Rețeta aparține bucătăriei grecești și constă dintr-o lipie umplută cu carne friptă și salată. Se servește în mod tradițional cu sos tzatziki, celebrul sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți.
Rețetele grecești sunt apreciate atât pentru gust cât și prin simplitate. Toate elementele rețetei de gyros se prepară din ingrediente simple și la îndemână.
Este ideală pentru orice masă din zi, dar poate constitui și baza gustării din pauza de masă de la birou. O poți prepara de seara, împachetezi lipiile umplute în șervețele, iar a doua zi ai gustarea asigurată.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta deosebită din bucătăria grecească.
Gyros cu carne de porc și salată – Ingrediente
- 1 kg carne de porc pentru friptură;
- sare și piper, după gust;
- 1/2 linguriță de boia de ardei;
- 1/2 linguriță de oregano uscat;
- 1/4 linguriță semințe de chimion;
- 2 căței de usturoi zdrobiți;
- sucul de la 1/2 de lămâie;
- 3 linguri cu ulei de măsline sau de floarea soarelui;
- lipii de casă pentru servit;
- sos de iaurt cu usturoi și castraveți.
Rețetă de gyros grecesc – Mod de preparare
Poți achiziționa lipiile pentru servirea deliciosului gyros din comerț, sau poți opta pentru a le prepara în casă. Vezi aici: cum se prepară rețeta pentru lipii de casă!
Înainte de a prepara friptura pentru a umple lipiile, carnea necesită o perioadă de marinare, pentru a-i oferi un gust cât mai delicios.
Mai prepari și o salată clasică din roșii cu ardei, castraveți și salată verde pe care o adaugi în interiorul lipiilor, împreună cu friptura.
Cum prepari gyros cu carne de porc
Porționează carnea în bucăți mici sau în fâșii și pune-o într-o caserolă. Stropește-o cu sucul de la o lămâie și puțin ulei de măsline, apoi maseaz-o bine pentru a se unge pe toate părțile. Presară peste carne toate condimentele din listă și amestecă bine pentru a se condimenta carnea uniform. Pune un capac peste caserolă și dă-o la rece pentru 4-5 ore, sau de seara până dimineața.
După acest interval de timp, pune carnea la prăjit în ulei încins și amestec-o constant, pentru a se pătrunde bine și a se rumeni uniform. Lasă carnea să se tempereze înainte de a umple lipiile cu ea. Poți prepara friptură din orice tip de carne preferi, nu doar de porc.
Încălzește lipiile pe un grill sau la tigaie înainte de a le umple, Astfel vor deveni mai moi și le poți modela. Pe fiecare lipie așezi 1-2 linguri de salată. Apoi adaugi bucăți de carne și 1-2 linguri de sos tzatziki.
Vezi mai multe imagini din timpul preparării gyros-ului, în GALERIA FOTO!
Îndoi lipiile la un capăt, peste umplutură, apoi le rulezi strâns. Le împachetezi în șervețele și le pui în caserole la frigider, dacă le prepari pentru gustarea de la birou.
Servește deliciosul gyros cu carne de porc, salată și sos de iaurt. Îți oferim în acest scop și rețeta pentru sos grecesc de iaurt cu usturoi și castraveți, denumit sos tzatziki.