Reclamă

Zeppole. Rețetă de gogoși din bucătăria italiană

Zeppole sunt gogoși italiene delicioase, preparate din celebrul aluat opărit care se folosește și la rețetele de eclere, choux sau profiterol. Sunt strâns legate de festivitățile religioase și sunt adesea pregătite și consumate în familie în timpul sărbătorilor. Sunt, de asemenea, o delicatesă populară la festivaluri și evenimente comunitare, unde sunt servite fierbinți și proaspete.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 12 iunie 2024, 7:36

Datorită gustului lor delicios și versatilității, gogoșile au devenit populare nu doar în Italia, ci și în comunitățile italiene din întreaga lume. În Statele Unite, de exemplu, gogoșile sunt adesea vândute la festivaluri italiene și sunt apreciate pentru gustul lor autentic și reconfortant.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Aceste gogoși combină simplitatea ingredientelor cu rafinamentul tehnicii de preparare, rezultând o delicatesă perfectă pentru orice ocazie. Pot fi servite simple, doar decorate cu zahăr pudră sau umplute cu diferite creme și fructe.

Sunt delicioase în ambele variante și vor avea un succes garantat pentru cei care se vor răsfăța cu ele. Există mai multe variante ale acestei rețete, dar mai jos îți oferim o versiune clasică și simplă.

Zeppole – Ingrediente

  • 250 ml apă
  • 50 g unt
  • 1 praf de sare
  • 150 g făină
  • 4 ouă
  • ulei vegetal pentru prăjit
  • zahăr pudră pentru decor
  • opțional: cremă de vanilie, dulceață de cireșe sau amarene.
Reclamă

Rețetă de gogoși italiene – Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea aluatului opărit care necesită două etape de preparare. În prima etapă se opărește făina, iar în a doua etapă, după răcire, se adaugă ouăle. Aluatul nu necesită zahăr sau alți îndulcitori.

Precum gogoșile clasice, și acestea se servesc decorate cu zahăr pudră din belșug.

Descoperă și o rețetă de gogoși din bucătăria spaniolă, denumite churros.

Reclamă

Cum prepari aluatul și gătești gogoșile zeppole

Într-o cratiță medie, adaugă apa, untul și sarea. Așază cratița pe foc mediu și lasă ingredientele să fiarbă până când se topește untul, iar lichidul atinge punctul de fierbere.

Odată ce amestecul începe să fiarbă, micșorează intensitatea focului la minim și adaugă făina dintr-o dată. Amestecă energic cu o spatulă de lemn până când aluatul opărit se desprinde de pereții cratiței și se formează o bilă omogenă.

Pune cratița deoparte de pe foc și lasă aluatul să se răcească timp. După răcire adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare adăugare. Aluatul rezultat va fi neted și ușor lucios.

Pentru a prepara gogoșile pune uleiul vegetal într-o cratiță adâncă sau un ceaun și lasă-l să se înfierbânte.

Cu ajutorul unui poș de patiserie cu un vârf mare în formă de stea, formează inele mici de aluat și scufundă-le cu grijă în uleiul fierbinte. Dacă nu ai un poș, poți folosi două linguri pentru a forma mici bile de aluat.

Prăjește delicioasele zeppole până când devin aurii, aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte. Scoate-le cu o spumieră și așază-le pe un prosop de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Gogoșile pot fi servite simple, presărate cu zahăr pudră sau umplute cu diferite creme. Cea mai comună umplutură este crema de vanilie, cunoscută sub numele de crema pasticcera. Alte umpluturi populare includ ricotta, cremă de ciocolată sau dulceață de cireșe (amarene). Adesea, zeppole sunt decorate cu o cireașă confiată sau cu puțină dulceață de cireșe deasupra cremei.

Zeppole decorate cu zahăr și așezate într-un coș
Zahărul pudră se adaugă din belșug peste gogoși / Shutterstock

Tot din bucătăria italiană, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de gogoși bomboloni.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×