Chiar dacă te poți răsfăța cu diferite sortimente de înghețată procurându-le de la tonetele magazinelor alimentare, atunci când este preparată în casă este mult mai sănătoasă, iar satisfacția este deplină.
Descoperă mai jos lista de ingrediente și nodul de preparare pas cu pas, al rețetei de înghețată cu aromă intensă de vanilie.
Înghețată cu aromă de vanilie – Ingrediente
- 5 gălbenușuri de ouă medii
- 500 ml lapte
- 250 gr zahăr
- sucul de la 1/2 lămâie
- 1-2 păstăi de vanilie
- 300 ml smântână pentru frișcă
- 1 praf de sare
Rețetă de înghețată de vanilie – Mod de preparare
Chiar dacă înghețata se prepară rapid, trebuie să te înarmezi cu puțină răbdare pentru timpul îndelung de congelare. Poți pregăti înghețata seara, iar a doua zi te poți răsfăța cu ea, la orice oră. Pentru reușita sigură a înghețatei, folosește ingrediente de calitate.
Pune gălbenușurile într-o cratiță cu pereți dubli și amestecă-le bine cu un praf de sare. Sarea ajută atât la intensificarea gustului, cât și la intensificarea culorii. Adaugă zahărul și amestecă bine gălbenușurile cu zahăr până când devin spumoase. Folosește mixerul pentru a obține o cremă perfectă de gălbenușuri. Adaugă, treptat, laptele rece, semințele păstăilor de vanilie și omogenizează bine compoziția. Dacă îți lipsesc păstăile de vanilie din cămară, poți adăuga extract, sau esență de vanilie, de calitate.
Fierbe crema de gălbenușuri la foc mediu, până devine consistentă, ca o budincă. Apoi stingi focul, acoperi crema cu folie de prospețime și o lași să se răcească. Folia de prospețime se așază direct peste cremă, la contact cu aceasta, pentru a împiedica formarea crustei deasupra cremei, după răcire.
Cum asamblezi și congelezi înghețata
Când crema este bine răcită, introdu mixerul în ea și conferă-i cremozitate. Adaugă și suc de lămâie proaspăt stors. Acesta va împiedica formarea acelor de gheață pe parcursul congelării.
Scoate smântâna lichidă de la frigider și mixeaz-o până capătă fermitate. Încorporeaz-o, treptat, în crema de vanilie răcită. Omogenizează bine compoziția pentru înghețată și pune-o în caserole cu capac. Nu umple caserolele decât pentru 3/4 din volum. Vei avea nevoie de spațiu în ele, pentru a mai amesteca compoziția de înghețată, pe parcurs.
Pune caserolele la congelator pentru 45 de minute. Le scoți, amesteci compoziția cu o furculiță și le introduci din nou la congelator. Le mai scoți după 30 de minute, de data aceasta și din nou amesteci compoziția pentru înghețată de vanilie. Procedezi în acest mod de 3 ori, apoi lași înghețata să se congeleze în voie. Este gata de savurat după aproximativ 4-5 ore de congelare.
Înainte de a savura înghețata, las-o pe masa din bucătărie 10 minute, pentru a deveni mai cremoasă. Astfel o poți porționa frumos în cupe, sau în boluri de servire, cu ajutorul lingurii pentru înghețată. Pentru un plus de prospețime, poți decora înghețata cu frunze de mentă.
Dacă te-am convins să prepari înghețată de casă îți mai oferim o rețetă de înghețată de banane și căpșuni.
Spor și poftă bună!