Dovleceii umpluți nu se prepară la cuptor, ci vor fi supuși tratamentului termic pe un grătar sau grill încins. Din legume poți prepara o salată simplă, la rece, asezonată cu un dressing clasic. Cușcușul îl prepari respectând instrucțiunile de pe ambalaj. Chiar dacă rețeta presupune prepararea separată a trei elemente, acestea sunt ușor de pregătit, într-un timp foarte scurt.
Încearcă și tu rețeta pentru a te convinge de gustul ei, dar și de simplitatea preparării. Îți oferim în acest scop lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Dovlecei umpluți cu legume și cușcuș – Ingrediente
Pentru această rețetă ai nevoie de ingrediente pentru pregătirea dovleceilor și ingrediente pentru salata de legume și cușcuș.
Pentru pregătirea dovleceilor:
- 2 dovlecei mai mari;
- sare și puțin ulei.
Pentru salată de legume cu cușcuș:
- 200 gr de cușcuș;
- 300 ml de supă de legume;
- 5-6 roșii cherry;
- 2 castraveți;
- 3-4 ridichi;
- 2 fire de ceapă verde;
- 1/2 legătură de pătrunjel verde;
- 1-2 linguri de ulei;
- 1-2 linguri cu suc de lămâie;
- sare și piper, după gust.
Dovlecei umpluți cu legume și cușcuș – Mod de preparare
Pentru că pregătirea cușcușului necesită mai mult timp decât pregătirea celorlalte ingrediente, începe cu acesta. În timp ce cușcușul va sta la hidratat, prepară salata clasică de legume. Abia după ce ai amestecat salata și cușcușul, vei pregăti și dovleceii.
Cum prepari salata de legume și cușcuș
Mai întâi, pune supa de legume la încălzit și las-o până când se înfierbântă bine. Apoi, ia un vas mai mare, un bol și pune granulele de cușcuș în interiorul acestuia. Toarnă supa fierbinte peste cușcuș și acoperă vasul cu un capac sau cu o farfurie.
Cușcușul va absorbi rapid toată supa și se va hidrata frumos, dublându-și volumul. Dacă se respectă proporția de cușcuș și supă, granulele acestuia vor fi pufoase, și afânate, nu lipicioase, aglomerate sau gumoase. Descoperă aici mai multe detalii despre cușcuș.
În intervalul de timp cât granulele de cușcuș se vor hidrata în supa fierbinte, ai timp să pregătești salata de legume.
Procedează în același mod ca în cazul preparării unei rețete clasice de legume. Clătește legumele, scurge-le și toacă-le în cuburi aproximativ egale. Asezonează-le cu sare și piper, apoi prepară un dressing din ulei și suc de lămâie sau oțet. Stropește legumele cu acest dressing și amestecă-le ușor. Apoi, adaugă cușcușul hidratat. Amestecă din nou ingredientele, dar cu atenție pentru a nu le sfărâma.
După ce ai rezolvat cu salata, poți pregăti și dovleceii. Clătește dovleceii cu apă rece, șterge-i și secționează-i în jumătăți. Așază-i pe un blat de lucru și presară puțină sare peste ei. Lasă-i la deshidratat timp de10 minute, apoi șterge-i cu prosoape de hârtie. Încinge grătarul sau grillul, unge-l cu puțin ulei și rumenește pe el jumătățile de dovlecei, pe ambele părți.
Servește delicioșii dovlecei umpluți cu legume și cușcuș calzi sau reci, presărați cu pătrunjel verde tocat mărunt.
Tot din categoria rețetelor pe bază de cușcușul, mai poți prepara și rețeta de cușcuș cu legume la cuptor.