Rețeta are o vechime de peste 100 de ani și o preparau gospodinele din zona Moldovei. Poți prepara dulceață din petalele oricărui tip de trandafir. Dar, dacă vrei să obții o aromă deosebită și gust delicios, optează pentru trandafirii cu petale intens colorate și foarte parfumate, recunoscuți drept trandafiri pentru dulceață sau trandafiri de mai.
Indiferent de soiul lor, pentru ca petalele acestora să se transforme într-o dulceață delicioasă, trebuie parcurse mai multe etape.
Dacă dorești ca petalele trandafiriilor să își păstreze savoarea și proprietățile, nu prepara dulceață din mai mult de un kilogram de petale. Prin fierbere îndelungată, aroma se evaporă, iar petalele își pierd și proprietățile și culoarea.
Această dulceață nu este doar delicioasă, ci are nenumărate beneficii pentru sănătatea organismului.
Urmărește mai jos rețeta detaliată pentru a prepara și tu una dintre cele mai delicate și mai aromate dulcețuri.
Dulceață de trandafiri după rețeta veche – Ingrediente
- 500 gr petale de trandafiri
- 1 litru de apă
- 1kg de zahăr tos
- 1 plic sare de lămâie.
Rețeta dulceții de trandafiri – Mod de preparare
Înainte de a începe procesul de preparare a dulceții, înarmează-te cu multă răbdare. Ai nevoie de aceasta pentru a separa petalele de trandafiri atât de impurități, cât și de partea albă.
După ce aduni florile parfumate, apuci fiecare floare în parte, ținând cu vârfurile degetelor toate petalele. Cu o foarfecă de bucătărie tai partea albă de la baza petalelor. Apoi clătești bine petalele cu apă rece și le lași la scurs într-o sită.
După scurgere, pune petalele de trandafiri într-un bol și presară peste ele sarea de lămâie. Freacă-le bine cu sarea până când acestea își lasă seva și se formează puțin lichid.
Sarea de lămâie are rolul de a intensifica culoarea dulceții. În același timp, mai are și rolul de conservant pentru dulceață. Sarea de lămâie era folosită pe vremuri la multe rețete de dulceață din fructe pentru că le ajuta să rămână ferme. În zilele noastre, sarea de lămâie a fost înlocuită cu zeama de lămâie proaspătă.
Descoperă și o rețetă de dulceață de de nuci verzi, așa cum o preparau bunicile odinioară.
Cum prepari dulceață de trandafiri după rețeta veche
După ce ai pregătit petalele de trandafiri, următorul pas constă în prepararea siropului.
Pune apa cu zahărul la fiert într-o cratiță cu baza dublă. Fierbe siropul până când devine foarte consistent. Trebuie să fie foarte lipicios când îl testezi între degete. Apoi, adaugă petalele de trandafiri împreună cu lichidul care s-a format.
Fierbe delicioasa dulceață din petale de trandafiri până când siropul trece testul biluței picurate în apă.
Ia puțin sirop într-o linguriță și picură-l într-un pahar cu apă rece. Dacă se formează o biluță, înseamnă că dulceața este gata. Dacă siropul se împrăștie în apă, mai lasă dulceața de trandafiri să fiarbă 7-8 minute.
Între timp, pregătește borcanele care necesită spălare și sterilizare.
Pune delicioasa dulceață de trandafiri preparată după o rețetă veche fierbinte în borcanele sterilizate. Închide-le ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc definitiv.
Este delicioasă dulceața de trandafiri servită la micul dejun, dar și transformată în jeleuri pentru prăjituri.