Este o rețetă mai specială, datorită vinului adăugat și apoi transformat într-un sos delicios. Cu acest sos se glazurează friptura în timpul servirii oferindu-i și un gust delicios, dar și un aspect frumos.
Carnea de porc este preferata tuturor la sărbătorile de iarnă. Însă, pentru reușita unei fripturi delicioase, este necesar să cunoști câteva trucuri importante. În primul rând, o friptură este gustoasă și fragedă atunci când marinezi carnea măcar pentru câteva ore.
Nu ai nevoie de condimente speciale sau baițuri complexe pentru a da gust delicios cărnii. Folosește condimentele uzuale cum ar fi: sarea, piperul, boiaua de ardei, cimbrul sau rozmarinul. Iar dacă mai adaugi și câteva rondele de ceapă și alte câteva de usturoi, carnea va dobândi un gust absolut delicios.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu cea mai gustoasă și fragedă friptură pentru masa de Crăciun.
Friptură de porc cu vin la cuptor – Ingrediente
- 1 kg cotlet de porc
- sare și piper
- 1 linguriță cu boia de ardei dulce sau iute
- 2 crenguțe de rozmarin
- 1 ceapă
- 3-4 căței de usturoi
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- sucul de la 1/2 lămâie
- 300 ml vin roșu, demi-dulce
- 1 lingură de zahăr brun.
Friptură de porc cu vin la cuptor – Mod de preparare
Primul lucru pe care îl faci înainte de procesul de preparare este să aduci toate ingredientele pe masa de lucru. Este util să le ai la îndemână și nu să le cauți prin cămară atunci când te apuci de lucru.
Înainte de a pune carnea la cuptor, este ideal ca aceasta să treacă printr-un proces de marinare pentru 1-2 ore. Astfel, friptura va ieși mai gustoasă și mai fragedă.
Cum marinezi carnea de porc pentru friptură
Curăță carnea de tendoane și porționeaz-o în medalioane de 2-3 cm grosime. Cu un ciocan de șnițele, bate carnea ușor și pe o parte și pe cealaltă. Apoi, unge bucățile de carne cu ulei amestecat cu suc de lămâie și presară peste ele din belșug sare, piper proaspăt măcinat și boia de ardei.
Curăță ceapa, tai-o în rondele, curăță usturoiul și taie-l tot în rondele. Pune bucățile de carne într-o pungă de vidare, sau într-un vas de sticlă. Adaugă rondelele de ceapă și cele de usturoi, dar și crenguțele de cimbru. Toarnă și puțin vin și pune punga sau vasul de sticlă acoperit cu folie de prospețime la frigider pentru 1-2 ore. După acest interval, carnea este gata de transformat în cea mai delicioasă friptură.
Cum prepari friptura de porc cu vin la cuptor
Scoate carnea din pungă sau din vas, scurge-o bine de lichid și așaz-o într-o tavă de cuptor. Scurge lichidul printr-o sită și toarnă-l în tava cu carne. Mai adaugă puțin ulei și puțin vin și pune tava la cuptor, la 220 de grade, pentru 15 minute.
După acest interval, redu intensitatea focului la 165 de grade și lasă friptura să se prepare timp de o oră. Verific-o din când în când și întoarce-o de pe o parte pe alta pentru o rumenire uniformă. Unge-o de fiecare dată cu lichidul din tavă pentru a ieși suculentă. Dacă mai necesită, mai adaugă puțină sare și puțin piper peste carne. Poți adăuga alături de carne și usturoiul din marinadă și crenguța de rozmarin. Nu adăuga însă ceapa deoarece sunt șanse mari să se ardă și să influențeze gustul cărnii.
După ce friptura este gata, transfer-o într-un vas cu capac și păstreaz-o la cald. Scurge lichidul din tavă, trece-l prin sită și pune-l într-un vas, pe foc. Adaugă restul de vin și o lingură de zahăr brun și fierbe sosul pentru câteva minute. Vei obține un sos delicios cu care glazurezi porțiile de friptură în timpul servirii.
Vezi mai multe imagini în galeria foto!
Dacă nu știi ce garnitură să prepari pentru această friptură de porc cu vin la cuptor, îți recomandăm să încerci rețeta de cartofi copți în sare, cu usturoi și rozmarin.