Reclamă

Ghiveci de legume cu orez. Rețetă gustoasă și consistentă

Pentru mesele de prânz din sezonul rece, mâncărurile mai consistente sunt cele mai potrivite. Îți oferim în acest scop o rețetă de ghiveci de legume cu orez, gustoasă și sățioasă.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 16 octombrie 2023, 6:56

Dacă vara preferăm rețete de mâncăruri mai simple și mai zemoase, pentru a ne hidrata, în sezonul rece le preferăm pe cele consistente și mai hrănitoare. Dieta optimă de iarna trebuie să includă alimente cu un conținut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanți. Acestea ajută la întărirea sistemului imunitar în timpul sezonului rece.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dina această categorie de rețete face parte și ghiveciul de legume cu orez. Legumele aduc organismului aportul de vitamine și minerale, iar orezul asigură sățietate. Tot din aceeași categorie de mâncăruri, mai poți încerca și o rețetă de cușcuș cu legume la cuptor.

Urmărește în continuare rețeta ghiveciului de legume, pentru a o prepara și tu, profitând de multitudinea legumelor disponibile pe piață.

Ghiveci de legume cu orez – Ingrediente

Rețeta poate fi preparată în două moduri: fie prepari separat legumele și separat orezul, fie le prepari împreună. Noi îți oferim varianta rețetei cu prepararea separată a celor două elemente.

Reclamă

Ingrediente pentru ghiveciul de legume:

  • 1 dovlecel verde
  • 1 vânătă
  • 1 ardei gras, roșu
  • 1 ardei gras, portocaliu
  • 1 ceapă galbenă
  • 1 ceapă roșie
  • 3 căței de usturoi
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • sare și piper după gust
  • 1 crenguță de cimbru
  • 150 ml de ulei
  • 3 litri de apă
  • frunze de busuioc pentru decor.

Ingrediente pentru prepararea orezului:

  • 250 gr orez
  • 750 ml apă
  • sare și piper după gust
  • 1 lingură de ulei sau una de unt.
Reclamă

Rețetă de ghiveci de legume cu orez – Mod de preparare

Începe cu pregătirea legumelor pentru prepararea ghiveciului. Acestea fiind în număr mai mare, necesită mai mult timp și pentru pregătire, dar și pentru preparare. Garnitura de orez se prepară într-un timp mai scurt și conține ingrediente puține.

Cum prepari ghiveci de legume

Spală vânăta, șterge-o și porționeaz-o cuburi. Așază cuburile de vânătă pe un blat încăpător și presară sare peste ele. Lasă-le la deshidratat timp de 10-15 minute. Astfel, se va elimina din lichidul vinetei și, odată cu el, gustul amărui.

Curăță ceapa și usturoiul, clătește-le și toacă-le mărunt. Apoi, pune o oală cu apa la fiert.

Într-o tigaie adâncă sau o cratiță, pune și uleiul la încins. Adaugă ceapa și usturoiul, presară puțină sare peste ele și călește-le ușor, până când își schimbă culoarea.

Curăță morcovii și rădăcina de pătrunjel, clătește-le, toacă-le mărunt și adaugă-le peste ceapă și usturoi. Amestecă-le bine și adaugă peste ele 1-2 linguri din apa fierbinte. Apoi, șterge bine cuburile de vinete cu prosoape de hârtie și adaugă-le în cratiță.

Spală dovlecelul, șterge-l și toacă-l în cuburi. Adaugă-l și pe acesta în cratița cu legume. Urmează ardeii curățați și tăiați în bucăți mai mari. Acoperă totul cu apă fierbinte. Fierbe legumele până când se pătrund toate, apoi adaugă roșiile decojite și tocate în cuburi. Adaugă și condimentele și mai fierbe ghiveciul de legume pentru maxim 15 minute.

Ghiveci de legume în cratiță albastră, așezată într-o tavă de lemn cu roșii ptpaspete și o crenguță de rozmarin
Ghiveciul se poate prepara din legumele preferate / Shutterstock

Cum prepari garnitura pentru ghiveci de legume cu orez

Garnitura de orez se prepară în cel mai simplu mod. Pune orezul într-o oală mai mare și adaugă apa peste el. Pune oala la foc mic spre mediu și fierbe orezul până când începe să se hidrateze și absoarbe apa. Adaugă sare și piper, după gust, iar spre final de fierbere, când orezul absoarbe toată apa, adaugă uleiul sau untul și amestecă ușor.

Stinge focul, așază un capac peste vasul cu orez și lasă-l să se mai hidrateze timp 10 minute. Apoi îl poți servi ca garnitură la ghiveciul de legume.

Descoperă și rețeta de ratatouille la cuptor. Este o rețetă franțuzească de ghiveci din legume.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×