Rețeta sosului grecesc tzatziki se prepară rapid, iar ingredientele cu siguranță le ai prin frigider și cămară. Se prepară la rece și tot rece se consumă.
Iaurtul grecesc în combinație cu usturoiul proaspăt pisat și castraveții răzuiți îți dau senzația de adiere mediteraneeană. Te trimit, instant, cu gândul la minunatele vacanțe din insulele grecești. Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a te răsfăța cu cel mai fresh sos, la una dintre mesele principale ale zilei.
Sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți – Ingrediente
- 500 gr iaurt grecesc cu peste 10% coeficient de grăsime
- 1-2 castraveți
- 4-5 căței de usturoi
- sare și piper, după gust
- 2 linguri cu ulei de măsline
- sucul de la 1/2 lămâie
- 1 legătură de mărar verde
- 5-6 frunze de mentă, opțional
Rețetă de sos tzatziki – Mod de preparare
Începe prin a pune iaurtul grecesc într-o sită deasă și lasă-l acolo pentru a se elimina lichidul în exces. Iaurtul va căpăta astfel mai multă cremozitate.
Al doilea pas este să cureți castraveții și să-i dai pe răzătoarea mare. Pune și răzătura de castraveți într-o sită și presară sare peste aceasta. Amestec-o și las-o în sită câteva minute să se elimine din conținutul de apă.
Curăță usturoiul și dă-l pe răzătoare sau toacă-l mărunt de tot cu cuțitul. Spală verdeața, scurge-o bine de apă și toac-o mărunt. Când ai toate aceste ingrediente pregătite, poți începe preparare sosului tzatziki.
Pune iaurtul într-un bol încăpător și adaugă peste el mai întâi răzătura de castraveți bine stoarsă de lichid. Apoi adaugă usturoiul și omogenizează amestecul de ingrediente. Adaugă câte puțin din uleiul de măsline, dar și din sucul de lămâie, în timp ce amesteci. Potrivește gustul cu sare și piper, iar la final, adaugă verdeața tocată.
Menta este opțională, rețeta clasică de sos tzatziki nu o prevede, însă majoritatea bucătarilor au optat pentru a o adăuga. Conferă un plus de aromă sosului, dar și de prospețime.
Cu ce poți servi sosul tzatziki
Poți servi deliciosul sos grecesc din iaurt cu usturoi și castraveți alături de orice fel de friptură. În special friptura preparată la grătar se potrivește în mod deosebit cu acest sos. Peștele la grătar, de asemenea, merge savurat cu sosul grecesc tzatziki, dar și chiftelele din carne sau din legume. Burgerii și crochetele sunt delicioase servite cu acest sos.
Testează, pentru început, gustul sosului alături de celebrele chiftele de dovlecei.
Sosul de iaurt este mai gustos după ce se odihnește 15-20 de minute la frigider. Astfel, aromele ingredientelor ce-l compun au timp să se degaje și să se întrepătrundă între ele.
Și pentru că deseori ne întrebăm cu ce sos să asortăm o friptură, sau o garnitură de cartofi, vă mai recomandăm alte patru idei de sosuri pentru cartofi și fripturi.
Sunt rețete de sosuri simple și rapide, cu ingrediente puține și mereu la îndemâna oricui.