Rețeta este originară din regiunea sudică a Spaniei, Andaluzia, dar a fost preluată și adaptată de majoritatea bucătăriilor lumii. În zilele toride de vară, o porție de supă rece de roșii, servită cu câteva cuburi de gheață este ideală pentru hidratare.
Poate fi servită ca un prim fel de mâncare în meniul unei zile caniculare, sau poţi savura supa seara, pe post de cină uşoară şi răcoritoare. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru a prepara un astfel de elixir de sănătate. Interesant și frumos la această rețetă este că poți combina ingredientele după gustul tău. Pornești de la rețeta de bază, pe care ți-o oferim mai jos și o adaptezi în funcție de gust și imaginație.
Rețetă de supă rece de roșii – Ingrediente
- 1 kg de roșii de grădină, bine coapte
- 1 ceapă, medie
- 1 castravete mai mare
- 2-3 căței de usturoi
- 1 ardei gras, roșu
- 1 ardei iute, roșu
- 1 felie de pâine integrală
- 1 lingură de oțet de vin roșu
- câteva frunze de busuioc proaspăt
- ulei de măsline extravirgin
- sare și piper, proaspăt măcinate
Rețeta Gazpacho – Mod de preparare
Începi prin a spăla roșiile și castravetele. Lasă-le la scurs, sau șterge-le cu un prosop de hârtie absorbant. Apoi le decojești folosind un curățător de bucătărie, econom. Le toci mai mărunt și le adaugi în recipientul blenderului. Nu uita să oprești câteva bucăți și pentru decorul final al preparatului.
Curăță ceapa și usturoiul, clătește-le cu apă rece și toacă-le mai mărunt. Le adaugi în recipientul blenderului peste roșii și castravete. Spală și cei doi ardei, curăță-i de semințe și nervuri, toacă-i mărunt și adaugă-i la celelalte ingrediente. Oprește și din aceștia pentru decor.
Înmoaie miezul de la felia de pâine în puțină apă rece, stoarce-l și adaugă-l în recipient. Acesta are rol de a definitiva textura supei, dar și de sățietate. Adaugă frunzele de busuioc, oțetul și puțin ulei de măsline și procesează ingredientele cu ajutorul blenderului. Vei obține o pastă omogenă, pe care o treci prin sită pentru a deveni foarte fină. Potrivește gustul cu sare și piper, proaspăt măcinate.
Transferă gazpacho într-un bol și dă-l la rece pentru cel puțin o oră, înainte de a-l servi. În acest timp se vor întrepătrunde toate aromele și gustul supei se va desăvârși.
Servește supa rece de roșii decorată cu legumele oprite și tocate mărunt, cu frunze de busuioc și ulei de măsline. Este delicioasă și, cu siguranță, te va revigora. Este și sănătoasă, dar și hrănitoare, beneficiezi de toate vitaminele și nutrienții din legumele folosite.
Gazpacho, o rețetă deosebită
Noi ți-am prezentat rețeta clasică de gazpacho, tu o poți adapta în funcție de propriile gusturi. Poți adăuga diferite condimente, verdețuri proaspete, dar și diferite semințe. Poți adăuga crutoane aromate, nuci, alune, sau migdale, pentru un gust crocant. Important este să dozezi cantitățile ingredientelor în așa fel încât să obții gustul optim.
Spor la preparat supă rece de roșii și poftă bună la savurat!