Efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină. Cum îți afectează sănătatea

Cafeaua este o băutură sănătoasă. Aceasta conține cofeină, o substanță care îți poate stimula starea emoțională, metabolismul și performanța mentală și fizică. O poți consuma în siguranță, în cantități mici până la moderate, dar consumul în cantități mari poate provoca efecte secundare și chiar periculoase pentru sănătate. Află care sunt efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină.

Simina Drăguț
Publicat: 30 iunie 2023, 7:30
Felul în care organismul tău reacționează la cofeină poate fi determinat în mare parte de cantitatea pe care obișnuiești s-o bei / Shutterstock

În acest caz, genele tale au o influență majoră asupra toleranței la cafea. Unele persoane pot consuma mult mai multă cofeină decât altele fără a experimenta efecte negative. În plus, persoanele care nu beau în mod obișnuit cafea pot prezenta simptome neplăcute după o doză moderată.

Efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină

Unii oameni sunt mai sensibili la cofeină decât restul. Dacă ai un organism sensibil, chiar și cantitățile mici pot provoca efecte nedorite, cum ar fi neliniștea și problemele de somn, conform specialiștilor Mayo Clinic.

Felul în care organismul tău reacționează la cofeină poate fi determinat în mare parte de cantitatea pe care obișnuiești s-o bei. Persoanele care nu o beau în mod regulat tind să fie mai sensibile la efectele acesteia.

Dependență

Chiar dacă acest compus nu pare să provoace o dependență adevărată, dacă bei în mod regulat multă cafea sau alte băuturi care includ cofeină, există șanse foarte mari să devii dependentă de efectele sale. Lipsa cofeinei timp de câteva ore poate duce la simptome de sevraj psihologic sau fizic la cei care consumă cantități mari zilnic.

Tensiune arterială crescută

Cofeina crește tensiunea arterială din cauza efectului său stimulator asupra sistemului nervos. Acest lucru se întâmplă dacă o consumi în cantități mari sau înainte de a face exerciții fizice. Tensiunea arterială crescută favorizează apariția infarctului miocardic și a accidentului vascular cerebral deoarece, cu timpul, poate deteriora arterele. Astfel, se limitează fluxul de sânge către inimă și creier.

Anxietate

Anxietatea se numără printre efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină. Dozele mici până la moderate de cofeină pot crește vigilența, iar cantități mai mari pot duce la stări de nervozitate. Acest lucru se întâmplă deoarece blochează adenozina, o substanță care te face să te simți obosită. Fii atentă la propriile reacții pentru a determina cât de mult poți tolera.

De asemenea, ia în calcul că în funcție de tipul de cafea ales, aceasta poate avea concentrații diferite de cofeină. De exemplu, un expresso poate avea o concentrație mai mare decât un cappuccino.

Insomnie

Cofeina este foarte apreciată deoarece te poate ajuta să rămâi trează pe parcursul zilei, dar îți poate afecta negativ calitatea somnului și numărul de ore alocat pentru odihnă. Cât timp rămâne în sistemul nervos variază în funcție de organismul fiecărei persoane. Evită să o consumi în a doua parte a zilei pentru a a avea un somn odihnitor.

Probleme digestive

Problemele digestive se numără printre efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină. Deși cantitățile mici până la moderate de cafea pot îmbunătăți mișcările tractului intestinal, dozele mai mari pot cauza probleme digestive. Efectul laxativ al cafelei a fost atribuit eliberării de gastrină, un hormon produs de stomac care accelerează activitatea în colon. În plus, cafeaua decofeinizată produce un efect similar, potrivit specialiștilor Healthline.

Ritm cardiac crescut

În unele cazuri, dozele mari de cofeină pot crește ritmul cardiac. Aceste efecte par să varieze foarte mult de la o persoană la alta. Dacă simți că este ceva în neregulă, ia în considerare reducerea consumului.

De asemenea, pot duce la alterarea ritmului bătăilor inimii, afecțiune numită fibrilație atrială. Aceasta a fost raportată la tinerii care au consumat băuturi energizante ce conțin concentrații foarte mari. De aceea este important să nu consumi mai mult de trei cești de espresso pe zi. Acestea reprezintă cantitatea maximă de cofeină recomandată zilnic.

Totodată, acest efect nu se manifestă în cazul oricui. Unele persoane cu probleme cardiace pot tolera cantități mari fără a întâmpina efecte adverse.

Defalcare musculară

Oamenii pot dezvolta rabdomioliză, numită și defalcarea mușchilor deteriorați, dacă ingerează cantități foarte mari de cofeină. Aceasta se află printre efectele adverse ale consumului excesiv de cofeină. Rabdomioliza este o afecțiune foarte gravă în care fibrele musculare deteriorate intră în fluxul sanguin, ducând la insuficiență renală și alte probleme de sănătate. De aceea este indicat să-ți limitezi aportul la 250 mg pe zi dacă nu știi cât poți tolera.

Urinare frecventă și urgentă

Urinarea frecventă reprezintă un efect secundar comun al aportului mare de cofeină deoarece compusul stimulează vezica urinară. În cazul în care consumi multe băuturi care conțin cofeină și simți că urinarea devine mai frecventă sau mai urgentă, este indicat să reduci consumul pentru a vedea dacă simptomele se ameliorează.

Oboseală

Cafeaua este recunoscută datorită impulsurilor de energie pe care le oferă. În același timp, poate cauza efectul opus, ducând la oboseală, după ce cofeina părăsește sistemul nervos. Pentru a maximiza beneficiile cofeinei asupra energiei și pentru a evita oboseala de a doua zi, consum-o în doze moderate.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Acești nativi își schimbă percepția asupra vieții, a relațiilor și a planurilor profesionale. Vezi care sunt cele 2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Cosmosul le-a oferit mai mult noroc unora decât altora,...
2
Rețete
Plăcintă cu dovleac de post. Rețetă simplă și ușoară
Această plăcintă cu dovleac de post este ușor crocantă la exterior, datorită foilor de plăcintă coapte, și are o umplutură parfumată și dulce, înmiresmată cu scorțișoară. Dovleacul copt oferă o aromă dulce, caldă și...
3
Horoscop
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cei mai mulți nativi din zodiac se vor bucura de transformările acestea. Chiar dacă Pluto a intrat în Vărsaăor pe 19 noimebrie, puterea acestei planeta va persista în...
4
Horoscop
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Cum se schimbă destinul lor la finalul lunii noiembrie 2024
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Destinul lor s-ar putea schimba complet la finalul lunii noiembrie 2024. Ultima parte a acestui an pare să vină cu multe momente...
5
Știri
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete. Cheryl și Liam Payne...
PARTENERI