Home // Lifestyle // Rețete // Gnocchi alla romana. Rețetă de crochete din parmezan cu griș, la cuptor
Gnocchi alla romana. Rețetă de crochete din parmezan cu griș, la cuptor
Gnocchi alla romana este o rețetă tradițională italienească, ce provine din regiunea Lazio. Rețeta nu are nimic în comun cu celebrii gnocchi de cartofi. Este un prepart simplu și tare gustoas.
Opțional, aluatul pentru gnocchi se poate condimenta cu nucșoară / Shutterstock
De fapt, sunt niște crochete ce se prepară din griș cu lapte sărat amestecat cu parmezan, unt și gălbenușuri. Se modelează sub formă de discuri și se prepară la cuptor, gratinate tot cu parmezan răzuit.
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Nu se servesc cu sosuri, ci simple așa cum sunt preparate. Parmezanul poate fi înlocuit cu pecorino sau cu altă brânză fermă, care să se poată răzui. Opțional, compoziția pentru gnocchi se poate aromatiza și cu nucșoară sau cu alte condimente preferate. Descoperă aici și rețeta clasică pentru gnocchi de cartofi.
Îți oferim în rândurile de mai jos rețeta gnocchilor din parmezan cu griș.
Rețetă de Gnocchi alla romana – Ingrediente
Pentru prepararea rețetei de gnocchi, sunt necesare câteva ingrediente pentru pregătirea aluatului și de altele pentru gratinarea la cuptor.
Începe prin a pregăti toate ingredientele necesare aluatului pentru gnocchi. Răzuiește parmezanul, taie untul în cuburi și separă cele două gălbenușuri de albușuri.
Apoi, pune laptele într-o oală, la fiert. Adaugă și un praf de sare și lasă laptele să atingă punctul de fierbere. Redu intensitatea focului și începe să presari grișul peste lapte, amestecând continuu cu un tel. Fierbe grișul cu lapte până când se hidratează bine și se îngroașă ca o budincă. Fierbe-l timp de 10-12 minute, la foc de intensitate minimă spre medie, amestecând continuu.
Lasă grișul cu lapte să se răcorească timp de 10-12 minute. Apoi adaugă pe rând untul tăiat în cuburi, parmezanul răzuit, cele două gălbenușuri și un praf de piper. Frământă toate aceste ingrediente până când obții un aluat compact. Împachetează-l în folie și pune-l la rece pentru cel puțin o oră.
Cum formezi și prepari gnocchi alla romana
După ce aluatul s-a relaxat la rece, scoate-l pe masa de lucru.
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Cu ajutorul sucitorului de aluaturi întinde aluatul pentru gnocchi într-o foaie de aproximativ 2 cm grosime. Apoi, decupează discuri din el cu ajutorul unui decupator metalic sau cu un pahar cu diametrul de 7-8 cm.
Unge o tavă sau un vas termorezistent cu unt topit și discurile din parmezan cu griș în rânduri ușor suprapuse. Stropește-le la suprafață cu unt topit și ușor răcorit. Apoi, presară peste ele parmezan răzuit.
Nu folosi o tavă foarte mare, pentru a putea suprapune discurile frumos în ea.
Pune tava la cuptor și coace crochetele de parmezan cu griș timp de 20 de minute, atât cât să se înmoaie și să se gratineze frumos la suprafață.
Scoate tava cu gnocchi alla romana din cuptor și las-o să se răcorească timp de 10-12 minute. În acest interval de timp, untul topit din jur va fi absorbit de crochete.