Băuturile cu cofeină, cum ar fi cafeaua și ceaiul, fac parte din rutina zilnică pentru multe persoane. Acestea le ajută să se trezească și să-și pună la punct planurile pentru ziua în curs. Cu toate acestea, oamenii au ajuns să le consume și în timpul zilei. Dar specialiștii sunt de părere că nu ajută deloc la obținerea unui somn odihnitor.
După ce oră e recomandat să nu mai consumi cofeină
Băuturile cu cofeină fac parte și dintr-un timp dedicat relaxării. De aceea, ele ajung să fie consumate chiar și seara, când activitățile au luat sfârșit și te poți relaxa. Dar la ce oră ar trebui să nu mai consumi cofeină pentru a obține un somn de calitate? La urma urmei, cofeina este un stimulent cunoscut pentru a-ți crește nivelul de energie.
Deși organismul fiecăruia dintre noi este diferit, ar trebui să existe o limită pentru ultima ta ceașcă de cafea. Mai ales dacă ai dificultăți în a adormi noaptea. Dar la ce oră ar trebui să nu mai consumi cofeină? Poate fi mai devreme decât ai crede.
Cercetările publicate de Journal of Clinical Sleep Medicine sugerează că ultima doză de cofeină trebuie să fie cu șase ore înainte de culcare pentru a nu afecta negativ capacitatea de a adormi. Dacă ora ta de culcare este 21:00, poate e mai bine să consumi ultima doză înainte de ora 15:00. Sau chiar mai devreme, în funcție de semnele primite de la organism.
Chiar dacă veștile din partea specialiștilor nu sunt tocmai bune, deoarece în jurul orei 16:00 nivelul de energie scade, dar activitățile continuă să curgă, sigur vei apela la un matcha latte liniștitor sau la o cafea cu gheață. Dar dacă nu vrei ca somnul tău să sufere, ține cont de sfaturile experților. Ei recomandă să ții cont de consumul cofeinei în prima parte a după-amiezii.
Cum îți afectează cofeina somnul
Specialiștii explică că cofeina, care se găsește în băuturile energizante, ceai, cafea și anumite suplimente, este consumată de oameni pentru a se simți mai energici și pentru a reduce oboseala. Dacă ai băut vreodată o băutură cu cofeină pe timp de noapte probabil că ai stat mult timp cu ochii deschiși în pat sau te-ai trezit la primele ore ale dimineții fără să mai poți adormi din nou.
Singurul efect secundar major pe care îl are cofeina asupra somnului tău este faptul că îți va afecta capacitatea de a adormi.
Impactul cofeinei are loc în creier. Oprește un anumit mesager chimic cunoscut sub numele de adenozină să funcționeze. Aceasta crește pe măsură ce ziua trece, ducând la somnolență seara. Gena CYP1A2 creează enzima necesară metabolizării cofeinei. Când oamenii au anumite variații genetice ale acestei gene, nu vor produce suficientă enzimă necesară pentru a descompune cafeina.
Acest lucru ar putea face mai probabil ca somnul să fie compromis prin consumul de cofeină prea aproape de ora de culcare.
Ca o concluzie, în cazul în care simți că metabolizezi lent cofeina, cel mai bine este să o limitezi la maximum 200 de miligrame pe zi. De asemenea, e recomandat să oprești consumul ei cu cel puțin opt ore înainte de culcare.