După cum ți-ai dat seama, azi nu îți propunem o rețetă de desert, ci una de gustare pe bază de dovleac. Chiar dacă cele mai multe rețete cu dovleac sunt dulci, există și o mulțime de preparate culinare din categoria celor sărate.
Poți găti diferite supe creme din dovleac, aperitive și gustări, dar și mâncăruri scăzute. Toate sunt extrem de gustoase. În plus, savurându-le, te poți bucura și de adevărate porții de sănătate.
Consumul de dovleac copt poate aduce o mulțime de beneficii organismului. Conținutul bogat în vitamine, minerale și fibre ajută la îmbunătățirea digestiei și întărirea sistemului imunitar.
Dovleacul copt conține antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi, combat inflamația și pot ajuta la prevenirea unor boli cronice. Descoperă aici și cum să coci dovleac pentru garnituri, supe și piure.
Urmărește rețeta de dovleac cu gust picant, preparat cu usturoi și ierburi aromatice.
Dovleac copt picant – Ingrediente
- 1 dovleac turcesc sau plăcintar
- 2-3 linguri de ulei de măsline
- sare și piper după gust
- 2-3 crenguțe de cimbru
- 1-2 crenguțe de rozmarin
- 2 căpățâni de usturoi.
Rețetă de dovleac cu usturoi și ierburi aromatice – Mod de preparare
Pentru a se coace uniform și a obține un gust deosebit de dovleac copt, este importantă alegerea acestuia. Optează pentru un dovleac turcesc rotund și cu coaja sănătoasă sau pentru un dovleac plăcintar cu aceleași calități.
Dacă are coaja uniformă și nu teșită sau crăpată, dovleacul va avea interiorul sănătos și bine copt. După alegerea dovleacului, urmează spălarea acestuia. Spală bine coaja dovleacului cu partea abrazivă a buretelui de vase. După spălare, șterge-o cu prosoape de hârtie. Apoi, secționează dovleacul pe jumătate. Folosind o lingură, scobește nervurile cu semințe din ambele jumătăți de dovleac.
Secționează cele două jumătăți de dovleac în câte 4-5 felii grosiere, de mărimi aproximativ egale. Dacă sunt egale, se vor coace uniform și în același timp.
Descoperă și de ce e recomandat să consumi dovleac plăcintar toamna. Care sunt beneficiile principale ale acestei legume.
Cum pregătești dovleac copt picant
După ce ai pregătit dovleacul, ocupă-te de usturoi și ierburile aromatice. Secționează cele două căpățâni de usturoi în jumătăți transversale. Astfel, grăunții de usturoi își pot degaja la maxim aroma în timpul procesului termic.
Îmbracă cu hârtie de copt tava mare a cuptorului și așază în ea feliile de dovleac. Printre acestea, așază și jumătățile de căpățâni de usturoi unse ușor cu ulei de măsline. Acesta le ajută să-și degaje mai bine aroma în timpul tratamentului termic.
Peste feliile de dovleac presară sare și piper. Unge cu ulei de măsline și crenguțele de cimbru și de rozmarin și așază-le în tavă, printre feliile de dovleac.
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și introdu tava cu feliile de dovleac pe raftul din mijloc. Setează timpul de coacere pentru 50 de minute.
După 30 de minute, întoarce feliile de dovleac de pe o parte pe cealaltă, pentru a se rumeni uniform. Copt în acest mod, dovleacul va avea gust picat și aromat, este ideal ca gustare.
Dacă dorești să testezi și alte rețete interesante de dovleac copt, poți încerca dovleac copt după rețeta turcească.