Rețeta este foarte populară pe tot teritoriu indian, dar și în Asia Centrală. Numele rețetei provine din limba farsi, care se vorbește în Iran. Cuvântul gulab, care este un cuvânt indian, se traduce prin apă de trandafiri, iar jamun este denumirea unui fruct cu aspect ca o bilă, cu care se aseamănă gogoșile.
Aluatul pentru gogoși este preparat în mod tradițional dintr-un tip de lapte uscat numit „khoa”, combinat cu făină și lapte integral. Însă în lipsa acelui lapte, se poate folosi și laptele praf.
Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu aceste gogoși interesante, din bucătăria indiană.
Rețeta de gulab jamun – Ingrediente
Ai nevoie pentru această rețetă de ingrediente pentru aluatul de gogoși și de ingrediente pentru sirop. Descoperă mai jos care sunt acestea.
Pentru aluatul de gogoși:
- 1/2 cană cu lapte praf
- 2 linguri de făină
- 2 linguri de iaurt
- 1-2 linguri de lapte – opțional
- 1 lingură unt topit
- 1/4 linguriță de praf de copt
- ulei pentru prăjit
- puțin unt sau ulei pentru ungerea mâinilor.
Ingrediente pentru sirop:
- 2 căni cu apă
- 2 căni cu zahăr tos
- 2 lingurițe de apă de trandafiri
- 1/2 linguriță de cardamom verde, măcinat
- câteva firișoare de șofran.
Rețeta de gulab jamun – Mod e preparare
Începe cu prepararea siropului, care necesită fierbere mai îndelungată pentru a deveni consistent. Adaugă într-o oală apa, zahărul, pudra de cardamom, șofranul și apa de trandafiri. Așază oala pe flacăra aragazului setată la intensitate medie și amestecă pentru a ajuta zahărul să se topească. După ce siropul atinge punctul de fierbere, micșorează intensitatea focului la minim și lasă siropul să fiarbă până când prepari gogoșile.
Descoperă și o rețetă de sirop de trandafiri. Cel mai parfumat și colorat sirop de casă.
Cum prepari aluatul pentru gogoși indiene
Într-un bol mare, adaugă făina trecută prin sită împreună cu praful de copt și laptele praf. Mai adaugă și sarea și amestecă bine ingredientele. Adaugă untul topit și amestecă din nou, apoi adaugă iaurtul, dar și 1-2 linguri de lapte. Omogenizează bine aluatul, iar dacă este moale, mai poți adăuga 1-2 linguri de făină. Modelează aluatul pentru gulab jamun sub formă de bilă și lasă-l să se odihnească circa 5-10 minute.
Descoperă și o rețetă de gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura.
După acest interval de timp, unge-ți mâinile cu puțin ulei și modelează din aluat mici bile cam de mărimea unei nuci. Rotunjește-le bine să nu fie crăpate, pentru că se vor desface în timpul prăjirii. Prepară toate bilele pentru a le avea la îndemână când se încinge uleiul. Pentru a nu se crăpa, acoperă-le cu un ștergar ușor umed.
După ce ai modelat toate bilele, încinge uleiul într-un ceaun sau o tigaie adâncă. Adaugă biluțele de aluat, una câte una, atâtea câte încap în vas, cu mențiunea că acestea își vor dubla volumul în timpul coacerii.
Agită ușor tigaia pentru ca gogoșile să se învârtă prin ea și să se rumenească uniform. După rumenire, folosește o spumiera și scoate gogoșile pe prosoape de hârtie.
După ce gogoșile gulab jamun s-au scurs de ulei, scufundă-le în siropul aromat care fierbe încet pe foc. Stinge focul, acoperă vasul cu un capac și lasă gogoșile la înmuiat pentru aproximativ 45 de minute sau peste noapte. Se servesc stropite din belșug cu sirop.
Sunt absolut delicioase servite reci, dar sunt și mai delicioase servite cu o cupă din înghețata preferată.
Pentru data viitoare, când dorești să prepari gogoși, poți încerca rețeta de gogoși berlineze, pufoase și umplute cu dulceață.