Gem de zmeură fără zahăr, foarte aromat și plăcut colorat

Dacă adori zmeura și vrei să te bucuri de gustul și aroma ei și mai târziu, îți recomandăm să o transformi într-un gem de zmeură fără zahăr, foarte aromat și plăcut colorat.

Maria Udrea
Publicat: 30 iunie 2022, 6:59
Actualizat: 12 iunie 2023, 14:56

Da, ai înțeles bine, fără zahăr, pentru că acesta este înlocuit cu un sirop natural de arțar. Poți achiziționa siropul de la orice magazin alimentar și te vei bucura de multe beneficii și proprietăți ale acestuia.

Ce este siropul de arțar

Siropul de arțar își are originile în Canada, unde arborii de arțar sunt foarte apreciați. Frunza de arțar reprezintă un simbol al acestei țări. Este imprimată atât pe monede, cât și pe steagul național.

Se povestește că siropul de arțar a fost descoperită de o femeie dintr-un trib indian. Aceasta a adunat lichidul scurs din coaja unui arțar și l-a folosit la mâncare, crezând că este apă. Când a gustat mâncarea și a văzut că este dulce și-a dat seama că este „un elixir” produs de acest arbore.

În prezent siropul de arțar este folosit în bucătărie pentru prepararea dulciurilor. Este de fapt un îndulcitor natural cu numeroase beneficii asupra sănătății organismului. Unul dintre cele mai importante fiind faptul că are un indice glicemic scăzut. În plus, are un conținut bogat de vitamine și minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor sodic, potasiu, zinc.

Consumul acestui sirop are efecte antioxidante, ajută la întărirea sistemul imunitar și la prevenirea bolilor cardiovasculare. Medicii recomandă consumul acestui sirop și persoanelor diabetice pentru că are un indice glicemic scăzut. De asemenea, are un număr scăzut de calorii și poate fi utilizat în diete și în regimurile alimentare fără zahăr.

Dacă te-am convins cu aceste minime informații despre siropul de arțar, îți oferim mai jos și rețeta de gem în care îl poți folosi, cu listă completă de ingrediente și pași de urmat.

Gem de zmeură fără zahăr – Ingrediente

  • 1 kg zmeură bine coaptă
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 100 ml sirop de arțar
  • 1 baton de vanilie, opțional.

Rețetă de gem de zmeură fără zahăr – Mod de preparare

Nu ai nevoie de foarte mult sirop de arțar. Este atât de dulce și aromat încât îi vei simți gustul și adăugând o cantitate mai redusă. De obicei, zmeura are gust preponderent acrișor, dar îți recomandăm să adaugi zmeură foarte coaptă pentru a echilibra gustul.

Începe prin a curăța foarte bine fructele de codițe și de impurități. Clătește apoi zmeura cu apă rece și las-o într-o sită să se scurgă bine. După ce este bine scursă de apă, pune zmeura într-o cratiță cu pereți groși, sau într-un ceaun, dacă deții unul. Sunt recomandate cratițele cu pereți groși pentru ca transferul de căldură de la flacăra aragazului în interiorul acesteia să se facă lent. Astfel, gemul nu se va găti rapid și nu se va lipi de pereții cratiței.

Peste zmeura din cratiță adaugă sucul de lămâie și siropul de arțar. Adaugă și batonul de vanilie, dacă optezi și pentru aroma acestuia. Pune cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie, pentru început. Fierbe gemul de zmeură până când se formează spumă.

Vezi mai multe imagini cu gemul de zmeură în GALERIA FOTO!

Spuma care se formează deasupra gemului se va îndepărta cu o sită deasă / Shutterstock

Înlătură spuma cu o sită deasă, apoi poți să reduci intensitatea focului la minim. Din acest moment, mai fierbe gemul de zmeură pentru aproximativ 30 de minute.

Pune deliciosul gem de zmeură fără zahăr fierbinte în borcanele sterilizate. Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare, apoi acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo să se răcească lent, înainte de a le trece în cămară.

Iar dacă îți lipsește totuși siropul de arțar, poți folosi suc de mere dulci, procedând ca la rețeta de dulceață de cireșe fără zahăr. Află și care sunt beneficiile consumului de zmeură și de ce e recomandat să o incluzi în dieta ta.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI