Vei îndrăgi pe loc textura fină a acestui gem, asemănătoare cu cea de jeleu. Iar aroma lui te va îmbăta într-un mod plăcut cu fiecare deschidere de borcan. Te vei răsfăța cu gustul delicios al gemului de pepene galben la mic dejun, alături de un ceai bun, în diminețile răcoroase de iarnă.
Culoarea lui, dar și aroma inconfundabilă, pot înnobila diferite creme de torturi și de prăjituri. Îți oferim în acest scop o rețetă de tort cu jeleu de caise și blat din ruladă. Înlocuiești jeleul de caise cu jeleu de pepene și vei avea un tort mult mai aromat.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a conserva și tu aroma pepenelui galben la borcan, pentru iarnă.
Gem de pepene galben – Ingrediente
- 2 kg miez de pepene galben
- 1 kg zahăr
- sucul de la o lămâie
- 1 păstaie de vanilie, opțional.
Rețeta gemului din pepene galben – Mod de preparare
Rețeta preparării gemului este simplă, însă durata de preparare este puțin mai mare. Comparativ cu gemul de prune, de exemplu, pe parcursul fierberii gemului de pepene galben se va forma mai mult sirop. Dar nu va fi nevoie să pierzi timpul lângă aragaz pentru că poți prepara gemul la cuptor.
Primul aspect important în reușita gemului este alegerea tipului de pepene galben. Este important să alegi un pepene mai puțin copt și mai puțin zemos. Pe piața noastră cele mai des întâlnite soiuri de pepene sunt cele cu gust de babană sau cu gust de ananas. Nu au neapărat aceste gusturi, însă așa le deosebesc cei din piață. Primul tip are textură cremoasă, precum bananele, iar al doilea este zemos precum ananasul.
Pentru a prepara gem, alege pepenele tip banană. Astfel nu se va forma foarte mult sirop și scurtezi timpul de fierbere. Dacă dorești să prepari dulceață de pepene galben, optează pentru pepenele tip ananas. Ai în vedere că acestea sunt denumirile populare, nu cele științifice.