Reclamă

Gnocchi alla Sorrentina. Rețetă din bucătăria italiană

Gnocchi alla Sorrentina este un preparat italian delicios, originar din regiunea Sorrento, aflată în sudul Italiei. Este o mâncare delicioasă și consistentă în care se combină gnocchi de cartofi cu un sos bogat de roșii, mozzarella și parmezan.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 24 mai 2024, 5:58

Gnocchi pot fi achiziționați și din comerț, gata preparați, însă dacă timpul îți permite, prepară-i în propria bucătărie. Nu se prepară greu, iar ingredientele sunt simple și puține. Sosul de roșii îl poți folosi din conservă, pentru că este destul de gustos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și o rețetă de gnocchi alla romana, tradițională italienească, dar care nu are nimic în comun cu celebrii gnocchi de cartofi. 

Mai jos, vei descoperi rețeta completă pentru gnocchi de cartofi cu sos de roșii, pentru a o prepara și tu.

Gnocchi alla Sorrentina – Ingrediente

Întrucât rețeta este compusă din mai multe elemente care se prepară separat, împarte de la început lista de ingrediente în funcție de acestea.

Reclamă

Pentru gnocchi:

  • 1 kg de cartofi
  • 300 gr de făină, plus extra pentru frământat
  • 1 ou mare
  • sare.

Pentru sosul de roșii:

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 800 g de roșii decojite (conservate sau proaspete)
  • sare și piper, după gust
  • frunze de busuioc proaspăt.
Reclamă

Pentru servire:

  • 250 g de mozzarella
  • 100 g de parmezan ras
  • frunze proaspete de busuioc pentru decor.

Rețeta de Gnocchi alla Sorrentina – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti aluatul pentru gnocchi, apoi vei modela și fierbe gnocchii. În timp ce aceștia fierb poți prepara și sosul de roșii.

Cum prepari gnocchi de cartofi

Fierbe cartofii în coajă până devin moi, timp de aproximativ 20-30 de minute. Scurge-i și lasă-i să se răcească ușor, apoi curăță-i de coajă.

Pasează cartofii fierbinți printr-o presă de cartofi sau dă-i pe o răzătoare fină. Pune-i într-un bol mai mare. Adaugă făina și un praf de sare peste cartofii pasați, apoi formează o adâncitură în mijloc și sparge oul acolo. Amestecă rapid ingredientele, până când obții un aluat omogen. Nu frământa prea mult aluatul pentru a evita obținerea unui aluat lipicios.

Pentru a forma gnocchi, împarte aluatul de cartofi în mai multe bucăți. Rulează-le pe o suprafață presărată cu făină, formând șnururi de aproximativ 2 cm grosime. Taie fiecare șnur în bucăți de 2 cm.

Opțional, poți să le dai o formă specifică gnocchi-lor cu ajutorul unei furculițe sau cu un dispozitiv special de gnocchi.

Gnocchi de cartofi pe o suprafață presărată cu făină
Pentru formarea gnocchi-lor se folosește o furculiță sau un dispozitiv special / Shutterstock

După formare, fierbe-i în apă cu sare până când se ridică la suprafață. În aproximativ 2-3 minute sunt gata. Scoate-i cu o spumieră pe un platou și lasă-i deoparte. Descoperă și rețeta de pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi

Cum prepari sosul pentru Gnocchi alla Sorrentina

Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și călește-o până când devine aurie. Adaugă usturoiul și călește ingredientele pentru încă un minut.

Adaugă roșiile tocate. Dacă folosești roșii proaspete, decojește-le și taie-le mărunt înainte de a le adăuga. Adaugă sare și piper după gust. Lasă sosul de roșii să fiarbă la foc mic timp de 20-30 de minute, amestecând ocazional. La final, adaugă frunzele de busuioc rupte.

Descoperă și o rețetă de sos de roșii aromat, ideal pentru paste și pizza.

Asamblarea și gratinarea

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Într-un vas termorezistent, pune un strat subțire de sos de roșii. Adaugă un strat de gnocchi, apoi presară bucăți de mozzarella și parmezan ras. Continuă cu un alt strat de sos, gnocchi și brânză până când epuizezi ingredientele, terminând cu un strat de brânză.

Adăugare parmezan răzuit pește gnocchi cu sos de roșii
Parmezanul se poate adăuga și în timpul servirii / Shutterstock

Prepară Gnocchi alla Sorrentina la 200 de grade Celsius timp de 15-20 de minute sau până când brânza este topită și rumenită deasupra.

Scoate vasul din cuptor și lasă-l să se răcească ușor înainte de a-l servi. Decorează cu parmezan răzuit și frunze proaspete de busuioc.

Poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×