Reclamă

Sirop de păpădie. Rețetă naturală, simplă și ușor de preparat

Pentru că este sezonul florilor de păpădie, își oferim o rețetă naturală de sirop de păpădie, simplă și ușor de preparat.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 4 mai 2023, 6:56

Păpădia este renumită pentru multiple efecte miraculoase asupra sănătății organismului. Atât florile, cât și frunzele, rădăcinile și chiar tulpinile acestei plante se folosesc pentru prepararea unor produse medicinale. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Păpădia are un conținut bogat de vitamine, minerale fibre și o mulțime de nutrienți benefici pentru buna funcționare a organismului. Dintre acestea amintim vitamina A, C, K, E și B, acid folic, fier, calciu, magneziu sau potasiu. 

Această plantă este bogată și în antioxidanți cu rol important în lupta organismului împotriva radicalilor liberi. Conține renumitul beta-caroten, cu un puternic rol în protejarea împotriva deteriorării celulelor și a stresului oxidativ. 

Conservă și tu la borcan aceste multiple proprietăți ale păpădiei, preparând rețeta siropului pe care o găsești detaliată mai jos.

Sirop de păpădie – Ingrediente

  • 200 gr flori de păpădie
  • 1 kg zahăr
  • 1 l apă
  • sucul de la o lămâie.
Reclamă

Rețeta siropului din flori de păpădie – Mod de preparare

Foarte important în procesul de preparare al siropului de păpădie este modul în care se adună florile. Acestea se vor aduna dimineața, din locuri nepoluate, de pe dealuri și câmpuri de la țară sau din grădini. Se aleg florile cu inflorescența cea mai deschisă și mai sănătoasă.

Flori de păpădie în cratiță
Se aleg florile cele mai sănătoase și mai deschise ca inflorescență / Shutterstock
Reclamă

Florile se cântăresc, se clătesc bine în mai multe ape reci, se scurg și se pun la fiert într-un litru de apă. Se lasă să fiarbă la foc de intensitate minimă pentru 2-3 minute, după ce s-a atins punctul de fierbere. După stingerea focului, acoperă cratița cu un capac și lasă florile la infuzat timp de 8 ore.

După acest interval de timp, scurge florile printr-un tifon curat.  Presează-le bine în tifon pentru a beneficia de toată seva lor. Mai trece odată lichidul printr-o sită deasă și pune-l la fiert, adăugând și zahărul, dar și sucul de lămâie.

Lasă siropul din flori de păpădie să fiarbă la foc de intensitate minimă, până când consistența lui este asemănătoare cu cea a unui sirop pentru dulceață.

Pentru a-i testa consistența, pune câteva picături de sirop pe o farfurie rece. Dacă acestea rămân ca perlele pe farfurie, siropul este gata. Toarnă deliciosul sirop fierbinte de păpădie în borcane sau sticle sterilizate. Este recomandat să îl pui în borcane pentru că acesta după răcire va deveni și mai consistent și îl vei putea lua cu lingurița.

Cum consumi sirop de păpădie

Siropul de păpădie poate fi consumat în diverse cure. Se poate adăuga în ceaiuri, se poate servi întins pe pâine, pentru un efect detoxificant asupra ficatului și a bilei.

Ceai de păpădie și sirop de păpădie în cupă, alături de flori de păpădie
Siropul de păpădie se poate adăuga în ceai / Shutterstock

Este foarte util și în afecțiuni digestive, precum combaterea digestiei lente, stimularea peristaltismului cu constipație, balonare sau pentru a elimina viermii intestinali.

Siropul de păpădie este foarte util și în tratamentul hepatitei, inflamației vezicii urinare sau disfuncției pancreatice. Bărbaților, precum și femeilor, li se recomandă să consume mierea de păpădie pentru combaterea cistitei.

Consumul siropului din flori de păpădie mai este util și pentru combaterea stresului fizic și emoțional sever sau tulburărilor de somn.

Descoperă aici și care sunt băuturile sănătoase pe care să le bei dimineața devreme.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie în rochie albă, cu coroniță de flori pe cap, pe un câmp
Horoscop
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Nativii de mai jos sunt printre favoriții astrelor
3 zodii atrag norocul de partea lor înainte ca primăvara să se încheie. Până la finalul acestui anotimp, nativii de mai jos se vor bucura de oportunități sporite. Primăvara anului 2025 este în plină...
2
O fată care s-a pozat între crengile înflorite ale unui copac
Horoscop
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Nativi care merită din plin să fie răsplătiți
3 zodii pot începe să privească cu încredere spre viitor dupa 15 aprilie 2025. Universul le transmite subtil că ce e mai bun abia acum urmează. Sunt favoriții astrelor. Trei zodii simt cum o...
3
Familie cu un copil, zâmbitori, cu urechi de iepure pe cap și un coș cu ouă
Timp liber
Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare. Ce ai voie să faci și ce nu
Săptămâna Mare, cunoscută și ca Săptămâna Patimilor, este perioada dintre Duminica Floriilor și Sărbătoarea Paștelui și are o însemnătate deosebită în calendarul creștin. Ai mai jos o listă cu tradiții și obiceiuri în Săptămâna...
4
Prințesa Leonor, comandant al unei nave
Divertisment
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie. Moștenitoarea tronului a fost fotografiată pe o plajă din Uruguay
Imagini cu Prințesa Leonor a Spaniei în costum de baie au fost făcute publice de revista spaniolă Diez Minutos. Pozele inedite cu moștenitoarea tronului sunt primele de acest fel care au apărut în presă,...
5
Hilaria Baldwin în timp ce împinge un cărucior
Divertisment
Vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii: „Corpul meu nu-mi mai aparținea”
Ea este vedeta care și-a făcut o intervenție la bust după ce a adus pe lume șapte copii. Diva a declarat că nu se mai simțea bine în pielea sa. Soția unui celebru actor...
PARTENERI
×