perioada medie a fost de șase ani, a raportat Gabby Landsverk, de la Insider.
Persoanele care au consumat patru sau mai multe surse de proteine au avut 66% mai puține șanse de a dezvolta hipertensiune arterială decât cei care au consumat doar una sau două.
Untul și lactatele bogate în grăsimi pot fi mai sănătoase decât se credea anterior
Alimente precum untul au fost considerate de mult timp nesănătoase din cauza conținutului lor ridicat de grăsimi saturate și a legăturilor lor cu sănătatea precară a inimii. Dar cercetările publicate în Scientific Reports în august sugerează că anumite tipuri de grăsimi saturate ar putea îmbunătăți sănătatea.
Cantități moderate de grăsime saturată numită C15:0, care se găsesc în unt și lactate cu grăsime. Ele pot reduce riscul de îmbolnăvire și pot îmbunătăți sănătatea și bunăstarea, potrivit cercetărilor efectuate de Stephanie Venn-Watson. Acesta e un cercetător în sănătate publică și epidemiolog veterinar.
Fibrele din pâinea cu cereale integrale sunt mai bune pentru reducerea riscului de boli de inimă decât fructele și legumele
Fibrele sunt o parte importantă a unei diete echilibrate și pot fi găsite într-o varietate de alimente.
Cu toate acestea, un studiu din martie sugerează că fibrele din cerealele integrale pot fi chiar mai sănătoase pentru inimă decât cele din fructe și legume, a raportat Landsverk.
Sursele de fibre, cum ar fi pâinea neagră, tărâțele și cerealele (cum ar fi ovăzul) pot ajuta la reducerea riscului de inflamație și boli de inimă. Informațiile au ieșit la iveală într-un studiu realizat pe 4.125 de adulți publicat în martie în JAMA Network Open.
O dietă mediteraneană poate reduce riscul de preeclampsie în timpul sarcinii
Preeclampsia este o complicație gravă a sarcinii cu efecte pe termen lung asupra sănătății inimii. Se caracterizează prin hipertensiune arterială severă și leziuni ale organelor.
Cu toate acestea, o dietă în stil mediteranean poate reduce riscurile, în special la persoanele de culoare. Așa arată cercetările publicate în aprilie în Journal of the American Heart Association.
Dieta mediteraneană acordă prioritate fructelor proaspete, legumelor, uleiului de măsline, cerealelor, peștelui, nucilor și fasolei.
Consumul a două porții de pește pe săptămână este legat de un risc crescut de cancer de piele
Se știe de multă vreme că peștele are o mulțime de beneficii pentru sănătate. El ajută la scăderea colesterolului și echilibrarea zahărului din sânge. Cu toate acestea, un studiu publicat în iunie în revista Cancer Causes and Control a găsit, de asemenea, o legătură între consumul a două porții pe săptămână și riscul crescut de cancer de piele.
Peștii precum tonul pot conține mercur toxic, arsenic și alte substanțe chimice legate de cancer, după cum a raportat Landsverk. Dar poate face în continuare parte dintr-o dietă sănătoasă și sunt necesare mai multe cercetări, au spus cercetătorii.