O singură ceașcă de cafea conține între 90 și 160 de miligrame de cofeină, un fel de stimulent natural care te poate ajuta să îți îmbunătățești pe moment atenția, memoria și starea de spirit.
În același timp, cafeaua provoacă dependență. Ceea ce înseamnă că după ce o vei elimina din rutina alimentară, corpul tău va reacționa la lipsa stimulilor externi. Pe termen scurt, efectele renunțării la cofeină provoacă un disconfort general.
Oboseală
Mulți oameni depind de o ceașcă de cafea zilnică pentru un impuls de energie. Cofeina contribuie la creșterea vigilenței și la reducerea oboselii prin blocarea receptorilor pentru adenozină, un neurotransmițător care poate provoca senzația de somnolență. Acesta este și motivul pentru care cofeina îmbunătățește performanța atletică și reduce oboseala cronică.
Prin urmare, eliminarea cofeinei din obiceiurile alimentare provoacă somnolență și oboseală.
De exemplu, un studiu realizat pe 213 consumatori de cofeină a demonstrat că o pauză de cofeină de 16 ore s-a manifestat prin senzații crescute de oboseală, potrivit healthline.
Mai mult, cei care au consumat cofeină zilnic au prezentat simptome de sevraj mai severe decât cei care au consumat-o doar de câteva ori pe săptămână.
Anxietate
Cofeina este un stimulent care crește ritmul cardiac, tensiunea arterială și hormonii de stres – cortizol și epinefrină. Cu toate acestea, anxietatea este un simptom frecvent raportat la persoanele care au renunțat la consumul de cofeină, din cauza dependeței mentale și fiziologice provocată de această substanță.
În plus, dacă preferi cafeaua îndulcită, reducerea bruscă a zahărului poate accentua anxietatea provocată de eliminarea cofeinei din alimentație.
Dificultăți de concentrare
Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg să consume cofeină sub formă de cafea, ceai sau băuturi energizante este creșterea nivelului de concentrare.
Cofeina crește nivelul de adrenalină, un hormon produs de glandele suprarenale ca parte a reacției normale a organismului la stres. De asemenea, stimulează producția de dopamină și norepinefrină.
Această combinație de reacții crește ritmul cardiac și tensiunea arterială și stimulează creierul. Astfel, eliminarea cofeinei poate avea un impact negativ asupra concentrării întrucât corpul depune eforturi pentru a se adapta la lipsa stimulării externe.
Creștere în greutate
Cafeaua poate suprima temporar pofta de mâncare. Dacă renunți la consumul de cafea, vei avea tendința să cauți înlocuitori care conțin grăsimi sau zahăr în exces.
Somn mai odihnitor
Chiar dacă te vei simți obosită pe măsură ce corpul tău se adaptează deficienței de cofeină, pe termen lung te vei odihni din ce în ce mai bine. Cu atât mai mult dacă obișnuiai să servești cafeaua după-amiaza sau seara. Un studiu publicat în 2013 de Journal of Clinical Sleep Medicine a constatat că prezența cofeinei în organism chiar și cu 6 ore înainte poate perturba ciclul de somn, potrivit The Healthy.