Pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte

Dacă îți place să pregătești aluaturi în casă și vrei să-ți sporești colecția de rețete, îți recomandăm să încerci și rețeta de pâine de casă albă și pufoasă, preparată cu lapte.

Maria Udrea
Publicat: 16 februarie 2023, 6:21

Chiar dacă îți ocupă mai mult timp, aluaturile preparate în casă sunt mult mai gustoase și mai sănătoase. Indiferent că prepari pâine, cornuri, gogoși sau alte specialități făinoase, deții pe deplin controlul ingredientelor, iar produsele nu pot fi altfel decât delicioase.

Rețetele pentru pâine sunt foarte versatile. Pornind de la cea mai simplă rețetă care se prepară din făină cu apă și drojdie, poți adapta rețeta, adăugând și alte ingrediente. Poți adăuga puțin ulei sau unt, pentru o textură mai densă și consistentă. Poți adăuga 1-2 ouă pentru a deveni pufoasă precum cozonacul. Mai poți adăuga semințe sau cereale pentru un gust deosebit. Descoperă aici și o rețetă de pâine cu cu făină de secară și semințe. În continuare îți oferim rețeta de pâine cu lapte în aluat.

Pâine de casă albă și pufoasă – Ingrediente

  • 600 gr de făină albă de grâu tip 000
  • 350 ml de lapte cald
  • 25 gr de drojdie proaspătă sau 7 gr uscată
  • 25 ml de ulei de măsline
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de zahăr
  • 1 gălbenuș de ou pentru uns aluatul.

Rețetă de pâine cu lapte – Mod de preparare

Înainte de a începe frământarea aluatului, trece făina prin sită într-un bol încăpător și las-o la temperatura camerei pentru cel puțin o oră. Pentru reușita unui aluat pufos, făina nu se va folosi rece.

După ce făina a ajuns la temperatura camerei, poți pregăti și celelalte ingrediente. Pune laptele într-o crăticioară, la încălzit. Pune drojdia sfărâmată într-un bol și adaugă zahărul peste ea. Amestecă-le până când se lichefiază, apoi adaugă 50 ml de lapte cald și o linguriță de făină. Lasă drojdia să se activeze până când se creează mici bule de aer la suprafața ei.

Creează o adâncitură în mijlocul făinii din bol și pune acolo drojdia activată. Adaugă puțin câte puțin din laptele cald peste drojdie și începe să aduni acolo și făina de pe margini, amestecând intens cu o spatulă. Poți folosi mixerul cu brațul special pentru aluaturi. Alternează adăugarea laptelui cu cea a uleiului, iar înainte de a se termina laptele de adăugat, presară și sarea. Frământă bine aluatul până când devine omogen.

Aluatul obținut trebuie să aibă textura moale, dar să fie nelipicios. Acoperă bolul cu un prosop sau folie alimentară și lasă aluatul la dospit, la loc cald, pentru aproximativ o oră.

Cum formezi și coci pâine de casă albă și pufoasă

Pregătește o tavă mare de cozonac în care așezi hârtie de copt. Unge hârtia de copt cu ulei pentru a se desprinde frumos de pe pâine, după coacere.

După ce aluatul s-a dospit și și-a dublat volumul, scoate-l din bol pe masa presărată cu făină.

Aluatul de pâine cu lapte se lasă la dospit aproximativ o oră, înainte de a modela pâinea / Shutterstock

Mai frământă-l puțin și modelează pâinea pe care o așezi în tava de copt. Poți modela pâine după propria inspirație, împletită sau simplă. Mai lasă aluatul de pâine să se dospească și în tavă timp de 40-50 de minute. Înainte de a pune pâinea la copt, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și lasă-l să se încălzească.

Opțional, unge aluatul cu gălbenuș de ou diluat cu câțiva stropi de apă sau de lapte.

Coace pâinea pentru 20 de minute la 200 de grade Celsius. Apoi micșorează temperatura la 180 de grade Celsius și continuă coacerea până când pâinea este frumos rumenită deasupra.

Imediat după ce scoți delicioasa pâine de casă albă și pufoasă din cuptor, unge-o și cu puțină apă pentru a deveni și mai lucioasă.

Pentru un aspect lucios, aluatul de pâine se unge cu ou / Shutterstock

Pâinea astfel preparată este ideală a fi folosită la sandvișuri. Este înaltă și pufoasă și se feliază frumos.

Pâinea cu lapte preparată în tavă de cozonac, este ideală pentru sandvișuri / Shutterstock

Data viitoare când îți propui să mai frămânți aluat pentru pâine, îți oferim și o rețeta de franzelă de casă.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI