Aceste lipii au o textură subțire și elastică, fiind asemănătoare cu lipiile de shaorma din comerț. Le poți folosi pentru a le savura cu diverse preparate precum hummus, guacamole, etc. Însă, le poți umple și cu diferite ingrediente, așa cum este recomandat ]n cazul rețetelor de tortillas. Le poți savura la mic dejun, tartinate cu dulceață sau miere, alături de un ceai bun.
Urmărește mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu lipii de casă delicioase.
Lipii de casă preparate la tigaie – Ingrediente
- 500 gr făină tip 650
- 5 gr praf de copt
- 6 gr sare
- 100 gr unt cu peste 80% grăsime
- 275 ml apă caldă sau lapte
Rețetă de lipii de casă fără drojdie – Mod de preparare
Trece făina prin sită pentru a deveni aerată și fină. Amestecă făina, într-un bol, cu praful de copt și sarea. Adaugă untul moale, ținut la temperatura camerei și, folosind vârfurile degetelor, frământă ingredientele până când obții un aluat nisipos, cu o textura ca a pesmetului.
Încălzește apa sau laptele, dar fără a atinge punctul de fierbere. Toarnă treptat apa fierbinte și amestecă cu o spatulă toate ingredientele din bol. Când aluatul pentru lipii capătă consistență, răstoarnă-l pe masa presărată cu făină.
Frământă-l cu mâinile până se omogenizează bine și nu mai este lipicios. Acoperă aluatul cu folie de plastic și lasă-l așa câteva minute, până când se răcește.
Împarte aluatul în bucăți mici de dimensiunea unei mingi de ping-pong. Cu ajutorul sucitorului de aluaturi, întinde fiecare bucată de aluat în câte o foaie subțire, de formă circulară. Folosește făină pentru a nu se lipi aluatul de masa de lucru sau de sucitor.
Pune tigaia la încins, la foc mediu și coace minunatele lipii de casă fără drojdie, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă până când se rumenesc ușor. Lipiile nu se coc în exces pentru a nu deveni casante. Când încep să se formeze bule de aer deasupra aluatului, lipiile se întorc de pe o parte pe cealaltă. Se întorc de 2-3 ori pe parcursul coacerii. Astfel se păstrează culoarea și elasticitatea lipiilor.
După coacere, acoperă lipiile cu un ștergar ușor umed, pentru a se frăgezi și a le putea modela. Spor și poftă bună!
Cum alegi făina pentru aluaturi de casă
De cele mai multe ori eșecurile culinare în ceea ce privește aluaturile de casă sunt cauzate de alegerea greșită a tipului de făină. Este bine de știut că în comerț există mai multe tipuri de făină. Fiecare tip de făină este destinat anumitor tipuri de aluaturi.
Făina tip 000 este cea mai des întâlnită pe rafturile magazinelor. Este făina cea mai fină, cea mai rafinată, care are un procent mic de proteină, în jur de 7-9%. Se știe că proteina din făină ajută la dezvoltarea glutenului din aluat, iar glutenul ajută aluatul să devină mai elastic sau mai moale. Este folosită la aluaturi ușoare și aerate cum sunt blaturile de tort, de pandișpan, de tarte, clătite, etc.
Făina tip 450 este tot o făină albă și slabă în conținutul proteic. Se găsește mai greu în magazine pentru că este folosită de cofetării pentru torturi și prăjituri.
Faina tip 550 este o făină universală, care poate fi folosită la toate tipurile de aluaturi. Are un conținut proteic între 10 și 12%. Poate fi folosită atât la torturi și prăjituri, cât și la pâine sau pizza.
Faina tip 650 este o făină preparată din grâu dur. Are un conținut mai mare de proteină, între 12 și 14%. Este tipul de făină potrivită pentru rețetele de aluat pentru pâine și pizza, care necesită dospire, dar și la lipii de casă fără drojdie sau alte aluaturi ce folosesc diferiți agenți de creștere.