Gemurile de fructe au devenit mai preferate decât dulcețurile pentru că pot fi preparate și fără zahăr adăugat. În funcție de fructele alese și anumite rețetă de dulceață mai pot fi preparate fără zahăr. Însă siropul acestora nu este chiar consistent ci este mai fluid.
Există și o varietate de îndulcitori naturali care înlocuiesc zahărul. O parte dintre aceștia nu pot fi adăugați și în rețete de dulceață sau de gem. Varianta cea mai sigură este să optezi pentru fructe foarte dulci și care au un conținut de pectină mai ridicat. Descoperă aici un articol complet despre fructele care au cel mai mult zahăr. Mai jos descoperă una dintre rețetele de gem fără zahăr, pentru a o prepara și tu.
Gem de caise fără zahăr – Ingrediente
- 2 kg caise mai coapte
- 2 kg de mere foarte dulci
- sucul de la 1 lămâie mare.
Rețeta gemului de caise fără zahăr- Mod de preparare
Dacă te întrebi ce rol au merele și de ce sunt în cantitate atât de mare, află că acestea asigură pectina necesară texturii gemului. Totodată asigură și un gust dulce, care completează gustul acrișor al caiselor. Ai nevoie de o cantitate mai mare de mere pentru că din ele vei prepara un sirop consistent, iar în acest sirop vei adăuga caisele. Chiar dacă se folosesc în cantitate mare, merele nu influențează foarte mult gustul gemului de caise.
Merele au un conținut ridicat de pectină, o fibră solubilă, care se găsește, în mod natural, în pereții celulari ai plantelor și fructelor.
Pectina din fructe este folosită în diferite preparate culinare cu rol de aditiv alimentar, rol de emulgator, stabilizator, dar și agent de îngroșare.
Există mai multe fructe cu conținut mare de pectină, însă merele sunt cele mai bogate în acest carbohidrat. Gutuile sunt și ele fructe cu conținut mare de pectină.
Descoperă aici și o rețetă de peltea de gutui, pe care o poți prepara în sezonul coacerii acestora.
Cum prepari gem de caise fără zahăr
Pentru a prepara gemul și a-i oferi consistența, dar și dulceața necesară, mai întâi te vei ocupa de mere. Dacă ai un storcător performant de mere, le poți transforma cu succes într-un suc cu textura groasă, Dacă nu deții acest storcător, poți trece merele printr-un blender clasic, cu tot cu coajă și sâmburi.
Apoi, peste sucul de mere rezultat adaugă sucul proaspăt de lămâie. Pune sucul de mere într-o crăticioară, pe flacăra aragazului. Lasă-l să fiarbă până când se reduce sub jumătate, iar gustul devine mai dulce. Amestecă constant pentru a nu se arde, pentru că va fi un lichid gros. Îndepărtează spuma care se formează pentru că este inestetică.
Apoi trece siropul de mere prin sită.
Între timp, te ocupi și de caise. Spală bine caisele, șterge-le cu prosoape de hârtie apoi secționează-le în jumătăți. Îndepărtează sâmburii din ele și taie-le în cuburi. Adaugă-le în siropul de mere scăzut și lasă-le să fiarbă la foc de intensitate minimă până când încep să se paseze. Îndepărtează spuma care se formează pe parcursul fierberii.
Pune deliciosul gem de caise fără zahăr fierbinte, în borcanele sterilizate în prealabil. Închide-le ermetic, apoi acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc, asigurându-le astfel o conservare sigură.
Și dacă mai dorești să prepari astfel de rețete, mai poți încerca și rețeta de gem de zmeură fără zahăr, foarte aromat și plăcut colorat.