Gutuile sunt fructele vedetă ale toamnei, aromate și frumos colorate, pe care le poți include în mai multe preparate. Unele au gust de copilărie, cum ar fi gutuile coapte, nelipsite toamna din bucătăria bunicii. Pot fi consumate simple sau glazurate cu miere și nuci.
O altă rețetă moștenită de la bunica este rețeta de mâncare de gutui cu pui. Este o rețetă de toamnă din bucătăria ardelenească, cu gust dulce-acrișor. Nu ezita s-o încerci și să-ți răsfeți familia cu un preparat delicios. Iar mai jos, îți oferim și o rețetă de gutui conservate pentru iarnă, sub formă de dulceață.
Dulceață de gutui tăiate în cuburi – Ingrediente
- 1 kg de gutui tocate în cuburi
- sucul de la o lămâie
- 900 gr de zahăr
- 500 ml de apă.
Rețetă de gutui făcute dulceață – Mod de preparare
Începe cu pregătirea gutuilor pe care le speli bine cu partea abrazivă a buretelui de vase, le clătești și le ștergi. Pune apa într-o cratiță și adaugă sucul de lămâie. Taie gutuile în sferturi și îndepărtează-le cotoarele, apoi curăță-le de coajă, Taie feliile de gutui în cuburi mici și adaugă-le imediat în cratița cu apă și suc de lămâie. Te asiguri astfel că nu au timp să oxideze.
Cum prepari delicioasa dulceață de gutui tăiate în cuburi
După ce ai terminat de tăiat în cuburi toate gutuile, adaugă zahărul și pune cratița la foc de intensitate medie. Lasă gutuile să fiarbă până când se formează spumă deasupra. Îndepărtează spuma cu o sită deasă. Apoi, scurge cuburile de gutui într-o sită. Fierbe siropul din cratiță până când devine foarte consistent. Poți apela la testul picăturii pentru a te asigura că siropul este gata.
Când siropul pentru dulceață a devenit consistent, adaugă în el cuburile de gutui împreună cu siropul scurs de la ele. Mai fierbe dulceața pentru 10-15 minute, la foc de intensitate minimă.
Pregătește borcanele pe care le speli bine cu apă și detergent, le clătești și le scurgi. La fel procedezi și cu capacele acestora. Apoi sterilizezi borcanele împreună cu capacele și le umpli cât sunt fierbinți cu dulceața fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele, acoperă-le cu o pătură și lasă-le acolo până când se răcesc.
Așază-le frumos pe raftul din cămară, nu înainte de a le eticheta cu data preparării. Poți savura minunata dulceață de gutui tăiate în cuburi, la micul dejun alături de un ceai bun. Dar, mai poți folosi dulceața și la creme pentru torturi și prăjituri. Iar dacă dispui de gutui mai multe, poți prepara din ele și compot, gem, sau diferite băuturi.
Nu arunca cojile și cotoarele de la gutui. Poți prepara din ele rețeta de peltea de gutui. Este o rețetă de jeleu natural, numai bun pentru a glazura cu el prăjituri și torturi.