Reclamă

Gem de pepene galben. Gem fin cu textură de jeleu

Te temi că vara este pe sfârșite și nu te-ai bucurat deplin de darurile ei bogate și frumos colorate? Nu-i nimic, poți conserva toate fructele și legumele verii la borcane, pentru a le savura de gustul și la iarnă. Îți oferim în acest scop o rețetă de gem de pepene galben.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 17 august 2022, 6:57

Vei îndrăgi pe loc textura fină a acestui gem, asemănătoare cu cea de jeleu. Iar aroma lui te va îmbăta într-un mod plăcut cu fiecare deschidere de borcan. Te vei răsfăța cu gustul delicios al gemului de pepene galben la mic dejun, alături de un ceai bun, în diminețile răcoroase de iarnă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Culoarea lui, dar și aroma inconfundabilă, pot înnobila diferite creme de torturi și de prăjituri. Îți oferim în acest scop o rețetă de tort cu jeleu de caise și blat din ruladă. Înlocuiești jeleul de caise cu jeleu de pepene și vei avea un tort mult mai aromat.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a conserva și tu aroma pepenelui galben la borcan, pentru iarnă.

Gem de pepene galben – Ingrediente

  • 2 kg miez de pepene galben
  • 1 kg zahăr
  • sucul de la o lămâie
  • 1 păstaie de vanilie, opțional.
Reclamă

Rețeta gemului din pepene galben – Mod de preparare

Rețeta preparării gemului este simplă, însă durata de preparare este puțin mai mare. Comparativ cu gemul de prune, de exemplu, pe parcursul fierberii gemului de pepene galben se va forma mai mult sirop. Dar nu va fi nevoie să pierzi timpul lângă aragaz pentru că poți prepara gemul la cuptor.

Primul aspect important în reușita gemului este alegerea tipului de pepene galben. Este important să alegi un pepene mai puțin copt și mai puțin zemos. Pe piața noastră cele mai des întâlnite soiuri de pepene sunt cele cu gust de babană sau cu gust de ananas. Nu au neapărat aceste gusturi, însă așa le deosebesc cei din piață. Primul tip are textură cremoasă, precum bananele, iar al doilea este zemos precum ananasul.

Pentru a prepara gem, alege pepenele tip banană. Astfel nu se va forma foarte mult sirop și scurtezi timpul de fierbere. Dacă dorești să prepari dulceață de pepene galben, optează pentru pepenele tip ananas. Ai în vedere că acestea sunt denumirile populare, nu cele științifice.

Reclamă

Cum prepari gem de pepene galben

Primul pas în prepararea deliciosului gem constă în curățarea pepenelui de coajă și de semințe. Spală bine coaja pepenelui și șterge-o cu prosoape de hârtie. Taie pepenele în felii longitudinale, apoi îndepărtează semințele cu o lingură. Îndepărtează și partea mai suculentă odată cu semințele. Curăță coaja și taie miezul de pepene în bucăți mai mici.

Pune bucățile de pepene într-o cratiță și adaugă peste ele sucul de lămâie, zahărul și miezul păstăii de vanilie. Amestecă ingredientele și lasă-le 30 de minute deoparte, să se formeze sirop.

Apoi, pune cratița la cuptor, la temperatura de 200 de grade Celsius și fierbe gemul până când se reduce și devine consistent. Nu este necesar să pasezi bucățile de pepene, se vor pasa singure în timpul tratamentului termic. Când gemul capătă consistență, poți stinge focul.

Vezi mai multe imagini din timpul preparării gemului în GALERIA FOTO!

Crattță cu gem de pepene galben
Gemul de pepene galben se prepară la cuptor până când capătă consistență de jeleu / Retetepentrutoategusturile.ro

Scoate cratița din cuptor și pune-o pe un suport de răcire. Pune borcanele în cuptor pentru sterilizare, așezate într-o tavă metalică. Lasă-le 10 minute, apoi le poți umple cu gemul fierbinte.

Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare și pune din nou tava cu borcane în cuptor. Nu este necesar să mai pornești cuptorul pentru că este deja cald. Lasă borcanele cu gem de pepene galben în cuptor până când se răcesc. Apoi le poți eticheta frumos cu data preparării și le transferi pe raftul din cămară.

Dacă ai nevoie de cuptor între timp, poți scoate tava cu borcane, dar acoperi borcanele cu o pătură. Este important ca pentru procesul conservării ca borcanele să se răcească lent.

Și pentru că încă se mai găsesc fructe pe piață, îți mai recomandăm să prepari și rețeta de gem de afine, gustos și aromat.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×