De-a lungul anilor, ouăle au fost văzute în mai multe feluri. De la un exemplu de hrană perfectă până la un temut vestitor al bolilor de inimă. Și chiar dacă acum știința pare să confirme că ouăle sunt, de fapt, un aliment sănătos în general, există totuși efecte secundare periculoase ale consumului exagerat de ouă.
Efecte secundare periculoase ale consumului exagerat de ouă
Ouăle sunt un aliment puțin procesat, cu conținut scăzut de calorii. Are 6 grame de proteine în compoziție, o cantitate surprinzător de mare de grăsimi mononesaturate, colină care stimulează creierul, precum și luteină și zeaxantina. Acestea din urmă sunt doi antioxidanți cunoscuți pentru susținerea sănătății ochilor, scrie eatthis.com.
Cu toți acești nutrienți, ar fi greu de justificat integrarea lor pe lista alimentelor nesănătoase. Unele cercetări arată chiar că oamenii care mănâncă ouă au mai multe șanse să țină o dietă sănătoasă. Poț obține o varietate de nutrienți importanți, cum ar fi fibre, vitamine și minerale.
Pe scurt, ouăle nu sunt nesănătoase. Dar consumul exagerat de ouă poate prezenta anumite riscuri pentru unele persoane, în special pentru cei cu anumite afecțiuni. Mai exact, persoanele cu risc de boli cardiovasculare sau diabet ar putea avea nevoie să-și limiteze consumul de ouă. Pentru a afla mai multe despre posibilele efecte ale consumului unei porții standard de ouă asupra corpului tău, asigură-te că discuți cu medicul care îți știe istoricul.
Câte ouă sunt considerate prea multe
O porție de ouă este formată dintr-un ou sau două albușuri. Asociația Americană a Inimii sugerează o limită de o porție pe zi. Dar cu greu te poți simți pe deplin satisfăcută dintr-un singur ou. Potrivit Mayo Clinic Health System, majoritatea oamenilor sănătoși pot mânca până la șapte ouă pe săptămână. Acestea nu le pot afecta sănătatea inimii.
Un studiu din 2018 din American Journal of Clinical Nutrition a constatat chiar că consumul a până la 12 ouă pe săptămână timp de trei luni nu a afectat factorii de risc cardiovascular la persoanele cu prediabet și diabet de tip 2. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că persoanele din studiu urmau o dietă concepută pentru pierderea în greutate.
Diferiți factori pot afecta câte ouă sunt prea multe pentru fiecare persoană în parte. Dacă ai boli de inimă sau diabet, discută cu medicul pentru a determina cea mai bună limită.
S-ar putea să consumi prea mult colesterol
Există încă multe dezbateri cu privire la întrebarea dacă ouăle cresc colesterolul. Deși, timp de zeci de ani, experții au crezut că colesterolul din gălbenușurile de ou a contribuit direct la creșterea colesterolului din sânge, acum se pare că alte elemente din dieta unei persoane și din istoricul stării de sănătate pot avea mai mult impact. Istoricul familial este un predictor major al nivelului de colesterol din sânge. Cea mai mare parte a colesterolului din sânge este produs de ficat, nu este ingerat prin alimente.
Cu toate acestea, ouăle conțin cantități mari de colesterol. Aproximativ 190 de miligrame, ceea ce reprezintă peste 60% din cele 300 de miligrame recomandate anterior ca limită zilnică de Ghidurile dietetice.
Ai putea crește riscul de boli de inimă
Cei mai mulți experți sunt de acord că un ou pe zi nu pare să crească riscul de boli de inimă. De fapt, un studiu amplu pe o jumătate de milion de adulți chinezi a arătat că până la un ou pe zi a scăzut efectiv șansele de a dezvolta boli cardiovasculare.
Pe de altă parte, trei sau patru ouă în fiecare dimineață ar putea reprezenta o situație diferită. Un studiu din 2019 a asociat consumul de peste 300 de miligrame de colesterol pe zi cu un risc cu 17% mai mare de boli cardiovasculare și cu 18% mai mare risc de deces.
S-ar putea să te îngrași
Dacă preferințele tale alimentare atunci când consumi ouă la micul dejun includ alimente procesate, cum ar fi cârnați, clătite, cafea cu frișcă, prima masă a zilei ar putea ajunge să te îngreuneze la propriu. S-ar putea să observi că greutatea crește dacă consumul unui mic dejun bogat în ouă devine un obicei zilnic.
Pentru o sănătate și o greutate optime, încearcă suplimente mai hrănitoare. Poți consuma spanac proaspăt, ardei gras sau roșii feliate.
Ai putea crește riscul de diabet
Este posibil ca consumul unei cantități exagerate de ouă să crească și riscul unei alte afecțiuni cronice. Într-un studiu din 2009 din revista Diabetes Care, persoanele care au mâncat peste șapte ouă pe săptămână au avut un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decât cei care au mâncat mai puține ouă.
Alte cercetări au descoperit că consumul de ouă ar putea de fapt îmbunătăți controlul zahărului din sânge și sensibilitatea la insulină la persoanele cu prediabet și tip 2. Asociația Americană de Diabet recomandă ouăle ca sursă de proteine.
S-ar putea să ajungi să mănânci mai multe alimente nesănătoase
Cum consumi ouăle? Gătirea unui ou nu îi schimbă factorul de nutriție, dar alimentele cu care îl combini cu siguranță pot. Mulți oameni își prăjesc ouăle în unt sau le servesc cu carne procesată bogată în grăsimi și sodiu, cum ar fi șunca sau baconul. Ouăle pot fi o altă modalitate pentru a consuma fără să vrei excesul de grăsimi saturate, sodiu și calorii. Acest lucru, poate mai mult decât ouăle în sine, ar putea duce la un risc crescut de boli cardiovasculare.