Hummusul este un preparat libanez, pe bază de năut cu pastă de susan. La acestea se mai adaugă și ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente, precum usturoi, piper, boia de ardei și, opțional, chimion. Este un aperitiv care a devenit foarte popular în toate bucătăriile lumii. Este delicios, mai ales servit cu lipii libaneze. Vezi aici cum se prepară rețeta tradițională de hummus oriental.
Pornind de la această rețetă, se mai pot adăuga diferite piureuri de legume, pentru un gust deosebit, dar și textură și culoare.
Îți oferim mai jos una dintre variantele de hummus în combinație cu piure de linte și alte ingrediente delicioase.
Hummus de năut și linte – Ingrediente
- 250 gr de boabe de năut
- 250 gr de linte
- apă + sare
- 50 gr de tahini (pastă de susan)
- 2 căței de usturoi
- sucul de la 1 lămâie
- sare și piper după gust
- boia de ardei pentru decor.
Rețeta de hummus cu linte – Mod de preparare
Pentru a prepara rețeta de hummus, poți opta pentru a folosi atât năut, cât și linte în stare brută sau deja fierte, din conservă.
Soluția cea mai rapidă este să folosești conserve, dar dacă alegi să le utilizezi în starea lor brută, boabele de năut necesită un timp îndelungat de hidratare. Se pun în apă rece de seara, se lasă la loc răcoros, iar a doua zi se scurg, se clătesc bine și se pun la fiert în multă apă și sare.
În schimb, lintea se fierbe într-un timp mai scurt și nu necesită hidratare.
Cum prepari rețeta de hummus de năut și linte
După ce ai fiert năutul și lintea, pune-le în site și lasă-le să se scurgă bine de lichid. În cazul în care le ai deja fierte din conserve, scurge-le de lichid și mai clătește-le cu apă rece.
Pune năutul fiert și lintea fiartă în recipientul unui blender. Curăță usturoiul, dă-l pe răzătoare și adaugă-l peste năut și linte. Adaugă și ulei de măsline, suc de lămâie, pasta de susan, sare și piper. Pornește blenderul și transformă ingredientele într-o pastă cremoasă. Dacă este foarte consistentă pasta, mai poți adăuga din supa de la năut sau de la linte, pentru a potrivi textura.
Transferă hummusul în boluri și decorează-le cu ulei, boabe de năut și de linte, dar și pudră de ardei, pentru un plus de culoare. O crenguță de verdeață așezată în bolurile cu hummus le va oferi un plus de aspect. Pentru a nu oxida deliciosul hummus de năut și linte, acoperă bolurile cu folii de prospețime. Le poți pune la frigider și păstra până la 3-4 zile.
Servește hummusul cu felii de pâine prăjită sau cu lipii libaneze. Îți oferim în acest scop și o rețetă de lipii de casă.
Iar pentru data viitoare câd îți propui să prepari hummus, poți prepara o rețetă mai deosebită de hummus cu avocado.