Fructele pot crește destul de ușor nivelul zahărului din sânge, dar tot ele sunt bogate în fibre și antioxidanți care sunt mai mult decât necesari pentru o persoană ce se confruntă cu sindromul metabolic.
Fructe pe care e recomandat să le consumi dacă ai sindromul metabolic
În mediul online a apărut un nou trend care împarte alimentele în „bune” și „rele”. Mulți influenceri avertizează oamenii că fructele sunt bogate în zahăr și ar trebui încadrate pe lista „alimentelor rele”.
Totuși, nutriționiștii spun că lucrurile nu ar trebui văzute ca „alb și negru”.
Alimentația sănătoasă vine într-o mulțime de nuanțe, motiv pentru care nu putem cataloga fructele ca fiind rele doar pentru că au un conținut mai mare de zahăr.
În realitate, nutriționiștii spun că fructele sunt printre cele mai dense alimente pe care le putem consuma. Acestea sunt bogate în fibre, care oferă corpului senzația rapidă de sațietate.
Totodată, fructele sunt bogate în antioxidanți. Specialiștii spun că o femeie adultă ar trebui să consume cel puțin o cană jumătate de fructe pe zi.
Vitaminele, minerale și antioxidanții din fructe pot îmbunătăți sănătatea metabolismului și a sistemului cardiovascular.
Descoperă mai jos cum anume te pot ajuta fructele dacă suferi de sindromul metabolic.
Bananele
Bananele s-ar putea să aibă o reputație greșită datorită faptului că pot crește rapid nivelul zahărului din sânge.Însă ceea ce mulți nu realizează este faptul că bananele conțin zaharuri naturale, nu zahăr adăugat.
Astfel, corpul abordează complet diferit acest tip de zahăr spre deosebire de zahărul rafinat din alimente. Studiile au arătat că bananele pot îmbunătăți funcția metabolismului datorită nutrienților benefici. Bananele sunt bogate în potasiu, fibre și antioxidanți.
Specialiștii au declarat pentru Eating Well că bananele ajută la reducerea inflamației din organism.
Strugurii
Strugurii au fost catalogați și ei ca fructe rele datorită conținutului de zahăr.
Strugurii pot avea mai mult zahăr și mai puține fibre ca alte fructe, dar ei fac în continuare parte din lista de alimente recomandate pentru persoanele care suferă de sindromul metabolic.
Studiile recente au arătat că strugurii ajută la reglarea colesterolului, a trigliceridelor și a presiunii arteriale. Mai mult, consumul de struguri a fost asociat cu îmbunătățirea nivelului de insulină, hormonul responsabil pentru trecerea zahărului din sânge în celule.
Persoanele care se confruntă deja cu un nivel crescut al zahărului din sânge nu ar trebui să aleagă strugurii ca primă opțiune, spun specialiștii. În schimb, aceste persoane pot alege un aliment cu un conținut mai mare de proteine.
Mango
Mago ar trebui consumat cu măsură de persoanele care au un nivel ridicat al zahărului din sânge, dar nu ar trebui exclus din dieta zilnică.
Acest fruct este bogat în antioxidanți și poate ajuta în lupta împotriva inflamației. Datorită antioxidanților prezenți, mango devine un fruct ideal pentru persoanele care se confruntă cu sindromul metabolic.
Acesta conține mai multe proteine decât strugurii și poate fi consumat alături de alte surse cu un conținut ridicat de proteine, spun cei de la Healthline.com.
Merele
Merele sunt versatile și pot fi incluse într-o mulțime de preparate. De asemnea, merele conțin o mulțime de nutrienți benefici dacă te confrunți cu sindromul metabolic.
Merele sunt bogate în fibre și îți oferă rapid senzația de sațietate. Acestea conțin, de asemenea, calorii negative. Astfel, corpul tău va consuma mai multe calorii în procesul de digestie al merelor decât numărul de calorii pe care acestea le-ar conține.
Merele sunt recomandate pentru persoanele care se confruntă cu un nivel crescut al zahărului din sânge. Soiul potrivit de mere trebuie ales în funcție de nevoile fiecărei persoane, spun nutriționiștii de peste hotare.
Ce este sindromul metabolic și cum se manifestă
Sindromul metabolic face referire la un cumul de factori și probleme de sănătate. Acesta apare ca urmare a mai multor probleme ale organismului cum ar fi: presiunea arterială crescută, nivelul colesterolului crescut, nivelul zahărului din sânge crescut, nivelul crescut al trigliceridelor și o circumferință mărită a taliei.
Grăsime abdominală este prezentă la persoanele care suferă de sindromul metabolic. Tot acest cumul de factori poate duce la apariția problemelor de inimă, la apariția diabetului și poate crește riscul de accident vascular cerebral.
Vestea bună este că fructele conțin o mulțime de nutrienți care ar putea preveni apariția sindromului metabolic.
Fibrele sunt nutrienți necesari pentru a oferi un boost metabolismului tău. Studiile au arătat că cele mai multe persoane din SUA nu consumă aportul zilnic necesar. Pe lângă fibre, fructele conțin antioxidanți precum vitamina C, vitamina A și flavonoide.
Aceste elemente scad riscul de apariție a sindromului metabolic. În plus, fructele conțin o mulțime de nutrienți care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii și nu numai.