Reclamă

Zeppole. Rețetă de gogoși din bucătăria italiană

Zeppole sunt gogoși italiene delicioase, preparate din celebrul aluat opărit care se folosește și la rețetele de eclere, choux sau profiterol. Sunt strâns legate de festivitățile religioase și sunt adesea pregătite și consumate în familie în timpul sărbătorilor. Sunt, de asemenea, o delicatesă populară la festivaluri și evenimente comunitare, unde sunt servite fierbinți și proaspete.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 12 iunie 2024, 7:36

Datorită gustului lor delicios și versatilității, gogoșile au devenit populare nu doar în Italia, ci și în comunitățile italiene din întreaga lume. În Statele Unite, de exemplu, gogoșile sunt adesea vândute la festivaluri italiene și sunt apreciate pentru gustul lor autentic și reconfortant.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aceste gogoși combină simplitatea ingredientelor cu rafinamentul tehnicii de preparare, rezultând o delicatesă perfectă pentru orice ocazie. Pot fi servite simple, doar decorate cu zahăr pudră sau umplute cu diferite creme și fructe.

Sunt delicioase în ambele variante și vor avea un succes garantat pentru cei care se vor răsfăța cu ele. Există mai multe variante ale acestei rețete, dar mai jos îți oferim o versiune clasică și simplă.

Zeppole – Ingrediente

  • 250 ml apă
  • 50 g unt
  • 1 praf de sare
  • 150 g făină
  • 4 ouă
  • ulei vegetal pentru prăjit
  • zahăr pudră pentru decor
  • opțional: cremă de vanilie, dulceață de cireșe sau amarene.
Reclamă

Rețetă de gogoși italiene – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea aluatului opărit care necesită două etape de preparare. În prima etapă se opărește făina, iar în a doua etapă, după răcire, se adaugă ouăle. Aluatul nu necesită zahăr sau alți îndulcitori.

Precum gogoșile clasice, și acestea se servesc decorate cu zahăr pudră din belșug.

Descoperă și o rețetă de gogoși din bucătăria spaniolă, denumite churros.

Reclamă

Cum prepari aluatul și gătești gogoșile zeppole

Într-o cratiță medie, adaugă apa, untul și sarea. Așază cratița pe foc mediu și lasă ingredientele să fiarbă până când se topește untul, iar lichidul atinge punctul de fierbere.

Odată ce amestecul începe să fiarbă, micșorează intensitatea focului la minim și adaugă făina dintr-o dată. Amestecă energic cu o spatulă de lemn până când aluatul opărit se desprinde de pereții cratiței și se formează o bilă omogenă.

Pune cratița deoparte de pe foc și lasă aluatul să se răcească timp. După răcire adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare. Aluatul rezultat va fi neted și ușor lucios.

Pentru a prepara gogoșile pune uleiul vegetal într-o cratiță adâncă sau un ceaun și lasă-l să se înfierbânte.

Cu ajutorul unui poș de patiserie cu un vârf mare în formă de stea, formează inele mici de aluat și scufundă-le cu grijă în uleiul fierbinte. Dacă nu ai un poș, poți folosi două linguri pentru a forma mici bile de aluat.

Prăjește delicioasele zeppole până când devin aurii, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Scoate-le cu o spumieră și așază-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Gogoșile pot fi servite simple, presărate cu zahăr pudră sau umplute cu diferite creme. Cea mai comună umplutură este crema de vanilie, cunoscută sub numele de crema pasticcera. Alte umpluturi populare includ ricotta, cremă de ciocolată sau dulceață de cireșe (amarene). Adesea, zeppole sunt decorate cu o cireașă confiată sau cu puțină dulceață de cireșe deasupra cremei.

Zeppole decorate cu zahăr și așezate într-un coș
Zahărul pudră se adaugă din belșug peste gogoși / Shutterstock

Tot din bucătăria italiană, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de gogoși bomboloni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 24 iunie – 30 iunie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Zodiile intră într-o perioadă intensă din toate punctele de vedere. Citește horoscopul săptămânii 24 iunie – 30 iunie 2024 și vezi ce rezervă astrele pentru fiecare nativ în parte. Este momentul ca nativii să...
2
O femeie care se privește în oglindă și se îmbrățișează în timp ce își spune o afirmație puternică
Horoscop
Încearcă să spui această afirmație timp de 21 de zile și vezi ce se întâmplă. Care este cel mai nou trend în manifestare
Încearcă să spui această afirmație timp de 21 de zile și vezi ce se întâmplă, așa sună cel mai recent îndemn al experților în manifestare. Trendul a devenit viral în mediul online și nu...
3
Eiza Gonzalez ia masa alături de noul ei iubit
Divertisment
Eiza Gonzalez are un nou iubit. Cine este bărbatul care a ajuns la inima superbei actrițe
Eiza Gonzalez are un nou iubit. Actrița a fost fotografiată în Notting Hill alături de bărbatul care se pare că i-a câștigat inima frumoasei actrițe. Partenerul ei actual este modelul Guy Binns. Vedeta de...
4
Pietrele zodicale aranjate pe un calendar al zodiilor pentru a ilustra puterea acestora
Horoscop
Cum poți să folosești puterea pietrelor zodiacale în favoarea ta. Sfaturi simple și utile
Semnele zodiacale pot avea un impact major asupra noastră. Descoperă cum poți să folosești puterea pietrelor zodiacale în favoarea ta. Aceste sfaturi te vor ajuta să manifești în Univers tot ceea ce îți dorești....
5
Porție de ciorbă de dovlecei cu borș în bol
Rețete
Ciorbă de dovlecei cu borș, delicioasă și răcoroasă
Această ciorbă de dovlecei cu borș este delicioasă și răcoritoare, perfectă pentru zilele de vară, având un gust acrișor plăcut datorită borșului. Rețeta este ușoară și rapidă, iar ingredientele sunt dintre cele comune preparatelor...
PARTENERI
×