Reclamă

Gnocchi alla Sorrentina. Rețetă din bucătăria italiană

Gnocchi alla Sorrentina este un preparat italian delicios, originar din regiunea Sorrento, aflată în sudul Italiei. Este o mâncare delicioasă și consistentă în care se combină gnocchi de cartofi cu un sos bogat de roșii, mozzarella și parmezan.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 24 mai 2024, 5:58

Gnocchi pot fi achiziționați și din comerț, gata preparați, însă dacă timpul îți permite, prepară-i în propria bucătărie. Nu se prepară greu, iar ingredientele sunt simple și puține. Sosul de roșii îl poți folosi din conservă, pentru că este destul de gustos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și o rețetă de gnocchi alla romana, tradițională italienească, dar care nu are nimic în comun cu celebrii gnocchi de cartofi. 

Mai jos, vei descoperi rețeta completă pentru gnocchi de cartofi cu sos de roșii, pentru a o prepara și tu.

Gnocchi alla Sorrentina – Ingrediente

Întrucât rețeta este compusă din mai multe elemente care se prepară separat, împarte de la început lista de ingrediente în funcție de acestea.

Reclamă

Pentru gnocchi:

  • 1 kg de cartofi
  • 300 gr de făină, plus extra pentru frământat
  • 1 ou mare
  • sare.

Pentru sosul de roșii:

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 800 g de roșii decojite (conservate sau proaspete)
  • sare și piper, după gust
  • frunze de busuioc proaspăt.
Reclamă

Pentru servire:

  • 250 g de mozzarella
  • 100 g de parmezan ras
  • frunze proaspete de busuioc pentru decor.

Rețeta de Gnocchi alla Sorrentina – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti aluatul pentru gnocchi, apoi vei modela și fierbe gnocchii. În timp ce aceștia fierb poți prepara și sosul de roșii.

Cum prepari gnocchi de cartofi

Fierbe cartofii în coajă până devin moi, timp de aproximativ 20-30 de minute. Scurge-i și lasă-i să se răcească ușor, apoi curăță-i de coajă.

Pasează cartofii fierbinți printr-o presă de cartofi sau dă-i pe o răzătoare fină. Pune-i într-un bol mai mare. Adaugă făina și un praf de sare peste cartofii pasați, apoi formează o adâncitură în mijloc și sparge oul acolo. Amestecă rapid ingredientele, până când obții un aluat omogen. Nu frământa prea mult aluatul pentru a evita obținerea unui aluat lipicios.

Pentru a forma gnocchi, împarte aluatul de cartofi în mai multe bucăți. Rulează-le pe o suprafață presărată cu făină, formând șnururi de aproximativ 2 cm grosime. Taie fiecare șnur în bucăți de 2 cm.

Opțional, poți să le dai o formă specifică gnocchi-lor cu ajutorul unei furculițe sau cu un dispozitiv special de gnocchi.

Gnocchi de cartofi pe o suprafață presărată cu făină
Pentru formarea gnocchi-lor se folosește o furculiță sau un dispozitiv special / Shutterstock

După formare, fierbe-i în apă cu sare până când se ridică la suprafață. În aproximativ 2-3 minute sunt gata. Scoate-i cu o spumieră pe un platou și lasă-i deoparte. Descoperă și rețeta de pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi

Cum prepari sosul pentru Gnocchi alla Sorrentina

Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și călește-o până când devine aurie. Adaugă usturoiul și călește ingredientele pentru încă un minut.

Adaugă roșiile tocate. Dacă folosești roșii proaspete, decojește-le și taie-le mărunt înainte de a le adăuga. Adaugă sare și piper după gust. Lasă sosul de roșii să fiarbă la foc mic timp de 20-30 de minute, amestecând ocazional. La final, adaugă frunzele de busuioc rupte.

Descoperă și o rețetă de sos de roșii aromat, ideal pentru paste și pizza.

Asamblarea și gratinarea

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Într-un vas termorezistent, pune un strat subțire de sos de roșii. Adaugă un strat de gnocchi, apoi presară bucăți de mozzarella și parmezan ras. Continuă cu un alt strat de sos, gnocchi și brânză până când epuizezi ingredientele, terminând cu un strat de brânză.

Adăugare parmezan răzuit pește gnocchi cu sos de roșii
Parmezanul se poate adăuga și în timpul servirii / Shutterstock

Prepară Gnocchi alla Sorrentina la 200 de grade Celsius timp de 15-20 de minute sau până când brânza este topită și rumenită deasupra.

Scoate vasul din cuptor și lasă-l să se răcească ușor înainte de a-l servi. Decorează cu parmezan răzuit și frunze proaspete de busuioc.

Poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 24 iunie – 30 iunie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Zodiile intră într-o perioadă intensă din toate punctele de vedere. Citește horoscopul săptămânii 24 iunie – 30 iunie 2024 și vezi ce rezervă astrele pentru fiecare nativ în parte. Este momentul ca nativii să...
2
O femeie care se privește în oglindă și se îmbrățișează în timp ce își spune o afirmație puternică
Horoscop
Încearcă să spui această afirmație timp de 21 de zile și vezi ce se întâmplă. Care este cel mai nou trend în manifestare
Încearcă să spui această afirmație timp de 21 de zile și vezi ce se întâmplă, așa sună cel mai recent îndemn al experților în manifestare. Trendul a devenit viral în mediul online și nu...
3
Eiza Gonzalez ia masa alături de noul ei iubit
Divertisment
Eiza Gonzalez are un nou iubit. Cine este bărbatul care a ajuns la inima superbei actrițe
Eiza Gonzalez are un nou iubit. Actrița a fost fotografiată în Notting Hill alături de bărbatul care se pare că i-a câștigat inima frumoasei actrițe. Partenerul ei actual este modelul Guy Binns. Vedeta de...
4
Pietrele zodicale aranjate pe un calendar al zodiilor pentru a ilustra puterea acestora
Horoscop
Cum poți să folosești puterea pietrelor zodiacale în favoarea ta. Sfaturi simple și utile
Semnele zodiacale pot avea un impact major asupra noastră. Descoperă cum poți să folosești puterea pietrelor zodiacale în favoarea ta. Aceste sfaturi te vor ajuta să manifești în Univers tot ceea ce îți dorești....
5
Porție de ciorbă de dovlecei cu borș în bol
Rețete
Ciorbă de dovlecei cu borș, delicioasă și răcoroasă
Această ciorbă de dovlecei cu borș este delicioasă și răcoritoare, perfectă pentru zilele de vară, având un gust acrișor plăcut datorită borșului. Rețeta este ușoară și rapidă, iar ingredientele sunt dintre cele comune preparatelor...
PARTENERI
×