Reclamă

Gnocchi alla Sorrentina. Rețetă din bucătăria italiană

Gnocchi alla Sorrentina este un preparat italian delicios, originar din regiunea Sorrento, aflată în sudul Italiei. Este o mâncare delicioasă și consistentă în care se combină gnocchi de cartofi cu un sos bogat de roșii, mozzarella și parmezan.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 24 mai 2024, 5:58

Gnocchi pot fi achiziționați și din comerț, gata preparați, însă dacă timpul îți permite, prepară-i în propria bucătărie. Nu se prepară greu, iar ingredientele sunt simple și puține. Sosul de roșii îl poți folosi din conservă, pentru că este destul de gustos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și o rețetă de gnocchi alla romana, tradițională italienească, dar care nu are nimic în comun cu celebrii gnocchi de cartofi. 

Mai jos, vei descoperi rețeta completă pentru gnocchi de cartofi cu sos de roșii, pentru a o prepara și tu.

Gnocchi alla Sorrentina – Ingrediente

Întrucât rețeta este compusă din mai multe elemente care se prepară separat, împarte de la început lista de ingrediente în funcție de acestea.

Reclamă

Pentru gnocchi:

  • 1 kg de cartofi
  • 300 gr de făină, plus extra pentru frământat
  • 1 ou mare
  • sare.

Pentru sosul de roșii:

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mică, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt
  • 800 g de roșii decojite (conservate sau proaspete)
  • sare și piper, după gust
  • frunze de busuioc proaspăt.
Reclamă

Pentru servire:

  • 250 g de mozzarella
  • 100 g de parmezan ras
  • frunze proaspete de busuioc pentru decor.

Rețeta de Gnocchi alla Sorrentina – Mod de preparare

Mai întâi, vei pregăti aluatul pentru gnocchi, apoi vei modela și fierbe gnocchii. În timp ce aceștia fierb poți prepara și sosul de roșii.

Cum prepari gnocchi de cartofi

Fierbe cartofii în coajă până devin moi, timp de aproximativ 20-30 de minute. Scurge-i și lasă-i să se răcească ușor, apoi curăță-i de coajă.

Pasează cartofii fierbinți printr-o presă de cartofi sau dă-i pe o răzătoare fină. Pune-i într-un bol mai mare. Adaugă făina și un praf de sare peste cartofii pasați, apoi formează o adâncitură în mijloc și sparge oul acolo. Amestecă rapid ingredientele, până când obții un aluat omogen. Nu frământa prea mult aluatul pentru a evita obținerea unui aluat lipicios.

Pentru a forma gnocchi, împarte aluatul de cartofi în mai multe bucăți. Rulează-le pe o suprafață presărată cu făină, formând șnururi de aproximativ 2 cm grosime. Taie fiecare șnur în bucăți de 2 cm.

Opțional, poți să le dai o formă specifică gnocchi-lor cu ajutorul unei furculițe sau cu un dispozitiv special de gnocchi.

Gnocchi de cartofi pe o suprafață presărată cu făină
Pentru formarea gnocchi-lor se folosește o furculiță sau un dispozitiv special / Shutterstock

După formare, fierbe-i în apă cu sare până când se ridică la suprafață. În aproximativ 2-3 minute sunt gata. Scoate-i cu o spumieră pe un platou și lasă-i deoparte. Descoperă și rețeta de pulpă de miel cu spanac și gnocchi de cartofi

Cum prepari sosul pentru Gnocchi alla Sorrentina

Încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și călește-o până când devine aurie. Adaugă usturoiul și călește ingredientele pentru încă un minut.

Adaugă roșiile tocate. Dacă folosești roșii proaspete, decojește-le și taie-le mărunt înainte de a le adăuga. Adaugă sare și piper după gust. Lasă sosul de roșii să fiarbă la foc mic timp de 20-30 de minute, amestecând ocazional. La final, adaugă frunzele de busuioc rupte.

Descoperă și o rețetă de sos de roșii aromat, ideal pentru paste și pizza.

Asamblarea și gratinarea

Preîncălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Într-un vas termorezistent, pune un strat subțire de sos de roșii. Adaugă un strat de gnocchi, apoi presară bucăți de mozzarella și parmezan ras. Continuă cu un alt strat de sos, gnocchi și brânză până când epuizezi ingredientele, terminând cu un strat de brânză.

Adăugare parmezan răzuit pește gnocchi cu sos de roșii
Parmezanul se poate adăuga și în timpul servirii / Shutterstock

Prepară Gnocchi alla Sorrentina la 200 de grade Celsius timp de 15-20 de minute sau până când brânza este topită și rumenită deasupra.

Scoate vasul din cuptor și lasă-l să se răcească ușor înainte de a-l servi. Decorează cu parmezan răzuit și frunze proaspete de busuioc.

Poftă bună!

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×