Poți prepara și un piure cremos de cartofi și ai rezolvat felul principal al unei mese în familie.
Carnea de iepure este una dintre cele mai sănătoase tipuri de carne, având un aport semnificativ de proteine, vitamine și lipide. Un mare avantaj al acesteia este conținutul sărac în calorii. De asemenea, conține puțin colesterol.
În schimb, este o carne bogată în fier și o sursă excelentă de Omega-3, dar și de vitamine, precum cele din complexul B și minerale (fosfor, zinc și seleniu). Include și tu carnea de iepure în alimentație pentru a te bucura de beneficiile ei asupra sănătății organismului. Prepară rețeta de friptură din carne de iepure, urmărind lista de ingrediente și pașii necesari oferiți mai jos.
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate – Ingrediente
- 1 kg carne de iepure cu oase
- 150 gr șuncă afumată
- sare și piper
- 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
- 5-6 morcovi tineri
- 2-3 rădăcini tinere de pătrunjel
- 4-5 bucăți de arpagic alb și roșu sau o ceapă
- 3-4 căței de usturoi
- 2 linguri de bulion sau pastă concentrată de roșii
- 250 ml de vin alb demidulce
- 2-3 crenguțe de cimbru
- 50 gr de unt gras.
Friptură de iepure la cuptor – Mod de preparare
Începe cu pregătirea cărnii de iepure, care necesită curățare atentă de pielițe și de tendoane. Apoi, pregătește șunca afumată. Taie bucăți mici din ea. Crestează carnea de miel cu vârful cuțitului din loc în loc și introdu în aceste orificii bucăți din șuncă. Asezonează carnea cu sare și piper.
Pune puțin ulei într-o tigaie, apoi adaugă bucățile de șuncă rămase. Amestecă-le prin uleiul încins să-și lase grăsimea în tigaie. Apoi, adaugă carnea de miel și rumenește-o bine pe toate părțile. Transfer-o într-un alt vas și păstreaz-o la cald.
Descoperă aici și o rețetă de friptură de miel cu sparanghel și morcovi, perfectă pentru masa de Paște.
Cum prepari iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate
Următorul pas constă în prepararea legumelor caramelizate la tigaie.
Curăță morcovii și rădăcinile de pătrunjel și taie-le în bucăți mai mari. Curăță usturoiul și arpagicul și lasă-le întregi. Adaugă-le pe toate în tigaia cu grăsime. Mai adaugă puțin ulei, dacă este cazul și caramelizează bine legumele, întorcându-le pe toate părțile. Presară-le cu sare și piper.
Adaugă bulionul sau pasta de roșii și amestecă-l bine cu legumele. Adaugă și crenguțele de cimbru, apoi toarnă vinul. Omogenizează bine sosul de vin cu bulion și lasă legumele să fiarbă pentru câteva minute amestecându-le ușor.
Apoi, adaugă carnea de iepure și pune vasul la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 30-40 de minute.
Cu 10 minute înainte de expirarea timpului, adaugă și untul și amestecă bine până la topirea acestuia. Unge carnea cu sosul din vas și mai las-o să se prepare puțin.
Pe post de garnitură, poți prepara un piure de cartofi simplu și delicios. Descoperă aici și rețeta clasică de piure de cartofi.