Grătarul este unul dintre obiectele cel mai intens folosite în sezonul estival. Fie că este vorba despre pregătirea unei cine rapide, a unui grătar de weekend cu prietenii, alimentele pregătite în acest mod au un gust aparte. Cu toate acestea, specialiștii avertizează asupra acestei metode de gătire, scrie eatthis.com.
Efectele consumului de alimente la grătar
Află de aici tot ce trebuie să știi despre ce se întâmplă cu organismul tău atunci când consumi alimente la grătar. Sunt multe studii care avertizează despre aceste complicații ce pot apărea în organism.
Cu toate că majoritatea știe că grătarul este recomandat drept o metodă sănătoasă de gătire, unele studii contrazic tot ceea ce știam.
Consumul de carne la grătar poate agrava problemele de sănătate
„Poate promova oxidarea și inflamația. Acestea cresc riscul sau agravează problemelor cronice de sănătate. Printre efectele principale sunt bolile de inimă, diabetul de tip 2 și boala Alzheimer”, spune Libby Mills, MS, RD, dietetician înregistrat și purtător de cuvânt al Academia de Nutriție și Dietetică.
Se pare că rezultatul gătirii la o temperatură ridicată poate avea efecte nefaste asupra organismului nostru. Din păcate, se află pe lista cu efectele consumului de alimente la grătar.
Alimentele la grătar pot agrava alergiile
„Grătul poate determina creșterea nivelului de histamină. Acesa poate avea o reacție alergică, în special pentru persoanele sensibile”, spune Jonathan Valdez, RDN, fondator Genki Nutrition și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din New York.
Mecanismul exact nu este cunoscut, dar totul porneste de la faptul că evaporarea lichidelor provoacă o concentrație mare de histamină.
Poate cauza creșterea în greutate
Grătarul este o modalitate excelentă de a găti cu mai puține grăsimi. Cu toate acestea, este și momentul în care adaugi sosuri cu zahăr care pot ascunde calorii suplimentare.
„Aplicarea sosurilor cu zahăr poate adăuga calorii suplimentare care pot duce la creșterea în greutate. Specialiștii spun că atunci când alegi rețeta pentru următorul sos BBQ e foarte important să citești eticheta. Caută surse de zahăr adăugat, cum ar fi zaharoză, dextroză, fructoză, zahăr de masă, siropuri, miere, sirop de arțar sau melasă.
Reține că ingredientele sunt enumerate pe eticheta alimentelor în ordinea cantității mai mari. Astfel de sosuri pot fi înlocuite cu mirodenii și ierburi. De exemplu, folosește chimen, boia de ardei și oregano, lămâie și usturoi.
Ar putea crește riscul de cancer
Grătul provoacă o creștere a benzo(a)pirenului, un tip de hidrocarburi aromatice policiclice (PAHS) despre care se știe că este canceros din cauza arderii incomplete a materialelor care conțin carbon, cunoscute și sub numele de grăsime din carne, substanțe din legume, sursa de căldură (adică cărbune, lemn)”, spune Valdez.
„Fumul care se formează este ceea ce conține PAHS. Sursa de căldură, cât de aproape este sursa de căldură, durata în care alimentele sunt gătite și tipul de carne care se gătește va dicta, de asemenea, cât de mult se formează PAHS. De exemplu, grătarul cu cărbune plus așchii de lemn a avut cea mai mare creștere a benzo[a]pirenului pentru majoritatea alimentelor. Numai cărbunele a avut cea mai mare PAHS pentru carnea de burgeri.”