Fructe și legume cu cele mai multe pesticide pe lista Dirty Dozen 2023. Sfaturi pentru a le savura în siguranță

Se spune adesea să eviți alimentele nesănătoase, cum ar fi cerealele cu zahăr, dar există unele fructe și legume care ar trebui, de asemenea, tratate cu prudență. Ai mai jos o listă cu fructe și legume cu cele mai multe pesticide de pe lista Dirty Dozen 2023.

Publicat: 30 martie 2023, 15:11
Aproape 75% din produsele proaspete neecologice conțin reziduuri de pesticide potențial dăunătoare / Shutterstock

Aproape 75% din produsele proaspete neecologice conțin reziduuri de pesticide potențial dăunătoare, conform Environmental Working Group. E o organizație nonprofit care își propune să creeze un mediu mai sănătos.

Fructe și legume cu cele mai multe pesticide pe lista Dirty Dozen 2023

Anumite pesticide sunt factori declanșatori pentru probleme de sănătate, cum ar fi defecte congenitale, avorturi spontane și dizabilități de dezvoltare la copii, afirmă Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

EWG analizează datele colectate de Departamentul Agriculturii din SUA și Administrația pentru Alimente și Medicamente pentru a clasifica produsele neecologice cu cele mai multe pesticide în fiecare an și a făcut acest lucru din 2004 și până acum.

Pentru Ghidul Cumpărătorului pentru Pesticide în Produse din 2023, EWG a folosit date care au testat peste 46.000 de mostre din 46 de fructe și legume diferite.

Afinele și fasolea verde sunt pe lista „Dirty Dozen” în acest an. Căpșunile și spanacul și-au recuperat locurile unu și doi.

Dirty Dozen 2023

Iată lista completă a primelor 12 fructe și legume cu cele mai multe pesticide în acest an.

  • Căpșuni;
  • Spanac;
  • Varză;
  • Piersici;
  • Pere;
  • Nectarine;
  • Mere;
  • Struguri;
  • Ardei gras și iute;
  • Cireșe;
  • Afine;
  • Fasole verde.

„Peste 90% din probele de căpșuni, mere, cireșe, spanac, nectarine și struguri au fost testate pozitiv pentru reziduurile a două sau mai multe pesticide”, se arată în raportul EWG.

4 moduri prin care poți reduce expunerea la pesticide

Pentru a reduce șansele de expunere la pesticide din produsele pe care le consumi, FDA sugerează:

  • Folosește săpun și apă caldă pentru a te spăla pe mâini timp de cel puțin 20 de secunde înainte și după manipularea produselor proaspete.
  • Clătește fructele și legumele înainte de a le curăța. Doar așa poți reduce șansele ca murdărie și bacteriile să ajungă pe cuțit.
  • Spală produsele ferme, cum ar fi castraveții și pepenii, cu o perie de legume curată.
  • Usucă produsele pentru a reduce bacteriile folosind o cârpă curată sau un prosop de hârtie.

Care sunt efectele asupra sănătății ale expunerii la pesticide

Atât biopesticidele sintetice, cât și cele organice au efecte nocive asupra sănătății în doze mai mari decât cele găsite de obicei în fructe și legume. De exemplu, o analiză a constatat că expunerea la pesticide poate fi asociată cu un risc mai mare a bolii Parkinson. Ar putea modifica anumite gene implicate în dezvoltarea acesteia.

În mod similar, o analiză a șapte studii a constatat, de asemenea, că expunerea la pesticide ar putea fi legată de un risc crescut de boală Alzheimer.

În plus, unele cercetări arată că utilizarea pesticidelor poate fi asociată cu anumite tipuri de cancer. O altă revizuire a studiilor pe oameni și animale a avut constatări similare. Expunerea la pesticide organofosfate precum malathion, terbufos și clorpirifos poate fi asociată cu un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân.

Unele studii au descoperit, de asemenea, că utilizarea pesticidelor poate fi legată de un risc crescut de alte câteva tipuri de cancer. Pe listă se află cancerul de prostată, cel pulmonar și cel hepatic.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI