Perele delicioase și suculente, dar și foarte parfumate, n-ar trebui să lipsească din coșul tău cu fructe de toamnă. Consumul de pere oferă organismului o multitudine de beneficii. Printre proprietățile acestora se numără efectele diuretice, laxative, nutritive si astringente. Cura cu pere poate fi utilă în ameliorarea afecțiunilor renale, a bolilor cardiovasculare, dar și în prevenirea gripei, virozelor respiratorii și deficiențelor imunitare.
În plin sezon al coacerii lor, perele sunt recomandate a fi consumate proaspete. Însă pentru mai târziu, perele pot fi conservate sub formă de sucuri și siropuri, compot, gem de pere sau dulceață.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de dulceață.
Dulceață de pere – Ingrediente
- 1 kg de pere nu foarte coapte
- 750 gr zahăr
- 60 ml apă
- sucul de la o lămâie
- 1 baton de scorțișoară.
Rețeta dulceții din pere – Mod de preparare
Pentru reușita sigură a dulceții, nu opta pentru pere foarte coapte și suculente. Bucățile de pere se vor strivi în timpul tratamentului termic datorită aportului de suc și vei obține gem de pere, nu dulceață.
Cum pregătești perele pentru dulceață
Spală perele, șterge-le și taie-le în sferturi pe lungime. Cu un cuțit mic pentru fructe și legume îndepărtează cotoarele perelor. Coaja nu o îndepărta decât dacă este foarte fermă sau dacă este deteriorată. Apoi taie sferturile de pere în trei sau patru bucăți. Nu le tăia în cuburi mici pentru a nu se strivi în timpul fierberii.
Stoarce sucul de la lămâie și împarte-l în două. cu prima parte stropește bucățile de pere pentru a nu oxida. A doua parte o vei adăuga în siropul de zahăr pentru a nu se recristaliza zahărul. Când ai perele pregătite poți aprinde flacăra aragazului și începe prepararea dulceții.
Cum prepari dulceață de pere, delicioasă, fină și aromată
Așază pe flacăra aragazului o cratiță cu baza din mai multe straturi. Adaugă în cratiță mai întâi apa, apoi zahărul și peste acesta sucul de lămâie. Amestecă cu o spatulă de lemn până când se umezește tot zahărul. Lasă siropul să fiarbă pentru 5-6 minute, apoi adaugă bucățile de pere. Fierbe perele în sirop pentru 5 minute, apoi stinge focul. Agită ușor cratița pentru a acoperi toate bucățile de pere cu sirop.
Adaugă batonul de scorțișoară și lasă cratița cu pere în sirop pe masa din bucătărie pentru 4-5 ore. După acest interval de timp Transferă bucățile de pere în alt vas, cu ajutorul unei spumiere. Pune cratița cu sirop din nou la fiert și lasă-l până când trece testul picăturii.
Citește și rețeta de dulceață de afine, pentru a descoperi cum se face testul picăturii de sirop.
Pune din nou perele în sirop și îndepărtează batonul de scorțișoară. Mai lasă-le să fiarbă pentru 5-6 minute.
Vezi mai multe imagini cu dulceața accesând GALERIA FOTO!
Pune delicioasa dulceață de pere în borcane sterilizate și închide-le ermetic cu capace corespunzătoare. Acoperă-le cu ștergare și lasă-le acolo până a doua zi când se vor răci, apoi le poți transfera pe raftul din cămară.
Te vei răsfăța mai târziu la micul dejun cu gustul aromat al perelor din dulceață, alături de un ceai bun. Descoperă care sunt ceaiurile pe care le poți bea în sezonul rece, pentru a te inspira în alegerile viitoare.