Pentru ca reușita siropului să fie perfectă, ai nevoie de trandafiri speciali, cei cu parfumul cel mai puternic. Iar pe lângă aceștia, mai poți adăuga și câțiva trandafirii catifelați, care au cea mai roșie culoare. Cei parfumați vor oferi siropului aroma inconfundabilă de trandafiri, iar cei catifelați și roșii vor oferi o culoare cuceritoare.
Siropul de trandafiri poate fi consumat, în special vara, cu apă minerală și cuburi de gheață. Însă îl poți folosi și în diferite rețete de deserturi. Poți însiropa cu el blaturile prăjiturilor și torturilor, dar îl poți transforma și în jeleuri delicioase, aromate și frumos colorate. Descoperă aici și o rețetă de jeleu de zmeură.
Prepară și tu rețeta siropului pe care ți-o oferim mai jos, pentru a te convinge de gustul și aroma lui inconfundabile.
Sirop de trandafiri – Ingrediente
- 350 gr petale de trandafiri de Damasc
- petalele de la 2 trandafiri roșii, catifelați
- 2 kg zahăr
- 2 litri de apă
- 1 lămâie mare, bio.
Rețeta siropului de trandafiri – Mod de preparare
Începe cu pregătirea trandafirilor care necesită o atenție mai deosebită. Adună trandafirii bine înfloriți și scutură-i bine pentru a elimina impuritățile și eventualele insecte din ei. Taie trandafirii pentru început cu codițe, folosind o foarfecă. Astfel, îi vei putea scutura mai bine.
După ce te-ai asigurat că ai îndepărtat insectele din ei, separă petalele trandafirilor și pune-le în apă rece. Amestecă-le bine prin apă pentru a le spăla. Lasă-le un timp în apă, apoi transferă-le într-o sită și lasă-le să se scurgă.
Vezi aici cum se prepară și rețeta de sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir.
Cum prepari aromatul sirop de trandafiri
După ce sunt scurse, pune petalele de trandafiri într-o oală și toarnă 2 litri de apă peste ele. Așază oala pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Lasă petalele de trandafiri să fiarbă în apă timp de 10-15 minute. Nu te speria dacă petalele de trandafiri își vor pierde culoarea, iar lichidul va fi unul tulbure. Pe parcurs acesta se va colora foarte frumos.
Stinge focul, așază un capac peste oală și lasă petalele de trandafiri să se infuzeze timp de aproximativ 2-3 ore.
După aceea, scurge lichidul printr-un tifon curat. Presează bine florile rămase în tifon pentru a profita de toată aroma lor. Adaugă zahărul în apa de la trandafiri și pune din nou oala pe flacăra aragazului. Fierbe siropul de trandafiri pentru aproximativ 30 de minute sau până când devine consistent precum siropul pentru dulceață. După topirea zahărului din sirop, poți adăuga și lămâia bine spălată și tăiată în bucăți mici.
În timp ce siropul fierbe, poți steriliza sticlele în apă fierbinte sau în cuptor. Toarnă minunatul sirop de trandafiri fierbinte în sticlele fierbinți și ele. Stoarce bine și bucățile de lămâie în sirop.
Pune capacele sticlelor și așază o pătură peste ele. Lasă-le să se răcească lent pentru o conservare sigură a siropului.
Te vei bucura mai târziu de aroma siropului servindu-l cu apă minerală și cuburi de gheață.
Dacă te încântă aroma trandafirilor din acest sirop, o mai poți conserva și preparând dulceață de trandafiri după o rețetă veche.