Fasolea cu ciolan, cu cârnați sau cu afumătură este unul dintre preparatele tradiționale românești care nu lipsesc de pe masa de 1 decembrie. Alături de un bol de murături, această rețetă este plină de gust și savoare și încălzește casele în zilele reci de iarnă.
Ingredientul secret din fasolea cu ciolan
Dacă ai posibilitatea să faci fasolea cu ciolan la ceaun, atunci nu ezita să faci acest lucru. Gustul este unul fantastic, iar experiența în sine este una deosebită.
Gătitul la ceaun permite amestecarea uniformă a aromelor și a ingredientelor. În plus, gătirea la ceaun face ca pregătirea fasolei să fie lentă și să intensifice gustul și textura mâncării. Însă rețeta de fasole cu ciolan nu trebuie pregătită în mod special la ceaun.
Ea poate fi pregătită și într-o oală obișnuită. Ceea ce îi schimbă complet gustul este ingredientul secret.
Gospodinele susțin că ingredientul secret din fasolea cu ciolan este dat de foile de dafin. Mai jos îți oferim ingredientele necesare și rețeta pas cu pas:
- 500 g fasole albă uscată
- 1 – ciolane de porc
- 2 cepe mari
- 2-3 căței de usturoi
- 3 foi de dafin
- 2 linguri de pastă de roșii sau roșii tocate mărunt
- ulei de gătit
- piper după gust
- apă
Cum prepari rețeta de fasole cu ciolan
Rețeta este una simplă, dar care are nevoie de multă răbdare pentru a avea gustul perfect. Pentru început se acoperă cu apă fasolea și se fierbe la foc mediu aproximativ o oră sau o oră jumate.
Se îndepărtează treptat spuma care se formează pe tot parcursul procesului de fierbere. Într-o altă cratiță se pune ciolanul tăiat în bucăți mai mici și se adaugă apă suficientă pentru a-l acoperi.
Se fierbe până când ciolanul este gătit corect. În paralel, într-o tigaie mare, se încinge puțin ulei și se călește ceapa până devine transparentă.
Se adaugă apoi usturoiul și se călește pentru alte două minte. Se adaugă și pasta de roșii sau roșiile tocate mărunt și se călește pentru alte trei minute.
Peste acest amestec se adaugă fasolea fiartă care a fost scursă în prealabil. După aceea se amestecă bine și bucățile de ciolan fiert împreună cu puțină zeamă în care a fiert. La final se adaugă foile de dafin, sare și piper după gust.
Opțional se pot adăuga și alte condimente în funcție de preferințele personale. Se lasă fasolea cu ciolanul să fiarbă la foc mediu pentru încă 30 – 40 de minute pentru a se îmbina complet aromele și pentru a căpăta consistența dorită.
Fasolea cu ciolan este delicioasă alături de câteva bucăți de pâine proaspătă sau mămăliguță. Fiecare zonă a țării noastre are o versiune proprie a acestei rețete. Indiferent de felul în care alegi să o prepari, important este să te bucuri de o porție de fasole cu ciolan alături de cei dragi.