Reclamă

Zeppole. Rețetă de gogoși din bucătăria italiană

Zeppole sunt gogoși italiene delicioase, preparate din celebrul aluat opărit care se folosește și la rețetele de eclere, choux sau profiterol. Sunt strâns legate de festivitățile religioase și sunt adesea pregătite și consumate în familie în timpul sărbătorilor. Sunt, de asemenea, o delicatesă populară la festivaluri și evenimente comunitare, unde sunt servite fierbinți și proaspete.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 12 iunie 2024, 7:36

Datorită gustului lor delicios și versatilității, gogoșile au devenit populare nu doar în Italia, ci și în comunitățile italiene din întreaga lume. În Statele Unite, de exemplu, gogoșile sunt adesea vândute la festivaluri italiene și sunt apreciate pentru gustul lor autentic și reconfortant.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aceste gogoși combină simplitatea ingredientelor cu rafinamentul tehnicii de preparare, rezultând o delicatesă perfectă pentru orice ocazie. Pot fi servite simple, doar decorate cu zahăr pudră sau umplute cu diferite creme și fructe.

Sunt delicioase în ambele variante și vor avea un succes garantat pentru cei care se vor răsfăța cu ele. Există mai multe variante ale acestei rețete, dar mai jos îți oferim o versiune clasică și simplă.

Zeppole – Ingrediente

  • 250 ml apă
  • 50 g unt
  • 1 praf de sare
  • 150 g făină
  • 4 ouă
  • ulei vegetal pentru prăjit
  • zahăr pudră pentru decor
  • opțional: cremă de vanilie, dulceață de cireșe sau amarene.
Reclamă

Rețetă de gogoși italiene – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea aluatului opărit care necesită două etape de preparare. În prima etapă se opărește făina, iar în a doua etapă, după răcire, se adaugă ouăle. Aluatul nu necesită zahăr sau alți îndulcitori.

Precum gogoșile clasice, și acestea se servesc decorate cu zahăr pudră din belșug.

Descoperă și o rețetă de gogoși din bucătăria spaniolă, denumite churros.

Reclamă

Cum prepari aluatul și gătești gogoșile zeppole

Într-o cratiță medie, adaugă apa, untul și sarea. Așază cratița pe foc mediu și lasă ingredientele să fiarbă până când se topește untul, iar lichidul atinge punctul de fierbere.

Odată ce amestecul începe să fiarbă, micșorează intensitatea focului la minim și adaugă făina dintr-o dată. Amestecă energic cu o spatulă de lemn până când aluatul opărit se desprinde de pereții cratiței și se formează o bilă omogenă.

Pune cratița deoparte de pe foc și lasă aluatul să se răcească timp. După răcire adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare. Aluatul rezultat va fi neted și ușor lucios.

Pentru a prepara gogoșile pune uleiul vegetal într-o cratiță adâncă sau un ceaun și lasă-l să se înfierbânte.

Cu ajutorul unui poș de patiserie cu un vârf mare în formă de stea, formează inele mici de aluat și scufundă-le cu grijă în uleiul fierbinte. Dacă nu ai un poș, poți folosi două linguri pentru a forma mici bile de aluat.

Prăjește delicioasele zeppole până când devin aurii, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Scoate-le cu o spumieră și așază-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Gogoșile pot fi servite simple, presărate cu zahăr pudră sau umplute cu diferite creme. Cea mai comună umplutură este crema de vanilie, cunoscută sub numele de crema pasticcera. Alte umpluturi populare includ ricotta, cremă de ciocolată sau dulceață de cireșe (amarene). Adesea, zeppole sunt decorate cu o cireașă confiată sau cu puțină dulceață de cireșe deasupra cremei.

Zeppole decorate cu zahăr și așezate într-un coș
Zahărul pudră se adaugă din belșug peste gogoși / Shutterstock

Tot din bucătăria italiană, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de gogoși bomboloni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×